Buurtbon 2024

Wat zijn de criteria?
1. Alleen ongeorganiseerde bewoners(groepen) zonder rechtspersoonlijkheid kunnen een
buurtbon aanvragen.
2. Commerciële bedrijven en instellingen en de erkende bewonersorganisaties kunnen geen
buurtbon aanvragen.
3. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 14 februari tot 15 december 2024,
uitsluitend met behulp van dit officiële aanvraagformulier.
4. Let op: aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
5. U bent minimaal 18 jaar.
6. U woont in Hengelo.
7. U voert uw idee uit in de wijk of buurt waar u woont.
8. Uw idee heeft draagvlak in de wijk of buurt. Dat toont u op verzoek bijvoorbeeld aan met
handtekeningen.
9. Maximaal één aanvraag per adres.
10. Uw idee mag niet in strijd zijn met gemeentelijk beleid.
11. U voert uw idee zelf uit. Tenminste als dat mogelijk is binnen de geldende regels en
veiligheidsvoorschriften.
12. U kunt een buurtbon niet gebruiken voor:
• Vrijwilligersvergoedingen
• Onvoorziene kosten
• Ideeën met een privébelang
13. Materialen dienen waar mogelijk te worden gehuurd.
14. U kunt geen buurtbon aanvragen voor speelvoorzieningen, voetbalgoal en openbare verlichting.
15. Voor al het overige moet met de gemeente vooraf afspraken gemaakt worden over beheer
en onderhoud.
16. Uw buurtbon mag niet bijdragen aan investeringen die tot meerjarige lasten leiden.
17. U moet uw idee in 2024 uitvoeren.
18. Een bewonersorganisatie kan aanvullende criteria stellen. Deze zijn terug te vinden op
www.hengelo.nl/buurtbonnen.
19. Een idee dat in het werkgebied van meerdere bewonersorganisaties wordt uitgevoerd, kanmiddels één gecombineerde aanvraag worden ingediend.
20. WhatsApp preventieborden worden in principe alleen geplaatst bij invalswegen.
Op www.hengelo.nl/buurtbonnen kunt u zien of deze borden in uw wijk toegestaan worden middels een buurtbon

Mediant inloop Vogelkwartier [Klein Driene] en Walk en Talk

Inloop Vogelkwartier
Bij inloop Het Vogelkwartier aan de Leeuwerikstraat ben je van harte welkom om aan te sluiten voor een spelletje, een luisterend oor, een aanspreekpunt en een kopje koffie of thee. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Nieuwsgierig? Loop eens binnen voor een kopje koffie!

Openingstijden:
Maandag             08:30 tot 16:00uur
Dinsdag                08:30 tot 16:00uur
Woensdag          08:30 tot 21:00uur
Donderdag         08:30 tot 16:00uur
Vrijdag                  08:30 tot 16:00uur
Zondag op oneven weken van 13:00 tot 16:00uur

Walk en talk
Op woensdag is de wandelgroep Walk en Talk met ervaringsdeskundige Belinda. Tijdens deze wandeling kunnen diverse onderwerpen aan bod komen. De groep vertrekt om 13:00 uur en wandelt ongeveer 45 minuten. Naderhand is er de mogelijkheid om samen af te sluiten met een kop koffie of thee bij het vogelkwartier.

Contactgegevens:
Adres: Leeuwerikstraat 36 in Hengelo
Tel: 088-3736854
Mail: inloop@mediant.nl

Gluren bij de Burenop herhaling

Een impressie van Gluren bij de Buren vorig jaar in Hengelo. Foto: Richard Wevers.            Ook dit jaar is er Gluren bij de Buren. De vuurdoop van het amateurkunstfestival vorig jaar in Hengelo was een succes. Dit jaar is het op zondag 30 juni. Tuinen en acts kunnen tot en met 12 mei aangemeld worden. “We hebben vorig jaar veel leuke reacties gekregen”, zegt medeorganisator Richard Wevers namens het team Gluren bij de Buren Hengelo. HENGELO – Gluren bij de Buren wordt landelijk georganiseerd in tal van steden. Vorig jaar ging een groep Hengeloërs aan de slag om in deze stad ook een amateurkunstfestival op poten te zetten. Dat lukte. De vuurdoop viel in de smaak. “Na een waanzinnige eerste editie is Gluren bij de Buren dit jaar terug. De inschrijvingen zijn geopend”, aldus Wevers. Belangstellenden kunnen in andermans tuinen naar amateurkunst kijken. Vorig jaar waren er vooral bands. Gluren bij de Buren is echter meer dan een muziekfestival. “Ook dansclubs kunnen meedoen. Of een moppentapper. Het is een amateurkunstfestival”, zegt Wevers. Hengeloërs hadden de keuze uit veertig optredens. “Nu hopen we op een stijging. De eerste aanmeldingen zijn er. Twintig inmiddels. Daarmee zitten we al op de helft van vorig jaar”, zegt Wevers. De eigenaren van tuinen, amateurkunstenaars en muziekbands kunnen zich de komende weken nog aanmelden. “Dat is mogelijk tot en met zondag 12 mei. Daarna gaan we met de organisatie van het programma aan de slag. Begin juni is dat allemaal bekend.” Belangstellenden kunnen vervolgens vooraf bekijken welke optredens ze willen bezoeken. Allemaal is onmogelijk. Het evenement is van 13.00 tot 18.00 uur. Geïnteresseerden moeten dus zelf een selectie maken. “Amateurkunstenaars van alle soorten disciplines betreden het gazon als podium. Dat gebeurt in heel Hengelo. Allerlei soorten optredens zijn denkbaar op het podium van Gluren bij de Buren. Muziek, theater, dans, cabaret: het kan en mag allemaal. Alle podiumkunstenaars treden drie keer een half uur op, telkens voor nieuw publiek. Ook tuinen in alle soorten en maten kunnen aangemeld worden.” Voor de entree wordt een eigen bijdrage gevraagd.

(Hengelo’sWeekblad  9 april 2024 )

Rommelmarkt op zaterdag 13 april in de Kasbah

Op zaterdag 13 april houden de Kasbah-winkeltjes hun jaarlijkse rommelmarkt. “Om je huis weer op te leuken of je garderobe aan te vullen, kun je op de rommelmarkt terecht om voor een leuk prijsje spulletjes te kopen”, laat de organisatie weten. Ook is er tweedehandskleding in de winkeltjes. De rommelmarkt is van 10.00 tot 14.00 uur en overdekt. Een plek reserveren kan via JW Mode, Boomgaard 6/8, tel. 0646831483 of mail Freddiejanet@msn.com

(Hengelo’s Weekblad 9 april 2024 )

Lawaai in de donkere uren

Hengeloërs moeten rekening houden met lawaai in de avonduren en het begin van de nacht. De bestrijding van de eikenprocessierups begint weer. Dat gebeurt van 19 tot 2.30 uur. De eerste eikenprocessierupsen zijn weer uit het ei. Gildebor en de gemeente beginnen daarom woensdag 10 april met de bestrijding van de rups. Het doel is overlast later in het jaar zoveel mogelijk te voorkomen. “We spuiten tussen 19.00 en 2.30 uur aaltjes (hele kleine wormpjes) in de eiken. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen”, laat de gemeente Hengelo weten. Wethouder Claudio Bruggink: “We willen de overlast van de eikenprocessierups onder controle houden. We zien dat dat de afgelopen jaren goed is gelukt. Het aantal meldingen is dan ook flink verminderd. Daar zijn we blij mee. We merken daarin het effect van de gecombineerde aanpak: spuiten met aaltjes, wegzuigen van nesten en investeren in meer biodiversiteit. We doen de bestrijding ‘s nachts omdat de aaltjes normaal onder de grond leven. Ze kunnen niet goed tegen uv-licht en doen hun werk dus het beste in het donker. Elke zomereik wordt twee keer bespoten, met een tussenperiode van enkele dagen.”

(Hengelo’sWeekblad 9 april 2024 )

Aanleg rotonde stap dichterbij

Foto: Hier komt rotonde P.C.Hooftlaan-Laan van Driene

Foto: Hier wordt gewerkt aan de rotonde P.C.Hooftlaan-Staringstraat

De aanleg van de rotonde in de PC Hooftlaan/Laan van Driene is een stap dichterbij.

De herinrichting van het winkelcentrum Groot Driene is een flink eind op weg. Ook is het werk aan de rotonde Staringstraat inmiddels gestart. In de plannen voor het winkelcentrum stond ook de aanleg van een rotonde in de PC Hooftlaan/Laan van Driene. Daar heeft het college van B en W € 1.590.000 voor beschikbaar gesteld. De gemeenteraad besluit op 10 april over deze investering. De oversteek over de P.C. Hooftlaan wordt al langere tijd als onveilig ervaren en is daarom al vaker onderwerp van gesprek geweest. Wethouder Hanneke Steen is blij met het groene licht vanuit het college: “Met de aanleg van deze rotonde gaan we het hier nu veiliger inrichten. Als het meezit, kunnen de werkzaamheden starten in juni.”

(Hengelo’sWeekblad. 19 maart 2024 )

Het Repair Cafe is zaterdag 9 maart open

Spullen Repareren

“Zaterdag 9 maart gaan we aan het werk. Tussen 10.00 en 13.00 uur in De Tempel Kasbah. Zo kunnen we samen zorgen voor minder afval en het scheelt je in je portemonnee. “Weggooien, mooi niet doen blijft ons motto. Repair Café Hengelo is niet de enige op de wereld. Wat ooit in Nederland begon met  Repair Café is nu letterlijk over de hele wereld te vinden. Er zijn nu al meer dan 3.000 Repair Café’s”, meldt de organisatie in Hengelo.

(Hengelo’sWeekblad. 5 maart 2024 )

Cursus Eerste Hulp aan Kinderen 2024

Deze cursus is speciaal voor ouders, grootouders, leerkrachten, gastouders,
oppasmoeders en begeleiders van verenigingen en sportclubs.

Aan bod komen o.a. kleine letsels, stoornissen in het bewustzijn, verslikking, reanimatie bij kinderen, vergiftiging, kinderziekten etc.

De cursus wordt gegeven op zaterdag 23 maart 2024 in het EHBO gebouw “ De Spil” W. de Clercqstraat 23 te Hengelo (O).
De cursus is inclusief verband en hulpmiddelen, lesboek, materialen, examen, koffie/thee en lunch. Cursustijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur.

U ontvangt een certificaat van de EHBO Hengelo of een diploma van Het Oranje Kruis.
Deze cursus laat geen vraag onbeantwoord. Kosten bedragen € 95,00

Aanmelden via ehbo-hengelo.nl/cursussen/aanmeldformulier/ of per e-mail naar cursussen@ehbo-hengelo.nl.
Voor meer informatie kunt u bellen met 06-23041767.
Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten voor zo’n cursus, informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekering.

Padden helpen bij het oversteken

Binnenkort begint de paddentrek als de temperaturen iets stijgen. Foto : Stichting Paddentrek Hengelo.

Zoveel mogelijk padden redden: dat is het doel de komende maanden van stichting Paddentrek Hengelo. In en rondom Hengelo gaat het eigenlijk best goed met de paddenpopulatie. “Maar we willen op meer plekken overstekende padden helpen. Daar zijn vrijwilligers voor nodig”, zegt coördinator Adri Schols van stichting Paddentrek Hengelo. Er is een infoavond op woensdag 31 januari

Jaarlijks trekken padden naar het water waar zo ooit geboren zijn. Daar willen ze voor voortplanting zorgen. De massale komst van de padden naar het water wordt de paddentrek genoemd. “Die begint als de temperatuur iets zachter wordt. Bij tien graden overdag en acht graden ‘s nachts ontwaken ze uit hun winterslaap. Dan gaan ze massaal naar het water waar ze geboren zijn. Na twee of drie jaar zijn padden geslachtsrijp en willen ze zich voortplanten”, zegt Schols. Padden trekken na hun geboorte naar nieuwe leefgebieden op zoek naar voedsel. Niet iedereen kan bij de poel of sloot blijven. Maar bij stijgende temperaturen keren ze dus massaal terug naar de plek waar ze het levenslicht zagen. Dat kan al in februari beginnen. In Hengelo en omgeving gaat het volgens Schols best goed met de paddenpopulatie. Dat kan niet los worden gezien van de aanleg van retentiegebieden. “Denk maar aan het Kristalbad, ‘t Genseler en Woolde. Rondom Hengelo zijn watergebieden aangelegd om het water vast te houden. Daar planten padden zich voort”, zegt Schols. Vorig jaar hebben vrijwilligers van de stichting Paddentrek Hengelo zo’n 8.500 padden, kikkers en watersalamanders geholpen met het oversteken. Kikkers en watersalamanders worden ook geholpen, maar het leeuwendeel van de overstekende dieren zijn padden. Dankzij de hulp van de dierenvrienden worden veel dieren van een wisse dood gered. Hun leven eindigt daardoor niet onder een autoband. Zonder de hulp zouden veel padden geplet worden door het verkeer. “De groep vrijwilligers is steeds groter geworden. Daardoor kunnen we meer padden redden. Maar we blijven vrijwilligers werven want we hebben ook verloop. Bovendien kunnen we dan op meer plekken padden helpen.” Schols vindt het fijn dat het met de padden goed gaat in zijn gemeente. De ontwikkelingen in Hengelo staan echter in schril contrast met het landelijke beeld. De landelijk overkoepelden organisatie Ravon schetst een veel somberder beeld. “In vijftien jaar is het aantal padden en bruine kikkers gehalveerd in Nederland. De oorzaak weet men bij Ravon niet zeker. Landelijk is er minder habitat en met de insecten gaat het ook slecht. Insecten zijn het voedsel voor deze dieren. Ook zijn er in de zomers van de afgelopen jaren poelen vroegtijdig drooggevallen. De droogte zal waarschijnlijk ook een oorzaak zijn.”

Woensdag 31 januari is er een voorlichtingsavond. Belangstellenden zijn welkom en kunnen meehelpen om padden te redden. De Houtmaat, Houtmaatweg, 19.30 uur.

www.paddentrekhengelo

(Hengelo’sWeekblad  30 jan 2024 )