Uit De Kunst

Op zoek naar de bronzen waternimfen

Er is wat speurwerk nodig om het kunstwerk Sirenen van Nic Jonk te ontdekken. De waternimfen van Jonk (1928-1994) houden zich schuil in de Swafertvijver, achter een muur van riet. Voorzitter Wil Kuipers van HeArtpool laat zijn licht schijnen over het bronzen beeld uit 1970.

Spreekt dit beeld jou aan?

“Ik ben een liefhebber van ruimtelijk werk. Dit is een mooi beeld op een mooie plek. Maar er zijn andere beelden van andere kunstenaars waar ik meer mee heb. Zoals Giacometti, Brancusi, Henry Moore. Ik zou niet zo snel naar de beeldentuin van Nic Jonk in Schermerhorn gaan. Dit werk is van 1970, maar het heeft de stijl van voor de oorlog. Het mist zeggingskracht, een gezicht. Dit is puur vorm.”

Zijn het alleen sirenen met een lange staart, of zit er ook een dolfijn bij?

“Ik weet dat het twee nimfen zijn. Sirenen ja. Een dolfijn? Dat laat ik in het midden. Soms moet je de fantasie een kans geven. Er zit best een grote staart aan, dat wel.”

Wat moeten we onthouden van Nic Jonk?

“Hij was een liefhebber van vrouwenfiguren. Je herkent zijn beelden direct. Hij werkte veel met brons en schilderde ook. Jonk maakte grote werken, het moet nogal een klus zijn geweest om ze te plaatsen. Hij was een gereputeerde kunstenaar, hier en in het buitenland. Een goede keuze van Hengelo om een werk van hem te kopen.”

Door het hoge riet is Sirenen aan het zicht onttrokken. Werk aan de winkel voor de gemeente?

“Toen ik hier aankwam, zag ik het werk niet meteen. Ik moest er omheen fietsen om het te kunnen zien. De gemeente mag daar best iets aan doen.”

Dat heeft het beeld wel verdiend?

“Vind ik wel. Net als de vissers die hier komen. Zij kijken ook uit op Sirenen. Het werk past met zijn groene schutkleur perfect bij de omgeving. Dit beeld maakt de Swafertvijver, die van zichzelf al mooi is, nog mooier.”

Tim Nijhof

(TcTubantia : 13 sept 2021 )

( op onze website , onder Kunst& Cultuur :Beelden in Groot Driene , vind je een youtube-film over Beelden in Groot Driene )

 

 

Doe mee met de Nacht van de Nacht [30 oktober 2021]

Op zaterdag 30 oktober organiseert Natuur en Milieu Overijssel voor de 17e keer de Nacht van de Nacht. In de Nacht van de Nacht kun je de duisternis en stilte die bij de nacht horen beleven. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Ook doen steeds meer bedrijven en gemeentes de lichten uit tijdens de Nacht. Doet jouw organisatie, vereniging of bedrijf mee?

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echt donker is het bijna nergens meer. Op de Nacht van de Nacht heb je de mogelijkheid om echt stil te staan bij de schoonheid van de nacht. Bijvoorbeeld met een diner bij kaarslicht, een nachtelijke boswandeling of een workshop uilenballen pluizen. Op www.nachtvandenacht.nl vind je inspiratie en achtergrondinformatie over de Nacht van de Nacht. Organiseer jij dit jaar een nachtelijke activiteit? Meld je activiteit aan op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten.

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt ook aandacht besteed aan lichtvervuiling en duurzame verlichting. Lichtvervuiling door kunstlicht van bedrijven, reclamezuilen en lantarenpalen kost niet namelijk alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen en dieren. Door de campagne schakelen steeds meer gemeenten over op duurzame verlichting en doven deze waar mogelijk. Ook steeds meer bedrijven doen mee. Zo doven Interbest BV en Mundu (van de buitenreclame) na een oproep iedere nacht hun 230 lichtmasten langs snelwegen. Doet jouw bedrijf ook mee? Meld je dan aan op www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij.

Nacht van de nacht

K.N.V. EHBO- Hengelo start nieuwe cursussen

Na de zomervakantie verzorgt de Kon. Ned. Ver. EHBO-Hengelo weer een cursus Eerste Hulp (het EHBO-diploma). Op woensdag 15 september 2021 start een avondcursus Eerste Hulp die zoals voorgaande jaren geheel klassikaal gegeven wordt.

Het verlenen van eerste hulp kan levensreddend zijn. De cursus is inclusief verslikking, reanimatie, het bedienen van de AED, verbandleer en de eerste hulp aan kinderen tevens zijn lesboek, materialen, LOTUS en examen inbegrepen. De lessen worden gegeven van 19.30 tot 22.00 uur. U ontvangt een diploma van het Oranje Kruis.
Kosten bedragen € 195,00

Reanimatie / AED
Regelmatig starten wij een reanimatie / AED cursus. Hiervoor geldt een open inschrijving.
Deze cursus duurt één vrijdagavond van 19.00 tot 22.30 uur.
De cursus is incl. lesboek en materialen. U ontvangt een certificaat. Kosten bedragen € 30,00

Eerste hulp aan Kinderen

Op zaterdag 18 september en 20 november start er een cursus Eerste Hulp aan Kinderen. Deze cursus is speciaal voor ouders, verzorgers, leerkrachten, gastouders, oppasmoeders, overblijfmoeders en begeleiders van verenigingen en sportclubs. Deze cursus laat geen vraag onbeantwoord. Cursustijden zijn van 8.30 tot 17.00 uur en is incl. reanimatie / AED, verband en hulpmiddelen, lesboek, materialen en examen.
Kosten bedragen € 95,00

Coronaveilig
De cursusavonden en het examen worden op een veilige en verantwoorde wijze gehouden. Daarbij worden de coronarichtlijnen van de overheid strikt gevolgd. De groepsgrootte is beperkt en de lesruimte biedt voldoende gelegenheid om afstand tot elkaar te houden. Bij binnenkomst worden de handen gedesinfecteerd en bij de oefeningen draagt u (door de EHBO beschikbaar gestelde) handschoenen. Uiteraard blijft u thuis bij gezondheidsklachten. Over het inhalen van lessen worden afspraken gemaakt. Indien de cursus van overheidswege wordt stopgezet, kunt u op latere datum de cursus zonder extra kosten afmaken en examen doen.

Aanmelding en kosten
Alle cursussen worden gegeven in ons EHBO gebouw “De Spil” W. de Clercqstraat 23, 7553 VA Hengelo.
Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de cursus. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar. Alle informatie over de cursussen is te vinden op https://ehbo-hengelo.nl . Daar staat ook een inschrijfformulier.
Voor informatie of aanmelding kunt u ook contact opnemen met 074-7501501 of mailen naar cursussen@ehbo-hengelo.nl .

 

Vissen bij stadsvijver ‘t Swafert

Ben jij gek van sportvissen en niet ouder dan 14 jaar? In samenwerking met hengelsportvereniging Ons Genoegen wordt een Vi-event georganiseerd op donderdag 19 augustus aan viswater: Stadsvijver ‘t Swafert, Henriette Roland Holstraat 22, 7552 WG. Deze dag is onderdeel van de ZomerVISkaravaan. Het event duurt van 9.30 tot 14.30 uur. De activiteiten zijn niet tijdsgebonden dus je kunt inlopen wanneer je maar wilt. De organisatie zorgt voor hengel, aas en voer en er is gratis drinken beschikbaar. Een lunchpakket moet je in de meeste gevallen wel zelf meenemen. Door het hele land – dus ook bij jou in de buurt – vinden in augustus en september super leuke visactiviteiten plaats. Op elke locatie is van alles te beleven. Kinderen kunnen hun eigen vistuigje leren maken, vechten met de grootste vissen op de drilsimulator en alles leren over de biologie van vissen en andere onderwaterdieren. Onder begeleiding van professionals kunnen kinderen ook zélf vissen.

Goodiebag

Alle kinderen gaan naar huis met een goodiebag en maken kans op een gratis hengel. Meer informatie over de ZomerVISkaravaan en de locaties van alle visdagen is te vinden op www.stekkie.nl. Hier kunnen kinderen zich ook per locatie inschrijven voor deelname. Meer informatie over de ZomerVISkaravaan krijgt u bij Alisha Hansma of George Hampsink van Sportvisserij Nederland. Telefoon 030- 6058400.

(Hengelo’sWeekblad: 17 augustus 2021)

 

Spulletjes gezocht

Iedereen die nog spulletjes over heeft na een opruimactie tijdens corona, kan terecht bij de hobbywinkels in de Kasbah. Die houden zaterdag 28 augustus van 10.00 tot 14.00 uur weer een rommelmarkt voor juist die mensen. Er zijn dertig plekken beschikbaar, dus aangeraden wordt om je snel aan te melden via ansvisser1959@gmail.com. Een plekje op de markt kost 5 euro. Ook aanmelden voor de braderie op 25 september kan.

(TcTubantia : 16 aug 2021 )

 

Knutselen en sporten

Knutselen, op het springkussen en sporten. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen aan onder andere deze activiteiten meedoen tijdens de traditionele vakantiespelen, die maandag  beginnen. Het evenement wordt gehouden op zes plekken: Kulturhus Hasselo, De Tempel, De Hengelose Es, De Jeugd, ‘t Lansink en De Nijverheid. Aanmelden hoeft niet. Wie ouder is dan 12 jaar, mag zich als vrijwilliger opgeven via 06-17020877.

(TcTubantia 7aug 2021 )

 

Energie besparen met bespaarbox

Er is een gratis bespaarbox voor alle Hengelose huiseigenaren. Aanvragen kan deze maand en in september.

HENGELO – Alle woningbezitters in Hengelo kunnen een bespaarbox aanvragen. Het pakket bestaat uit zeven producten die direct zorgen voor energiebesparing. Denk hierbij aan een led-lamp, tochtstrip, brievenbusborstel, radiatorfolie, deurdranger, energiemeter en stekkerdoos. Het pakket heeft een waarde van vijftig euro. Vraag de bespaarbox voor 30 september aan op eloket.hengelo.nl/energiebesparing. Alle aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. De bespaarboxen worden in oktober thuisbezorgd. De bespaarbox wordt aangeboden door het Energieloket van de gemeente. Energieloket heeft de bespaarbox samengesteld om inwoners te stimuleren met hun energieverbruik aan de slag te gaan.

(Hengelo’sWeekblad  3 aug 2021 )

 

Sportlaan Driene wordt bijzonder

Gemeente Hengelo en ontwikkelcombinatie Leyten-Trebbe gaan ‘gribusbuurt’ opknappen

 

Het verbouwde pand van vakschool Smeot staat er tiptop bij. CARLO TER ELLEN DTCT

HET VERBOUWDE PAND VAN VAKSCHOOL SMEOT STAAT ER TIPTOP BIJ. CARLO TER ELLEN DTCT

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de St. Janschool hebben hun intrek genomen in het gebouw van De Arcade. SASKIA MINKMANLEERLINGEN VAN DE GROEPEN 7 EN 8 VAN DE ST. JANSCHOOL HEBBEN HUN INTREK GENOMEN IN HET GEBOUW VAN DE ARCADE. SASKIA MINKMAN

In het tweede deel van de Sportlaan Driene, richting de Elsbeek, zien de panden er een stuk minder aantrekkelijk uit. FOTO RIKKERT HARINKN HET TWEEDE DEEL VAN DE SPORTLAAN DRIENE, RICHTING DE ELSBEEK, ZIEN DE PANDEN ER EEN STUK MINDER AANTREKKELIJK UIT. FOTO RIKKERT HARINK

Het is niet bepaald een gebied waar mensen zich graag ‘s avonds ophouden. Daar komt verandering in. De omgeving van Sportlaan Driene, vlak naast de wijk Groot Driene, moet een bijzonder stukje Hengelo worden. Met woningen, sport, onderwijs en een zorgcomplex.

SASKIA MINKMANHENGELO

De Sportlaan Driene is een weg van tegenstellingen. Bij de ingang aan de PC Hooftlaan staat het verbouwde pand van Smeot, de vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning, er tiptop bij. De lange, glazen gevel geeft het idee van een hypermodern metaalbedrijf.

Iets verderop ook betrekkelijk nieuwe gebouwen, zoals het schoolgebouw van De Arcade, waar tot 2018 leerlingen zaten die een extra steuntje in de rug nodig hadden. De school stond een tijdje leeg maar heeft al weer nieuwe bewoners: de Sint Janschool 2.0. Het zijn de groepen 7 en 8 van de basisschool aan de Oude Postweg die hier hun onderkomen hebben gevonden.

Achter Smeot torent de Syrisch Orthodoxe Mariakerk omhoog, iets verderop zit het Neon College, een vmbo voor speciaal onderwijs. De school gaat samen met een tweede locatie in Enschede en krijgt daar een nieuwe plek.

Onkruid schiet omhoog

Wat meer richting de velden van voetbalvereniging Juliana wordt de staat van de gebouwen aanmerkelijk minder aantrekkelijk. Hier en daar staat een volle afvalbak, het onkruid schiet omhoog. In de voormalige ROC-gebouwen hebben diverse maatschappelijke instellingen onderdak, zoals de Turkse culturele vereniging en de Suryoye culturele Vereniging.

De sportvelden aan de overkant liggen er prachtig gemaaid bij. Handboogschietvereniging De Vrije Schutter maakt sinds mei 2019 gebruik van de vroegere ATC-velden. Sinds de komst van de vereniging is de omgeving een stuk verbeterd. De groene enclave was ‘een illegale vuilstortplaats en een woonstee van zwervers’, zoals de club destijds liet weten. Maar nu de boel netjes is aangeharkt en er rond het complex een degelijk hek staat, gaat het een stuk beter.

De andere voetbalterreinen krijgen toevallig deze week nieuwe gebruikers: het zomerse sportevenement ‘Op vakantie in Hengelo’, dat normaal gesproken op het marktplein en in het Prins Bernhardplantsoen wordt gehouden, is nu in dit deel van de stad.

De vroegere wijkagent van Groot Driene, André Schutten, uitte in december vorig jaar zijn zorgen over het gebied rond Sportlaan Driene. “Het verpaupert”, zei hij in zijn afscheidsinterview. Hij noemde de omgeving van het oude ROC ‘een gribusbuurt’ waar wordt gedeald en gecrosst. “Er zijn mensen die daar hun hond niet durven uit te laten”, aldus Schutten.

Illegale gokhal

Gevraagd naar hoe de situatie nu is, meldt een woordvoerder van de politie dat er ‘zover bekend’ niet wordt gecrosst. Er zijn wel enkele andere incidenten geweest. “Eind juni is er aan de Sportlaan Driene een illegale gokhal opgerold. En zijn er meldingen geweest van jongeren die geluidsoverlast veroorzaken en afval achterlieten op de Sportlaan. De politie heeft daar tegen opgetreden”, aldus de woordvoerder.

Het zal de vroegere wijkagent in elk geval goed doen dat er plannen zijn voor het gebied. Ze zijn prematuur en bevinden zich in ‘de onderzoeksfase’ en de sfeer van ‘intentieovereenkomsten’. Maar er gaat hier wat gebeuren, beloven de gemeente en de ontwikkelcombinatie Leyten-Trebbe.

Zo staat woningbouw langs de Sportlaan hoog op het verlanglijstje van de initiatiefnemers. Of die woningen op de plek van het oude ROC komen, is nog absoluut niet duidelijk, zegt woordvoerster Sara Pouwels van Trebbe. “Daar is het nog te vroeg voor. Dit zijn premature plannen.” Duidelijk is wel dat er woningen komen in ‘het betaalbare en middeldure segment’.

Regelmatig vragen

Er gebeurt meer, zegt wethouder Mariska ten Heuw, die de Sportlaan Driene als ‘een mooi en bijzonder gebied’ betitelt. De gemeente krijgt regelmatig vragen van instanties die zich er graag willen vestigen. Ook zijn er partijen die er een zorgcomplex willen realiseren. En er is mogelijk ook ruimte voor andere maatschappelijke voorzieningen.

De gemeente werkt daarvoor samen met Leyten-Trebbe, de ontwikkelaar die al tien jaar actief is rond de Sportlaan Driene. Folkert Leijten denkt dat het gebied onder meer vanwege de ligging en groenstructuur in potentie kan uitgroeien ‘tot een bijzonder deel van Hengelo, met ruimte voor wonen, zorg, sport en maatschappelijke voorzieningen’.

Het is nu aan Leyten-Trebbe om een aantal scenario’s voor het gebied op papier te zetten. Half september worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad. Die kiest dan het beste scenario. Wanneer de plannen worden uitgevoerd, is nog onbekend.

(TcTubantia , 26 juli 2021 )