Archief

Hieronder vindt u oude nieuwsberichten uit 2008 tot en met 2013. Jonger nieuws kunt u vinden onder laatste nieuws:   Nieuwsarchief vanaf 2015   – waar u een maand [en jaartal] kan selecteren.

 

Nieuwsarchief 2013

woensdag 11 december 2013

Kerst in de Kasbah (HWB 10 dec)
Op zaterdag 14 december vieren de Kasbah hobbywinkeltjes in Groot Driene hun kerstf

Dat willen ze het liefst samen met zoveel mogelijk publiek doen. Vandaar dat deze zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur de winkeltjes geopend zijn. Daarnaast zijn er wat kraampjes, wordt er Glühwein uitgedeeld en zijn er lekkere hapjes te koop. Parkeren is gratis.

 

vrijdag 22 november 2013

VLIEGROUTES TWENTE AIRPORT( ook over Groot Driene ) MIJDEN WOONKERNEN

De nieuwe vliegroutes voor de burgerluchthaven Twente Airport zijn veilig en ze mijden zoveel mogelijk de woonkernen. Dat zegt het ADT, de organisatie die belast is met de aanbesteding van het vliegveld.

Er zijn acht routes, twee starts naar het oosten en twee naar het westen. Ook zijn er twee landingsroutes vanuit het oosten en en twee vanuit het westen.

woensdag 20 november 2013

BOEKENMARKT in het Winkelcentrum Groot DRIENE

Op zaterdag 23 november is er een BOEKENmarktstand van Rode Draak TWENTE in het Winkelcentrum GrootDriene met ‘nieuwe’ 2e handsboeken, strips en dvd’s.
Opbrengst gaat voornamelijk naar de mahjongver.Rode Draak TWENTE. Er zal ook bij de cafeteria van de JUMBO door leden gedemonstreerd worden met het MODERNE mahjong.

 

woensdag 20 november 2013

Na succesvolle 1e keer opnieuw Repair Café op 23 november in wijkcentrum De Tempel Wijkcentrum de Tempel,Techniekmuseum Heim en het RIBW houden zaterdag 23 november het derde Hengelose Repair Café. In wijkcentrum de Tempel,Booggang 2 (Kasbah) is deze ochtend gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren aan speelgoed, kleding, meubels, mechanische en elektrische apparaten, computers en fietsen. Enthousiaste reparatiedeskundigen staan klaar om samen de meegebrachte, niet meer werkende dingen, onder handen te nemen. Van10.00 tot 13.00 uur is iedereen welkom met kapotte goederen.

 

zondag 10 november 2013

Vrijdag 8 november j.l. Uitreiking van de Vrijwilli­gersawards:

Lucas Kuper , van Voetbalclub Juliana’32, ontvangt 1e prijs in de categorie sport !

Bij de uitreiking van de Vrijwilli­gersawards, vrijdag 9 nov j.l. in zalen­centrum DeWaarbeek, mocht Ku­per uit handen van wethouder Erik Lievers de eerste prijs in de categorie Sport in ontvangst ne­men. Hij was al verrast dat hij ge­nomineerd was. En helemáál, toen hij ook nog eens als winnaar werd uitgeroepen.

Kuper (66) is al meer dan veertig jaar lid van Juliana. Het aantal functies dat hij vervulde en nog steeds vervult, is bijna teveel om op te noemen. Jeugdcommissie, technische commissie, toernooi­commissie en bingocommissie. Materiaalbeheerder, leider van de dames, trainer van de F-jes. En tussendoor staat hij ook nog regel­matig achter de bar in de kantine. „Een zeer betrokken duizend­poot”, zoals hij wordt omschre­ven in de nominatie.

Lucas Kuper , hier op foto, midden op achterste rij.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2013, deze zijn niet actueel

zondag 20 october 2013

Prachtige paddestoelen in Groot Driene

Van Henny Gemser ontvingen wij foto’s van onderstaande paddestoelen , ze stonden in Groot Driene.

 

 

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2013, deze zijn niet actueel

woensdag 16 october 2013

Evaluatierapport ‘Elsbeek terug in Driene’ is gereed

In 2012 hebben gemeente Hengelo en Waterschap Regge en Dinkel de Elsbeek weer terug in de wijk Driene gebracht. Bij het ontwerpen van de beek hebben bewoners en belanghebbenden actief meegedaan. De gemeente heeft een evaluatie uitgevoerd naar dit participatietraject. Uit de evaluatie blijkt dat bewoners en gebruikers positief zijn over het eindresultaat: ze geven het project als geheel een 8,1 als rapportcijfer.
Voor burgemeester Schelberg was dit aanleiding om een kijkje nemen bij de Elsbeek en in gesprek te gaan met bewoners en belanghebbenden. Daarover is een film gemaakt.

De evaluatie geeft duidelijk steun aan de veronderstelling dat intensieve participatie bijdraagt aan draagvlak voor het resultaat, betrokkenheid en eigenaarschap van burgers en minder weerstand en formele bezwaren.

Een schoolvoorbeeld

Bij de evaluatie is onder meer een enquête uitgeschreven die door 84 mensen (vooral omwonenden en gebruikers van het gebied) is ingevuld. Ook zijn er diverse gesprekken gevoerd. Op basis van de uitkomsten van deze evaluatie kan geconcludeerd worden dat het participatieproces in het project Elsbeek terug in Driene een schoolvoorbeeld is van participatiegericht werken. Het is een succes dat navolging verdient.

Positief over het resultaat

De gebruikers van het gebied geven een vrij hoog rapportcijfer voor het project als geheel (8,1) en
ook voor de verschillende projectonderdelen: Swafertvijver (8,2), speelveld (7,4), speel- en
sleeheuvels (7,8) en de waterspeelplek (7,8). Deze onderdelen zijn toegevoegd of gewijzigd in het
participatieproces.

Meerkosten

Uit de evaluatie blijkt dat intensieve participatie meer kosten met zich meebrengt. Gerekend moet
worden op 5 tot 6% van het uitvoeringsbudget. Deels gaat het daarbij om personele inzet door intensievere communicatie en begeleiding van de interactieve werkvormen. Voor een ander deel betreft het meerkosten voor het kunnen honoreren van de wensen van inwoners die in dit proces naar boven komen. Daarbij is het van belang om op te merken dat het project wel binnen de oorspronkelijke begroting is uitgevoerd.

Leerpunten

De evaluatie levert ook leerpunten op:

 • Het is van belang om participatie vroegtijdig in het totale projectproces te verankeren en
  blijvend onder de aandacht te houden.
 • Het participatieproces moet niet stoppen bij de fase van het ontwerpen, maar moet
  doorgaan tot de besteks- en opleverfase.
 • Professionals moeten leren dat bewoners ‘kwaliteit’ van een gebied anders beoordelen.
 • In communicatie tussen professionals en bewoners is vaak ‘vertaling’ nodig in beelden en
  begrijpelijke taal.

De gemeente neemt dit mee bij het vormgeven van toekomstige participatietrajecten.

 


Sportfeest op 23 oktober

Woensdag 23 oktober, in de herfstvakantie, houden wij een groot feest in de gymzaal aan de Jan Prinsstraat!

Het feest is van 14.00 uur tot 17.00 uur en kinderen en jeugd van jong en oud, lid of geen lid zijn van harte welkom om te komen gymmen, acrobatieken, dansen (ook voor jeugd van 14 tot 30 jaar!), turnen, skatehockeyen (neem eventueel je eigen skates/skeelers mee!), Free-runnen, ouder- en peutergymmen, trampolinespringen, en nog veel meer.

sportfeest 23 oktober groot driene

We hebben de wethouder van sportzaken van Hengelo de heer Lievers gevraagd dit sportfeest te openen.Neem ook al je vrienden, familie, klasgenoten en buren mee, zij zijn ook van harte welkom.Bovenstaande disciplines geven elk kwartier opnieuw een workshop, zodat jij en iedereen die ook komt elk kwartier iets anders kunnen ‘proeven’ of bij dezelfde discipline nog een lesje kunnen krijgen. Het is dus een instuif, waar iedereen ook later kan aanschuiven of eerder weg kan gaan. Hoewel dat natuurlijk zonde is van al dat leuks!
Naast alle sport zorgen wij ook voor wat lekkernijen en een hoop gezelligheid!We hopen dat het een knalfeest gaat worden. Kom dus met wie je maar wilt naar ons grote feest en zie wat H.G.V. allemaal in huis heeft!Voor meer informatie mag je ons bellen of e-mailen.
Tot woensdag 23 oktober!Namens de organisatie en het bestuur,
Errol Herder en Henk Lamberts
06-17020877
_NB. Dit zijn archief teksten uit 2013, deze zijn niet actueel

Hengelo, oktober 2013
Beste jongens en meisjes,Heb je zin in een sportieve activiteit in de herfstvakantie?
Neem dan je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes mee en kom naar de herfst-voetbalclinic bij sv Juliana ’32.Deze wordt op dinsdag 22 oktober van 13.30 uur tot 16 uur bij sv Juliana’32 op sportpark Groot-Driene (naast station Hengelo oost).

De clinic is voor jongens en meisjes van 4 tot en met 10 jaar oud. Tijdens deze voetbalclinic maak je op een sportieve en gezellige manier kennis met de voetbalsport.
We gaan diverse oefeningen doen en natuurlijk hoort een voetbalwedstrijd erbij. Dit alles wordt gegeven en begeleid door de ervaren trainers van sv Juliana ’32.

Voor deze middag heb je “warme” sportkleding nodig. Voetbalschoenen zijn niet verplicht, gewone gymschoenen mogen ook. Na afloop is er de mogelijkheid om te douchen in de kleedkamers van sv Juliana’32.

Uiteraard zijn ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden van harte welkom om naar jou te komen kijken en een kopje koffie in de kantine van s.v. Juliana’32 te nuttigen.

Deelname is gratis, maar geef je voor uiterlijk 20 oktober wel even op.
Dit kan bij Oscar van Dalen, tel.nr: 06-47390080, email: vakantievoetbal@gmail.com o.v.v naam, geboortedatum, geslacht, voetbalervaring, bijzonderheden, telefoonnummer.
Bij slecht weer wordt de voetbalclinic afgelast.

maandag 23 september 2013

Winkelcentrum Groot Driene vierde 40ste verjaardag

(een kort videoverslag) zaterdag 21 september

woensdag 18 september 2013

Winkelcentrum viert 40ste verjaardag met feestelijke dag (HWB 17 sept)

Zaterdag wordt stilgestaan bij de veertigste ver­ jaardag van winkelcentrum Groot Driene. Dat gebeurt met een dag vol activiteiten. Er staan kramen in het cen­trum met aanbiedingen en proeverijen.Om 12.00 uur is de prijsuitreiking van de FC Twente VIP-arrangementen door Joop Munsterman op het Noaberplein.Henk Bern­ hard zorgt daarna voor dans­ muziek. Voor de jeugd is er een springkussen en zijn er gratis suikerspinnen of popcorn. Thomasson-Dura bouwde het centrum, dat op 23 september 1973 werd opgeleverd. De eerste zeven ondernemers waren Taal lectuurshop, Schuurman hout- en hobbyzaak, slijterij Covinet, Hemmie Kuipers bloemsierkunst, een filiaal van de ABN-bank en kapsa­lon Reints.

Bij de officiële opening door wethouder Woertman wa­ren alle winkels bezet en ook in de daarop volgende decennia is er nooit sprake geweest van leegstand. Met een gedenkwaardige uit­ zondering: in de nacht van 7 op 8 juli 1995 is het hele winkelcentrum afgebrand. Hierdoor hebben de onder­ nemers drie maanden geen winkel tot hun beschikking gehad en lagen alle activitei­ ten stil. In de in allerijl opge­ trokken ‘noodlokalen’ heb­ ben winkeliers en de klanten zich twee jaar moeten red­ den. In september 1997 werd het centrum heropend door burgemeester Lemstra.Twee jaar later werd het zelfs uit­ geroepen tot het op een na mooiste winkelcentrum van Nederland. Anno 2013 telt het centrum maar liefst 21 ondernemingen.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2013, deze zijn niet actueel

woensdag 11 september 2013

Bach herleeft (HWB 10 sept)

Op 18 september verzorgt de Stichting Orgelconcerten Hengelo samen met het Parnassus Ensemble en het koor Concensus Vocalis een bijzonder concert in de Kristalkerk. Het zal een reconstructie zijn van een kerkdienst ten tijde van Bach. Vorig jaar was een dergelijk concert een groot succes. In de voorverkoop (Rabotheater) kost een kaartje een tientje.

zaterdag 31 augustus 2013

Winkelcentrum viert feest (TcTubantia 31 aug)

Winkelcentrum Groot Driene bestaat 40 jaar!

Winkelcentrum Groot Driene bestaat veertig jaar. De on­dernemers vieren dit vandaag met allerlei activiteiten tussen 10.00 en 17.00 uur. Het zijn vooral sportieve activiteiten. Verschillen­de verenigingen geven clinics en demonstraties. Onder andere freestyle fighting (K1 Aerts Dojo), voetbal met kidsclub van FC Twente, dansen (dansschool In­motion), scouting, fitness en gym­nastiek (Hengelosche Gymnastiek Vereeniging). Ook de tennissport is vertegenwoordigd (FC Twente tennis). Daarvoor wordt een ten­nisbaan neergelegd en geeft Jacco Eltingh clinics. Dit alles in de om­geving van de Willem de Mero­destraat.

 

vrijdag 30 augustus 2013

Primeur voor Drienemarke (HWB 27 aug ) Dankzij label ‘veiligste school’ Hengelo

Als eerste school in Hengelo kreeg basisschool Drienermarke maandag het Verkeersveiligheidslabel uitgereikt. Wethouder Jan Bron was hiervoor naar de P.C. Hooftlaan gekomen. Met het label maakt de school naar ouders duidelijk dat veiligheid rondom de school de grootste aandacht heeft. Vorig jaar is op de Paus Joannesschool in Enschede het eerste label van Overijssel uitgereikt. Jan Westerik is in Twente de initiatiefnemer. Deze oud-pabodocent begeleidt al jaren verkeersouders op scholen in de regio. Hij is daarnaast lid van de beoordelingscommissie die scholen toetst of

‘SCHOLEN MOETEN VOOR ZO’N LABEL EEN BEHOORLIJK HOGE DREMPEL OVER’

ze klaar zijn voor een dergelijk label. “Willen scholen hier aanspraak op maken dan moeten ze over een behoorlijk hoge drempel.” Hij wil maar aangeven dat ze niet zomaar een mooi ingelijst certificaat aan de muur krijgen. “Nee, ze moeten het echt verdienen. Het label vormt de beloning voor structurele inzet op het gebied van verkeerseducatie en -veiligheid in en om de school. Met zo’n label kan een basisschool zich onder- scheiden als een verkeers- veilige school.” Hij weet dat de Regio Twente – die het project in Twente faciliteert – de komende jaren meer labels uit zal delen. “Dit jaar en volgend jaar zullen er ook in Hengelo nog een paar scholen volgen.”

Een school komt in aanmerking voor dit keurmerk door te voldoen aan een aantal criteria op het gebied van verkeersveiligheid. Enkele hiervan zijn: actieve verkeersouders die zorgen voor uitvoering van verkeersprojecten, goede verkeerslessen, verkeersexamens en aandacht voor de veiligheid op de route naar school. Een onafhankelijke commissie toetst al deze criteria. Dit gebeurt vervolgens elke twee jaar.

 

 

vrijdag 9 augustus 2013

Opvang Esrein maakt doorstart (TcTubantia 9 aug )

De failliet verklaarde Stich­ting Kinderopvang Esrein (KOE) wordt overgenomen door Hetkindercentrum.nl uit Apeldoorn. Volgens een woordvoerder van curator Daniëls kan circa tweederde van de 55 medewerkers mee naar de nieuwe werkgever.Voorlopig zullen alle loca­ties van KOE openblijven, ook die in Groot Driene

Hetkindercentrum.nl is sinds een jaar actief in Hen­gelo en wil verder uitbrei­den in Oost-Nederland.

 

 

vrijdag 28 juni 2013

Marktdag in Groot Driene

In winkelcentrum Groot Driene wordt zaterdagmiddag een gezellige markt met het nodige vertier gehouden. Van 10 tot 16 uur zal het merendeel van de winkeliers buiten te vinden zijn, achter een eigen kraam met aanbiedingen. Bij Stegge Mode staat een hoedenmaakster voor de deur, terwijl binnen kunstenaar Irma Bruggeman laat zien wat je allemaal met klompen kunt doen. Verder worden er in het winkelcentrum allerlei oude ambachten uitgeoefend. Van 11 tot 16 zijn de boerendansers uit Markelo van de partij.

maandag 24 juni 2013

Actiewebsite voor behoud bomen Grundel (TcTubantia ,24 juni)

Grundelleerling Aksel Scholtens uit havo4 heeft een peti­tie opgesteld voor het behoud van de eikenbomen aan de Nij­hofslaan. De Stichting Carmelcol­lege wil 32 van de in totaal 56 ei­ken op het terrein van Lyceum De Grundel kappen. Volgens buurtbe­woners is daar geen reden voor. Zo zouden de bomen niet ziek zijn.Scholtens (16): „Er is nooit iets be­sproken over de kap van de bo­men op school. Ik vind dat dit niet kan en dat ook de leerlingen erbij betrokken moeten worden.”

zaterdag 22 juni 2013

Werkgroep Netheid Groot Driene neemt afscheid van Louis, Annie en Truus (Slijterij Nijland)

Na 35 jaart stopt Louis Nijland met zijn Slijterij Groot Driene. Samen met zijn vrouw Annie en sinds 27 jaar met assistente Truus ten Hoopen.

De leden van de werkgroep Netheid Groot Driene ,steeds 2 jongeren met 2 begeleid(st)ers, ruimen elke zatermiddag het zwerfafval op rondom het winkelcentrum Groot Driene. Om te pauzeren werden we steeds gastvrij ontvangen bij Slijterij Nijland en konden genieten van een drankje (thee, bouillon, sinas of cola ).

Louis en Annie ontvangen ,als dank, van Ellen Jöersen (werkgroep netheid) bloemen en cadeau-bon

Truus (assistente) ontvangt als dank bos bloemen van Ellen Jöersen

Truus ten Hoopen (links), Annie Nijland, jongeren werkgroep netheid:Dorien,Lara en Marije, Louis Nijland, Ellen Jöersen (begeleidster werkgroep netheid Groot Driene

 

donderdag 23 mei

Ook in Groot Driene stalen doeltjes op trapveld Nicolaas Beetsstraat

Enkele jaren geleden heeft de gemeente alle verplaatsbare voetbaldoelen verwijderd. Hiervoor in de plaats krijgt ieder trapveld vaste stalen doeltjes, verspreid over de jaren. Vanaf eind mei komen er op 6 trapvelden nieuwe doeltjes, waaronder aan de Nicolaas Beetsstraat.

18 mei 2013

Op zaterdag 25 mei wordt vanaf 9.30 uur de voetbal KNVB bekerfinales jeugd gehouden op sportpark Groot-Driene bij sv Juliana’32.
In totaal 18 jeugdvoetbalteams spelen een spannende bekerfinalewedstrijd. Sv Juliana’ 32 is trots om deze dag in samenwerking met de KNVB en vele vrijwilligers te mogen organiseren

We verwachten een sportieve, gezellige en hoge kwaliteit voetbalplezier op deze dag. Om 9.30 uur starten de bekerfinales van de F en de D teams, om 11 uur start de finalewedstrijd van de E, C en B teams en om 13 uur de bekerfinalewedstrijd van de A.
Het E1 team van Juliana’32 dat ook tot de finalisten behoort, speelt thuis op eigen veld onder respectvol toeziend oog van de bekende scheidsrechter Bas Nijhuis.
Tevens zal Bas Nijhuis ook aanwezig zijn om enkele prijsuitreikingen te doen.
Wij nodigen u als voetballiefhebber van harte uit om te komen genieten van deze KNVB bekerfinaledag bij sv Juliana’32.

Donderdag 16 mei 2013

DOE MEE MET HET REPAIRCAFE HENGELO !

Het repaircafé is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien dat reparatiekennis wil behouden via repareerbijeenkomsten.

Wijkcentrum de Tempel organiseert samen met industriemuseum het HEIM vanaf september 2013 regelmatig een repaircafé. Wijkbewoners kunnen hier naartoe komen met hun kapotte spullen om die ter plaatse samen met de aanwezige reparateurs (M/V) weer in orde te maken.

Repaircafé Hengelo zoekt handige buurtbewoners met verschillende vaardigheden die vrijwillig reparatiedeskundige willen worden van repaircafé Hengelo.

We zoeken mensen die bijvoorbeeld handig zijn met:

 • Kleding/textiel.
 • Elektrische apparaten en/of computers.
 • Meubels/houten voorwerpen.
 • Fietsen.

Daarnaast zoeken we mensen die het leuk vinden om bij de repaircafé’s de functie van organisator of gastheer / gastvrouw te willen vervullen.

Wil je deel uit maken van het repaircafé Hengelo dan nodigen we je uit voor de vrijwilligersbijeenkomst op 24 juni om 19.30 uur in het industriemuseum HEIM aan de Industriestraat 9 in Hengelo.

 

woensdag 8 mei 2013

Concert Parnassus in Kristalkerk

Het Parnassus Ensemble heeft voor het jaarlijkse Hemelvaartsconcert in de Kristalkerk een aantrekkelijk programma samengesteld.Uitgevoerd worden o.a. de solocantate 35 van J.S. Bach, een orgelconcert van Händel (HWV 293) en een bijzonder orkestwerk van de 18e eeuwse Nederlandse componist Unico vanb Wassenaer. Het concert vin dt plaats op donderdag 9 mei vanaf 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop aan de kassa van het Rabotheater of telefonisch via tel. 2556789 of via de site www.rabotheater.nl. Jeugd tot 16 jaar heeft gratis toegang.

donderdag 21 maart 2013

Open dag Tennisvereniging Groot Driene op zondag 24 maart

Op zondag 24 maart houdt de tennisvereniging Groot Driene een open tennisdag. Iedereen die eens gratis en geheel vrijblijvend een balletje wil slaan, is dan van 14.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom op ‘t tennispark aan de Zwavertsweg.

woensdag 6 maart 2013

Mode en dans op De Grundel (HWB 5 maart 2013)

Dinsdag 12 maart wordt er voor de 28e keer een Mode- & Dansavond
gehouden op Lyceum de Grundel aan de Grundellaan 36.
Dit jaar is de organisatie in handen van leerlingen Rosanne Perizonius, Romy
Rekers en Karen Ratering.
Deze avond zal er een modeshow plaatsvinden, waar kleding uit de voorjaarscollectie van verschillende winkels uit Hengelo, Borne, Enschede en Oldenzaal wordt geshowd.
Tijdens de show worden ook dansoptredens verzorgd en zelf ontworpen kleding getoond. Leerlingen van Lyceum de Grundel hebben alles op touw gezet.
De Mode- & Dansavond begint om 20.00 uur. De entree is gratis.

woensdag 6 maart 2013

Kledingruilparty aan Reviusstraat (HWB 5 maart 2013)

Op zaterdag 16 en 23 maart van 10.00 tot 12.30 uur

Kledingruilparty aan Reviusstraat
Op zaterdag 16 en 23 maart van 10.00 tot 12.30 uur houdt Unique Janique personal styling een kledingruilparty. Locatie:Reviusstraat 50, Hengelo.
Entree: 7,50 euro.
Janique geeft leerzame stylingtips en de bezoeker gaat vervolgens met een nieuwe outfi t
weer naar huis. Aanmelden bij info@uniquejanique.nl.
Geef vooraf je maten door.

 


Minivoetballers van start bij s.v. Juliana’32

Ben jij 4, 5 of 6 jaar, jongen of meisje en vind je het leuk om te voetballen, dan ben je van harte welkom om met ons mee te komen doen. Dit leren voetballen bij het minivoetbal gaat op een manier, waarbij plezier en positieve coaching centraal staan.

Door kinderen vroeg te laten beginnen met sporten wordt er een positieve bijdrage geleverd aan hun fysieke en mentale ontwikkeling. Natuurlijk is het mogelijk om een keer te komen kijken of proefdraaien om te ervaren hoe leuk je het vindt.

Vanaf 3 april trainen we elke woensdagmiddag van 13.30-14.30 uur op het sportpark Groot- Driene met ervaren trainers. Als we een tijdje samen getraind hebben en elkaar beter kennen, gaan we natuurlijk meedoen met de minicompetitie op zaterdagmorgen. Meer informatie is te krijgen bij Gerard Halfwerk (06-47217238/ g.halfwerk@ziggo.nl) of via www.svjuliana32.nl

zondag 27 januari 2013

Buurtkring heeft een website

Welkom bij Buurtkring Driene

Op deze website vindt u informatie over de Buurtkring Driene, natuur, historie en activiteiten.

 


dinsdag 22 januari 2013

Oprichting Piet Blom Museum

Vanuit een aantal bewoners van de Kasbah, de woonwijk in Hengelo ontworpen door Piet Blom, is het idee naar voren gekomen om te komen tot een Piet Blom Museum. Het plan is om dit museum onder te brengen in een ruimte in de Kasbah. De Hengelose woningstichting Welbions, eigenaar en beheerder van de Kasbah staat hier positief tegenover en is bereid gevonden om ruimte en middelen beschikbaar te stellen.

Voor de organisatie van het Piet Blom Museum is een stichting opgericht. Deze bestaat volledig uit vrijwilligers en is verantwoordelijk voor de uitvoerende werkzaamheden.

De stichting Piet Blom Museum wil met een permanente tentoonstelling meer bekendheid geven aan de architect Piet Blom en zijn werk. De stichting hoopt op die manier de erkenning, herkenning, inzicht en waardering voor zijn werk te vergroten. De permanente tentoonstelling zal plaats krijgen in een daarvoor ingerichte ruimte onder de Kasbah en zal toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden.

Het Piet Blom Museum wordt feestelijk geopend op 2 februari om 15:00 uur. Deze dag heeft een bijzondere betekenis omdat 40 jaar geleden [2 februari 1973] de sleutel aan de eerste bewoners van de Kasbah werd overhandigd. Daarom heeft de stichting deze dag gekozen om het Piet Blom Museum in de Kasbah van start te laten gaan.

 

zondag 13 januari 2013

C1000 Groot Driene als eerste omgebouwd tot Jumbo-winkel

(TcTubantia 10 januari )
De eerste Hengelose C1000- super­markt gaat komende woensdag open als Jumbo. De zaak van de ge­broeders Niek en Tijn Leussink wordt dan feestelijk heropend. Frits van Eerd, de topman van Jum­bo Supermarkten, is er ’s morgens ook bij. Dit gebeurt in het kader van een grote landelijke operatie van de Jumbo Groep, die de C1000- groep vorig jaar overnam. Een aantal zaken gaan over naar Ahold, de andere worden omge­bouwd tot Jumbo-winkel. In Hen­gelo krijgen drie supermarkten het Jumbo-logo op de gevel. Dat zijn, naast de winkel in Groot Driene, de C1000 in winkelcentrum Hasse­lo en C1000 Klieverik aan de Boeke­loseweg. De laatste wordt een Jum­bo na de verhuizing naar het nieu­we winkelcentrum in ’t Esrein. Mir­ko Klieverik heeft er gemengde ge­voelens over: „ Jammer dat C1000 verdwijnt, maar Jumbo is een goe­de keuze.” Het nieuwbouwplan van het winkelcentrum ligt bij de Raad van State, binnenkort wordt daarover een uitspraak verwacht. De C1000 in Hasselo wordt na au­gustus verbouwd, zo is de verwach­ting. C1000 Boddeman in de Hen­gelose Es en C1000 Marcel Berg­huis in Slangenbeek worden een AH. Een medewerker van de eerste supermarkt verwacht de ombouw ‘rond de zomer.’ Berghuis was niet aanwezig voor een toelichting.

 

 

dinsdag 8 januari 2013

Opnieuw weekend-vervuiling rondom papiercontainers bij winkelcentrum Groot Driene

dat wat van ons afvalt
ooit was het vanzelfsprekend
dat je het opraapt en deponeert
waar het hoort te liggen
kennelijk zijn wij ook op dat vlak
aan het kantelen, het afvallende
is snel niet mijn probleem

Nieuwsarchief 2012

zondag 30 december 2012

Met antennemast door ‘t oog van de naald (TcTubantia 29 dec 2012)

Ook al heeft de gemeente een fout gemaakt met de bouwvergunning, het heeft geen gevolgen voor de 40 meter hoge antennemast op de hoek Kneppelhoutpad/ Driener­woldeweg. Hengelo was vergeten op tijd een welstandsadvies aan te vragen. Dat werd pas gedaan nadat omwonenden bezwaar hadden aan­getekend. De Raad van State rekent de gemeente die fout niet al te zwaar aan. Want de welstandscom­missie is positief over de mast op die plek nabij Groot Driene.De omwonenden hebben liever dat de KPN-mast op het land van een boer aan de Drienewoldeweg staat. Maar de mast staat prima op de hui­dige plek, geeft de beste dekking voor telecomsignalen en de over­last is aanvaardbaar, aldus de RvS.

zaterdag 22 december

Wij wensen alle mensen in Groot Driene fijne feestdagen en een gelukkig 2013 !

dinsdag 27 november 2012

Eén gedicht in elke straat

feestelijke voltooiing op zaterdag 24 november

Een videoverslag van deze feestelijke gebeurtenis:

 

donderdag 22 november 2012

Fitness voor ouderen bij vijver van ’t Swafert ( TcTubantia 22 november)

Groot Driene : Bij de vijver van ’t Swa­fert zijn fitnessapparaten geplaatst, die speciaal geschikt zijn voor ouderen. De crosstrainer en wie­belplaat zijn niet exclusief voor be­woners van het ouderencomplex bedoeld. Ook de jeugd en overige wijkbewoners zijn welkom om er gebruik van te maken.

De apparaten zijn geplaatst met be­hulp van een buurtbon. De bewo­nersvereniging van ’t Swafert dien­de twee jaar geleden de aanvraag in. Goedkeuring was er vlot, maar uitvoering moest wachten totdat de opknapbeurt van de vijver was afgerond. Deze maand was het zo­ver. Producent Yalp heeft de appa­raten geplaatst en de eerste gebrui­kers zijn al gesignaleerd.

Maar storm loopt het nog niet.

„Dat zal met het weer te maken hebben”, vermoedt Annie Hag­man, vice-voorzitter van de bewo­nersvereniging. Zelf verwacht ze er zeker gebruik van te maken, want het is gemakkelijker dan op een vast tijdstip naar een sport­school gaan. „Hier kan ik heenlo­pen wanneer ik wil. Dat lijkt mij wel prettig.”

Buiten klautert ondertussen een kleuter op de wiebelplaat, onder toeziend oog van haar moeder.

Hagman juicht het toe: „Ze zijn be­doeld voor de hele wijk en niet al­leen voor de ouderen.” Als de jeugd er plezier aan beleeft, is dat volgens haar mooi meegenomen.

Een kritiekpuntje is er nog wel: bij plaatsing is alleen de grond direct rond de apparaten geëgaliseerd.

Met ook ouderen als beoogde doel­groep, had dat met heel het stukje grond moeten gebeuren. Ook zou­den rubberen tegels rond de appa­raten geen overbodige luxe zijn.

„Je zakt tot in je enkels in de mod­der”, constateert secretaris Roelie Franken. Bovendien is het met al het rondwaaiend blad enorm glad. Inmiddels is de bewonersvereni­ging al weer aan de slag met het volgende project. Onlangs is een aanvraag voor een buurtbon inge­diend om een jeu de boulesbaan aan te leggen. Bewoners en ge­meente zijn in overleg over een goede locatie. Binnenkort valt de beslissing of er geld voor komt.

dinsdag 20 november 2012

Onthulling gedichtenzuilen in Groot Driene

( zaterdag 24 november 2012 )

 

maandag 19 november 2012

Zaterdag 24 november dvd-boekenmarkt in winkelcentrum Groot Driene

Zaterdag 24 november van 9.30 -16.00 uur is er een kleine Boeken -en dvdmarkt in het winkelcentrum Groot-Driene.De opbrengst is voor het organiseren van een mahjongtoernooi in Hengelo.De boekjes zijn detectives van Prisma uit de jaren 60 en de dvd zijn prachtige films , enkele ook op Blue ray!!!!

 

zaterdag 27 october 2012

Dichter bij Groot Driene

In Jacques Perkstraat is eerste zuil geplaatst met daarop poëzie van de dichter Perk.

In de wijk Groot Driene zullen in totaal 68 straten een zuil met daarop een gedicht krijgen.
Het initiatief voor de gedichten komt van oud-stadsdichter Reinier de Rooie. Hij is van mening dat ‘poëzie moet bloeien’. Daarom krijgen de 68 straten in Groot Driene die genoemd zijn naar grote dichters, een zuil met een gedicht van de naamgever van de straat. Wandelend door de wijk kom je in aanraking met zeven eeuwen poëzie via dichters als Jacques Perk, Bredero, Marsman, Rhijnvis Feith en Vestdijk. Donderdag 25 october is de eerste zuil geplaatst, de komende weken wordt de rest geplaatst. Op 24 november wordt de dichterswijk officieel ingewijd.
Volgens initiatiefnemer De Rooie staat Hengelo na het plaatsen van de zuilen in de top drie van steden met gedichten in de openbare ruimte. Alleen in Leiden zijn volgens hem meer gedichten te lezen op straat.
RTV Oost heeft een tv-radioverslag gemaakt van het plaatsen van de eerste zuil. Door op onderstaande link te klikken kunt u dat verslag zien/horen:

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=152506/

 

woensdag 24 october 2012

‘De dichter:zijn straat en één gedicht’

project afgerond 24 november

Op zaterdag 24 november wordt in Groot Driene het project ‘De dichter’: zijn straat en één gedicht’ afgerond met een feestelijk evenement. Dan zullen de zuilen met daarop de gedichten worden gepresenteerd.

 

woensdag 17 october 2012

Zaalvoetbaltoernooi zuid

herfstvakantie

zondag 14 october 2012

 

Museum Piet Blom komt in de Kasbah! ( TcTubantia 12 october 2012 )

Een initiatiefgroep is druk bezig met plannen voor een Piet Blom Museum in de Kasbah. Dit wooncomplex is een van de bekendste pro­jecten van architect Blom.

De vaart zit erin. Alles wijst erop dat Hengelo volgend jaar een nieuw museum rijker is: het Piet Blom-museum. De bekende architect is onder meer de ontwer­per van de Kasbah. Daar komt het museum dan ook. Het plan komt bovendien uit de schoot van een groep Kasbah-bewoners.
Komende woensdag bezoekt een Hengelose delegatie het Nederland­se Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam om eens te horen wat het NAi kan betekenen voor het project. Het instituut beschikt na­melijk over de complete architecto­nische erfenis van Piet Blom, waar­onder verschillende maquettes.

Het NAi is ‘in principe’ best bereid om materiaal in bruikleen te ge­ven aan het toekomstige museum­pje in Hengelo, laat een woord­voerster weten.

„Een geweldig mooi project”, zegt Abel Blom, architect en de zoon van. Hij is er nauw bij betrokken als adviseur. De Kasbah is volgens hem een van de belangrijkste bouwwerken van zijn vader. Een museum op die locatie past daar dan ook goed.

WoningcorporatieWelbions, de ei­genaar van de Kasbah, staat ook zeer welwillend tegenover het plan. De initiatiefgroep zou het museum het liefst in de peuter­speelzaal bij buurtcentrum De Tempel willen onderbrengen, maar daar gaatWelbions niet over. Het alternatief: de huismeesters­ruimte. Die is wél vanWelbions, maar wordt nog gebruikt en zou moeten worden aangepast voor de nieuwe functie.

Fred van de Ven, Kasbahbewoner en lid van de initiatiefgroep, gaat ervan uit dat het museum volgend jaar de deuren kan openen. Dat zou mooi zijn, want in 2013 be­staat de Kasbah veertig jaar. „Ieder­een staat ook positief tegenover on­ze plannen”, zegt Van de Ven. „Er gaan zoveel deuren voor ons open.

Ook de provincie denkt met ons mee.”

De gemeente heeft al een subsidie van 2000 euro beschikbaar gesteld. Het museum moet een belangrijke educatieve functie krijgen. Maar een maquette hoort er zeker thuis, zegt Van de Ven. „En we gaan ook kijken of we de tekentafel van Blom kunnen krijgen.” Er zijn bo­vendien plannen voor een ‘buiten­museum’. De overdekte onder­bouw van de Kasbah leent zich uit­stekend om informatieborden te plaatsen over het werk van Piet Blom.

 

 

Herfstvoetbalclinic op dinsdag 23 oktober

Beste jongens en meisjes,
Heb je zin in een sportieve activiteit in de herfstvakantie? Neem dan je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes mee en kom naar de herfstvoetbalclinic bij sv Juliana ’32. Deze wordt op dinsdag 23 oktober van 13.30 uur tot 15.30uur bij sv Juliana’32 op sportpark Groot-Driene (naast station Hengelo Oost).

De clinic is voor jongens en meisjes van 6 tot en met 10 jaar oud. Tijdens deze voetbalclinic maak je op een sportieve en gezellige manier kennis met de voetbalsport.

We gaan diverse oefeningen doen en natuurlijk hoort een voetbalwedstrijd erbij. Dit alles wordt gegeven en begeleid door de ervaren trainers van sv Juliana ’32.

Voor deze middag heb je “warme” sportkleding nodig. Voetbalschoenen zijn niet verplicht, gewone gymschoenen mogen ook. Na afloop is er de mogelijkheid om te douchen in de kleedkamers van sv Juliana’32.

Uiteraard zijn ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden van harte welkom om naar jou te komen kijken en een kopje koffie in de kantine van s.v. Juliana’32 te nuttigen.

Deelname is gratis, maar geef je voor uiterlijk 19 oktober wel even op.

Dit kan bij Oscar van Dalen, tel.nr: 06-47390080, email: van_dalen_oscar@hotmail.com

Bij slecht weer wordt de voetbalclinic afgelast.

 

zondag 16 september 2012

Nieuwe papiercontainers in Groot Driene (TcTubantia 12september)

De gemeente Hengelo en Twente Milieu gaan nieuwe oud papiercontainers plaatsen bij winkelcentrum Groot Driene en Slangenbeek. Dit gebeurt naar aanleiding van de grote hoeveelheid papier die niet in maar naast de volle container wordt gedumpt.

De werkgroep Netheid Groot Driene heeft heel wat keren geklaagd over die rotzooi rondom de afvalcontainers.

Het CDA vroeg meerdere malen aandacht voor de rommel bij containers en stelde vragen aan het college. Bij Groot Driene komen twee nieuwe papiercontainers, die vrijdag of maandag worden geplaatst. In Slangenbeek komen twee containers naast de sporthal en het wijkcentrum.

 

5 september 2012

Concert Kristalkerk op zaterdag 8 sept.

Zaterdag 8 sept. zal in de Kristalkerk een orgelconcert gegeven worden Suzanna Veerman en Wim Does. Bijzonder is dat beide organisten ook vierhandig zullen optreden. Suzanna is o.a. diligente van het Christelijk mannenkoor Sursum Corda te Enschede. Aanvang : 15.00 uur. Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

 

woensdag 22 augustus 2012

’t Swafert viert jubileum

Er wordt feest gevierd op ’t Swafert. Het is dit jaar veertig jaar geleden dat het wooncomplex in Groot Driene is geopend. Op ’ t Swafert wonen 500 mensen. 200 van hen hebben zich opgegeven voor een buffet ter gelegenheid van het jubileum. Voor dat jubi­leum is ook een kunstwerk aange­schaft dat op 30 augustus wordt onthuld. Het kunstwerk Moeder en kind staat volgens voorzitter El­ly van Kruining van de bewoners­vereniging symbool voor het le­ven. „Maar af en toe moet je ookeven stilstaan bij het einde. (TcTubantia 21 aug 2012)

 

 

donderdag 12 juli 2012

Hengelo sportveld bij Kristalkerk

Na het succes van vorig jaar (2011) organiseren we ook dit jaar in de wijk Groot Driene de Sonrise zomersportweek !

In de week van 23 t/m 27 juli 2012 komen sporters van Athletes in Action bij jullie/met jullie in de wijk sporten. Rondom de De Kristalkerk, op de grasvelden en in de voetbalkooi aan de PC Hooftlaan/Brederostraat staan we klaar om met jullie te voetballen, volleyballen, basketballen en streetdancen! Voor de jonge kinderen is er ook een kidsclub!

We sporten van 14:00 uur tot 16:30 uur – voor kinderen tot 12 jaar. En van 19:00 uur tot 21:00 uur sporten we met de jeugd vanaf 13 jaar. Zowel ‘s middags als ‘s avonds is er een pauze waarin er wat gegeten en gedronken kan worden. Tijdens de pauze, voor/tijdens en na het sporten kunnen jullie luisteren naar verhalen over het geloof.

De sportweek wordt afgesloten met een gezellige maaltijd voor de kinderen, ouders, vriendjes en vriendinnetjes! Iedereen uit de wijk is welkom.

We hopen jullie allemaal te zien in onze sportweek van 23 t/m 27 juli 2012.

Tot op het sportveld! Je bent van harte welkom!

Info: www.sonrisetwente.nl

 

 

dinsdag 10 juli 2012

Op zaterdag 7 juli was er een fancy fair bij de Kristalkerk.

Programma was(vanaf 11.00 uur ):

 • Kinderactiviteiten (strippenkaart kinderspelen € 2,50);
 • Springkussen;
 • Kleedjesmarkt (aanmelden op deze website);
 • Kunst & Creamarkt;
 • Kleding- en rommelmarkt;
 • Kunstexpositie in kerkgebouw;
 • Workshop Sh’bam door HealthCity om 12.00 en 13.00 uur;
 • Portretfotografie en portretschilderij/tekening;
 • Hapjes & drankjes;
 • Gratis crèche voor kinderen van 0 – 4 jaar;
 • 16.00 uur afsluitende grote veiling

 

Hieronder een kort videoverslag van enkele programma onderdelen:

 

vrijdag 6 juli 2012

Elsbeek tussen Koppelleiding en Swafertvijver in gebruik genomen

De beek tussen de Koppelleiding bij de Kasbah en de Swafertvijver is 7 juli officieel in gebruik genomen.Kinderen van de basis­scholen De Stiepel en Het Kompas lieten in het water langs de Jacques Perkstraat honderd badeendjes los die met de stroom werden meege­voerd. Daarmee was de opening van het nieuwe stukje beek een feit. „Water in de stad was vroeger een vijand, want vies. En dus werd het om de stad geleid. Nu is water weer onze vriend.”De beek krijgt voortdurend water via de Koppelleiding en zal dus nooit droogvallen. De basisscholen en kinderen uit de buurt hebben er een waterspeelpark bijgekregen.Ook kunnen ze gebruik maken van het ‘blote voetenpad’, met kie­zels, boomschors en stapstenen.

In onderstaand videoverslag is te zien hoe kinderen uit de buurt zich vermaken in de beek.

 

2 juli 2012

Weer kinderdisco in De Tempel (TcTubantia 2 juli 2012 )

In wijkcentrum De Tempel aan de Booggang 3 (Kas­bah) wordt zaterdag 7 juli weer een disco voor kinderen tot en met twaalf jaar gehouden. Kinde­ren zijn welkom van 18.00 tot 20.00 uur. De entree is 1,75 euro, in­clusief limonade. In De Tempel wordt elke eerste zaterdag van de maand een kinderdisco gehouden.Na 7 juli is de eerstvolgende in september weer.

donderdag 28 juni 2012

Activiteiten ouderen voor in de zomer (TcTubantia 28 juni )

De StichtingWelzijn Ouderen Hen­gelo houdt deze zomervakantie di­verse sportieve en actieve activitei­ten voor ouderen. Ze hebben plaats in de maanden juli en augustus. Gymnastiek, Tai Chi, Dans Interna­tionaal vinden plaats in Diensten­centrum ’ t Swafert, Line Dance in buurthuis De Tempel

Fietstochten zijn er op 5 en 12 juli, vertrek 10.00 uur vanaf de hoek Dennenbosweg/ Sloetsweg. De wandeltocht is op 11 juli, vertrek 10.00 uur vanaf hoek DennenboswegSloetsweg.

Belangstellenden kunnen bellen met SWOH/ Zorgloket, telefoon: 074-2459131.

Een compleet overzicht met de bij­behorende tijden is te vinden op:

www.swohengelo.nl

13 juni 2012

Raad van State akkoord met bouw zendmast Groot Driene (TcTubantia 13 juni)

DEN HAAG/ HENGELO – De Raad van State is akkoord met de bouwver­gunning van de gemeente Hengelo voor een veertig meter hoge anten­nemast voor mobiele telefonie van KPN aan de Drienerwoldeweg en het Multatuliplantsoen in Hengelo. Dit is in Den Haag bekend ge­maakt.
Buurtbewoners die de antenne­mast bij hun woningen niet zien zitten, stapten eind vorige maand met spoed naar de Raad van State. Zij eisten schorsing van de verleen­de bouwvergunning omdat KPN op het punt staat te beginnen met het bouwen van de mast. De Raad van State wees hun verzoek maan­dag af.
„ De mast is in overeenstemming met de Hengelose ruimtelijke rand­voorwaarden bij plaatsing van zend- en antenne installaties’’, zegt de Raad van State.
De omwonenden zijn bang voor schade aan hun gezondheid door magnetische straling en ze voelen er ook niets voor om tegen de mast te moeten aankijken. Ze pleitten voor een andere locatie.
De uitspraak van de Raad van State over de bouwvergunning is voorlo­pig. Over ongeveer een half jaar dient in Den Haag de bodemproce­dure. KPN mag beginnen met bou­wen maar dat doet het bedrijf wel op eigen risico, aldus de Raad van State.

8 juni 2012

De Elsbeek terug in Groot Driene

Videoverslag op 7 juni:

video: Albert van den Berg

muziek: Stefan van den Berg

 

5 juni 2012

Rommelmarkt Kasbah op zaterdag 9 juni

De jaarlijkse rommelmarkt bij de Kasbahwinkeltjes wordt zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur gehouden. Deze dag zijn uiteraard ook de winkeltjes geopend. Met o.a. tweedehands kleding en snuisterijen uit grootmoeders tijd. De bus stopt voor de Kasbah. De ingang van de markt is aan de Jacques Perkstraat.

 

 

3 juni 2012

Welkom op de Open Dag van SKE Kinderopvang De Klaproos!

Open Dag SKE kinderopvang samen met basisschool HSV op 27 juni

Kom gerust eens kijken!

Maak kennis met het enthousiaste team van kindercentrum De Klaproos. Zij leiden u woensdag 27 juni van 09.00 tot 11.30 graag rond in kindercentrum De Klaproos en vertellen u meer over de kinderopvang van SKE aan de Korenbloemstraat 9 in Hengelo. SKE De Klaproos werkt nauw samen met o.a. de basisscholen HSV en ’t Heem. Tijdens de Open Dag kunt u de sfeer komen proeven en ontdekken hoe SKE kinderopvang thematisch werkt aan de ontwik­keling van uw kind op sociaal, cognitief en emotioneel gebied.


1 juni 2012

Voorbereiding zendmast gestaakt in Groot Driene (TcTubantia 31mei)

KPN heeft de voorbereidende werk­zaamheden voor de bouw van een zendmast in Groot Driene tijdelijk gestaakt. Dat is volgens een woord­voerster gebeurd omdat omwonen­den van de Drienerwoldeweg een voorlopige voorziening hebben aangevraagd. Hun aanvraag wordt vandaag behandeld door de Raad van State.Bewoners hebben grote moeite met de bouw van een veertig me­ter hoge mast, vanwege gezond­heidsrisico’s maar ook vanwege aantasting van het landschap. De zendmast komt op een plek waar de bebouwing ophoudt en het bui­tengebied van Driene begint. Vorig jaar januari hielden de bewoners een grote protestmanifestatie te­gen de bouw van de mast.

9 mei 2012

Wijkbewoners volleyballen in Groot Driene (HWb 8 mei )

Op zaterdag 16 juni wordt op de velden van de voetbalvereniging Juliana’32 voor de tweede keer het wijkvolleybaltoernooi voor de hele wijk Groot Driene gehouden. Het toernooi is in eerste instantie bedoeld voor straatteams uit de wijk, maar ook instellingen en bedrijven die in Groot Driene zijn gevestigd worden uitgenodigd om teams in te schrijven. Aanmelden kan via de website: www.webtonwijkvolleybaltoernooi.nl

dinsdag 24 april 2012

Jaarlijkse Bloemenmarkt bij Het Kompas

Donderdag 26 april : 15.15 – 19.00 uur
Bloemenmarkt bij basisschool Het Kompas,
Jacques Perkstraat Hengelo (Groot Driene).

donderdag 19 april 2012

Wijkvoetbaltoernooi Groot Driene

Voetbal kampioenschap van Groot Driene

Wijkvoetbaltoernooi Groot Driene

De voetbalvereniging sv Juliana ’32 organiseert dit jaar voor de 1e keer het Voetbalkampioenschap van Groot Driene.Naast het wijkvolleybaltoernooi moet dit een jaarlijks terugkerend evenement gaan worden.

Wie mag er allemaal meedoen?

Het toernooi is bestemd voor alle bewoners van de wijk Groot Driene. De totale wijk is onverdeeld in 8 kleine gebieden van waaruit de diverse teams gevormd gaan worden. Voor de verdeling verwijzen wij u naar onze website www.svjuliana32.nl.

Uit iedere wijk komt minimaal 1 team, maar er mogen ook meerdere teams ingeschreven worden. Een team bestaat uit minimaal 7 spelers en 3 reserve spelers. Alle spelers wonen in dezelfde wijk. De teams in de jongste leeftijdscategorie (mini ‘s) bestaan uit 4 spelers en 1 reserve speler.Meisjes- en damesteams zijn ook welkom maar natuurlijk mogen er ook gemengde teams van jongens en meisjes/dames worden ingeschreven.

In welke leeftijdscategorieën wordt er gespeeld?

Er kan ingeschreven worden met een team in de volgende leeftijdsgroepen:

• Mini’s van 5 en 6 jaar;

• Categorie pupillen 7 t/m 12 jaar;

• Categorie junioren 13 t/m 16 jaar.

Spelers die buiten deze leeftijdscategorieën vallen kunnen niet deelnemen.

Wanneer wordt er gespeeld?

De competitie van de mini’s zullen we organiseren op de woensdagmiddag.De wedstrijden van de junioren en pupillen zullen we organiseren op vrijdagavond en zaterdagmiddag. wedstrijden worden gespeeld in de maanden mei, juni en begin juli 2012. Bij voldoende deelname zal er gespeeld worden in een halve competitie tussen de 8 wijken zowel bij de mini ‘s, pupillen als de junioren klasse. Er wordt gespeeld op een half veld met 7 tegen 7 spelers; de mini’s spelen op een aangepast veldje.

Hoe lang duren de wedstrijden?

De wedstrijden voor de mini’s duren 2 x 15 minuten; bij de pupillen 2 x 20 minuten en bij de junioren 2 x 30 minuten.Er wordt gespeeld onder de reglementen van de KNVB en de wedstrijden worden gefloten door KNVB c.q. clubscheidsrechters.

Kosten deelname en prijzen

Er zal een wisselbeker voor de winnaars beschikbaar worden gesteld voor alle groepen. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,00 per team. Mini’s € 5,00 per team. Na aanmelding dienen de kosten aan ons worden overgemaakt. Bij afmelding zonder geldige reden volgt geen teruggave. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal en schade. Juliana zorgt voor shirtjes c.q. hesjes voor de deelnemers die zelf geen shirtjes hebben.

 

zaterdag 24 maart 2012

Boekenmarkt in ‘t winkelcentrum Groot Driene op 24 maart

Naar aanleiding van de verschijning van ‘t boek ‘ Dichter bij de straat ‘ is er ook een boekenmarkt gehouden in ‘t winkelcentrum van Groot Driene op 24 maart van 9.30 uur tot 16.30 uur. Eerder is al uitvoerig aandacht geschonken aan het boek tijdens het leesfeest in de bibliotheek op 14 maart j.l.

 

 

zaterdag 24 maart 2012

Elsbeek en Swafertvijver worden ingrijpend veranderd.Wat is de stand van zaken nu! Kijk naar het video verslag.

woensdag 21 maart 2012

Dichters besproken in De Tempel (zaterdag 24 maart)

Zaterdag 24 maart worden er in De Tempel in de Kasbah weer vier dichters besproken. O.a. Staring en Emants. Vanaf 19.30 uur . Op 4 april is de laatste avond. Dan zijn alle dichters en schrijvers behandeld. Van elke dichter/schrijver is dan één werk of citaat uitgekozen. Deze regels krijgen een plek in de betreffende straat. Wordt vervolgd.

dinsdag 28 februari 2012

Expositie Amnesty naar De Tempel ( Hengelo’s Wbd 28 februari)

De reizende expositie van Amnesty International verhuist donderdag naar wijkcentrum De Tempel in de Kasbah. Deze tentoonstelling ter ere van de vijftigste verjaardag van Amnesty zal daar de hele maand maart te zien zijn. De expositie onder meer vele klassieke Anesty-affiches. De Tempel is te vinden aan de Booggang 2. Toegang is gratis.

dinsdag 14 februari 2012

De kruising Mozartlaan/Josef Haydnlaan wordt rotonde (TcTubantia 13 februari )

De kruising Mozartlaan/Josef Haydnlaan ligt er vanaf maandag 5 maart gedurende en kleine anderhalve maand uit. Het kruispunt bij de koepelkerk van Raphael/Exodus gaat ingrijpend op de schop: het wordt een rotonde. Vanaf 23 april kan het verkeer er weer overheen. De reconstructie moet de veiligheid verbeteren: de kruising geldt namelijk als een verkeersongevallen-concentratiepunt. „Er gebeuren nog steeds teveel ongelukken”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

 

woensdag 25 januari 2012

Dichters besproken in De Tempel ( woensdag 25 januari )

Woensdag worden tijdens de speciale dichtersavonden in De Tempel in Groot Driene werken gepresenteerd van de dichters Dirk Volckertz Coornhert, Multatuli, Guido Gezelle en Kneppelhout.

Vanaf 19.30 uur, toegang gratis.

 

dinsdag 24 januari 2012

Open Huis De Grundel

Lyceum De Grundel aan de Grun­dellaan houdt morgen, 25 januari, open huis voor leerlingen uit de hoogste groe­pen van het basisonderwijs en hun ouders. Belangstellenden zijn wel­kom tussen 18.00 en 21.00 uur. Au­to’s kunnen bij het ROC worden ge­parkeerd. Een pendelbus brengt be­zoekers dan naar De Grundel. (TcTubantia 24 januari )

 

woensdag 17 januari 2012

Inwonersaantal nam af in Groot Driene in 2011

Bevolking Hengelo voor ’t eerst sinds 2006 weer gegroeid (Tctubantia 17 januari )
Voor het eerst sinds 2006 is de Hengelose bevolking vo­rig jaar weer gegroeid. Op 1 januari jongstleden telde de gemeente 80.988 inwoners, een toename van 208. Burgemeester Frank Kerckhaert maakte de cijfers gister­middag bekend. In de jaren 2007, 2008, 2009 en 2010 was er steeds sprake van een daling. De toename van het aantal inwoners in 2011 wordt vooral veroorzaakt door na­tuurlijke groei: het aantal geboor­ten (830) was flink hoger dan het aantal overledenen ( 670). Een ge­boorteoverschot van plus 160. Vorig jaar vertrokken 2.846 Henge­loërs uit de gemeente, terwijl 2.925 mensen zich in Hengelo vestigden. Dat betekent een positief migratie­saldo van 79 personen. Een positief migratiesaldo is negen jaar niet voorgekomen: in de periode 2002 tot een met 2010 verhuisden jaar­lijks meer mensen uit Hengelo dan zich er vestigden. Het positieve mi­gratiesaldo heeft mede te maken met de groei van het aantal wonin­gen. In totaal werden in 2011 415 woningen opgeleverd, terwijl er 44 werden gesloopt. Het totale aantal woningen nam hierdoor toe met 371. Er verhuisden meer personen van Hengelo naar Borne ( 238) dan omgekeerd ( 188). Per saldo verloor Hengelo in 2011 dus vijftig inwo­ners aan de buurgemeente. Ook verhuisden vorig jaar meer men­sen vanuit Hengelo naar Duitsland (114) dan vice versa (65). In zes van de tien Hengelose wijken nam het aantal inwoners toe: Noord (+270), Woolde (+119), Slangenbeek (+ 69), Berflo Es (+40), buitengebied (+ 8) en binnenstad (+4). In de Hengelo­se Es (- 135), Hasseler Es (- 72), Groot Driene (- 30) en Wilderinkshoek (- 28) nam het aantal inwoners af.

 

 

woensdag 17 januari 2012

Swafertvijver under construction

De Swafertvijver in Groot Driene is momenteel een grote, chaotische zandvlakte. De vijver ondergaat een ingrijpende metamorfose omdat de Elsbeek weer boven water komt, en vanaf de Koppelleiding langs de Kasbah en slingerend langs de basisscho­len Het Kompas en De Stiepel op de vijver wordt aangesloten. Het hoogteverschil van 2,5 meter wordt overbrugd met een cascade: houten damwanden met daartus­sen keien. De Swafertvijver zelf wordt verdiept tot anderhalve me­ter – op sommige plekken 2,5 me­ter voor de vissen – en krijgt onder meer zacht glooiende taluds. Daar­toe is een aantal bomen gekapt maar er komt ook weer nieuwe aanplant. Ook bij de Kasbah zijn tientallen bomen gesneuveld, met name in de ‘bloesemboomgaard’, om de beek ruimte te geven. Van de 67 bomen komen er 39 terug.

De werkzaamheden liggen op schema. De Elsbeek stroomt vanaf komend voorjaar in de vijver.

(TcTubantia , 17 januari 2012 )

Uitgraving van de vijver

uitgraving van de vijver

constante afvoer van water

 

 

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2012, deze zijn niet actueel

 

dinsdag 10 januari 2012

Dichters besproken in De Tempel (woensdag 11 januari)

Op woensdag 11 januari worden de dichters P.C.Hooft, Jacob Vosmaer, Willem de Mérode en Gijsberth Japicx besproken in De Tempel in Groot Driene. Om 19.30 uur. Toegang gratis.

Nieuwsarchief 2011

28 december 2011

Buurtbonnen in 2012 ! Er zijn wel wat dingen aangepast.

De succesvolle buurtbonnenaanpak blijft ook in 2012 bestaan. Wel is er een aantal dingen aangepast. Zo gaan bewonersorganisaties beslissen over de toekenning van de buurtbonnen, is de volgorde van binnenkomst niet meer bepalend en zijn er in 2012 twee rondes buurtbonnen. Deze wijzigingen zijn mede ingegeven doordat de buurtbonnen onderdeel gaan uitmaken van een geheel nieuw Hengelo’s subsidiesysteem rondom bewonersbudgetten. De vorige rondes buurtbonnen werden gefinancierd vanuit het rijk. Om ook na het wegvallen van deze rijksbijdrage een substantieel budget te hebben, voegt de gemeente komend jaar 50.000 euro toe aan het totale budget voor subsidie bewonersparticipatie. Hierdoor is er voor 2012 in totaal op 237.500 euro beschikbaar, waarvan 92.500 euro voor buurtbonnen. De verdeling daarvan gebeurt op basis van het aantal inwoners per werkgebied van de Hengelose bewonersorganisaties.

Bewonersorganisaties gaan beslissen over buurtbonnen

De verdeling van de Hengelose bewonersbudgetten, inclusief buurtbonnen, is samen met de bewonersorganisaties bedacht. Belangrijkste wijziging bij de buurtbonnen is dat de bewonersorganisaties aan de hand van een checklist zelf mogen beslissen over de toekenning van de buurtbonnen in hun werkgebied. De volgorde van binnenkomst is daarbij niet meer bepalend. Per jaar zijn er twee rondes. In 2012 loopt de eerste periode van 1 februari tot 1 maart 2012. Aanvragers krijgen voor 1 april een schriftelijke beslissing van de bewonersorganisatie. De tweede mogelijkheid om buurtbonnen aan te vragen loopt van 1 september tot en met 1 oktober 2012.

Buurtbonnen aanvragen?

Buurtbonnen zijn een soort waardebonnen waarmee bewoners activiteiten kunnen organiseren die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in hun woonomgeving. Alleen ongeorganiseerde bewoners(groepen) mogen hiervoor een aanvraag indienen. Aanvragen kunnen vanaf 1 februari 2012 worden ingediend bij de gemeente. De aanvraagformulieren en aanvullende informatie zijn vanaf maandag 30 januari 2012 te vinden op Buurtbon en af te halen bij de diverse wijkcentra, de bibliotheek en de gemeente. Voor hulp of vragen over de buurtbonnen kunnen mensen contactopnemen met de Helpdesk Buurtbonnen via telefoonnummer 14074 of e-mail gemeente@hengelo.nl.

Nieuw subsidiesysteem bewonersparticipatie

Naast de buurtbonnen zijn er nog twee soorten subsidies. Alle bewonersorganisaties ontvangen een basissubsidie voor communicatie-, vergader- en administratiekosten. Hiervoor is in totaal 52.500 euro beschikbaar. Verder is er een subsidie voor het organiseren van wijkbrede activiteiten, waar in totaal 92.500 euro voor beschikbaar is. Voor meer informatie hierover kunnen mensen contact opnemen met de bewonersorganisatie in hun buurt.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

20 december 2011

Wij wensen alle mensen in Groot Driene

prettige feestdagen en een gelukkig 2012

 

dichters besproken


woensdag 14 december 2011

Dichters besproken in De Tempel (woensdag 14 dec )

Woensdagavond worden voor het Straatnamenproject in Groot Driene weer een aantal Nederlandse dichters besproken. Het betreffen P.C.Hooft, Isaac da Costa, Jan Luyken en Jan Jansz.Starter. In De Tempel vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

 

dinsdag 13 december 2011

Gemeente treedt hard op tegen dumpen afval

De gemeente wil het il­legaal dumpen van afval naast bo­ven- en ondergrondse containers harder aanpakken. Daartoe wor­den de locaties waar het meeste af­val wordt aangetroffen, in kaart ge­bracht.

Elke maand worden er zes van zul­ke hotspots aangewezen, die dan door mensen van de dienst stads­toezicht extra scherp in de gaten worden gehouden. Ze bezoeken deze plekken geregeld en stellen een opsporingsonderzoek in naar het gedumpte afval. Dat gebeurt in de directe omgeving. „Vaak leidt dit onderzoek naar de vervuiler”, meldt de gemeente.

De gemeente komt hiermee in ac­tie tegen het illegaal storten van af­val naast vuilcontainers in plaats van erin. Mensen die getuige zijn van zulke activiteiten, wordt ge­vraagd dit door te geven via de Meldingenlijn ( 074- 2459459). „ Het liefst met een signalement van de verdachte en een kenteken van een eventueel gebruikt voertuig”, zo luidt de oproep.

De handhavers van stadstoezicht kunnen boetes uitschrijven als ze de daders hebben gevonden. Dat begint bij 70 euro. Bij ernstige ver­vuiling bepaalt de officier van justi­tie de hoogte van een boete. Wan­neer er herhaaldelijk afval van de­zelfde dader wordt gevonden, past de gemeente bestuursdwang toe, waarbij de kosten van het oprui­men worden verhaald op de illega­le vervuiler. Er is het afgelopen jaar volgens de gemeente overi­gens al geregeld proces-verbaal op­gemaakt voor het illegaal storten van afval bij containers.

De extra controles houden ver­band met de invoering van het nieuwe tarievensysteem diftar per 1 januari. Dat bestaat naast een vast tarief uit een bedrag voor het aantal keren dat de Otto’s aan straat worden gezet. De gemeente wijst erop dat uit onderzoek in an­dere gemeenten blijkt dat afval­dump niet toeneemt bij de invoe­ring van diftar. „ Zeker niet bij een goede handhaving. Daarom gaan we daar nu mee aan de slag.”

(TcTubantia, 13 december)

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

dinsdag 13 december 2011

Vrijwilligers gezocht voor sneeuwruimbrigade

In de winter bestrijdt de gemeente Hengelo gladheid op wegen en fietspaden. De gemeente heeft hiervoor een gladheidbestrijdingsplan. In principe strooien we alleen op de belangrijkste wegen en fietspaden. In woonstraten wordt alleen gestrooid als veel fietsers daar gebruik van maken. Ook wordt gestrooid als deze straten een toegangsweg zijn tot basisscholen, het ziekenhuis, verzorgingstehuizen en winkelcentra. Daarnaast roept de gemeente Hengelo de inwoners en ondernemers op in de winter de gladde trottoirs voor hun woningen en winkels schoon te houden.

De afgelopen twee winters viel er echter heel veel sneeuw en vroor het langdurig. Daardoor kon de gemeente niet meer op alle plekken strooien of sneeuwruimen. Voor het geval we weer een extreme winter krijgen, kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren door de omgeving van winkelcentra, zorginstellingen, scholen of oversteekplaatsen begaanbaar te houden.

De Bewonersbelangen Weidedorp Thiemsland en de wijkraad Hasseler Es hebben zelf al initiatief genomen om vrijwilligers te mobiliseren om sneeuwschuif acties te organiseren. De gemeente is heel blij met deze initiatieven en faciliteert deze acties.

Mee doen?

Als u belangstelling hebt en mogelijkheden ziet om bij te dragen aan gladheid bestrijding in uw buurt of wijk kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar wijkaanpak@hengelo.nl, onder vermelding van ‘vrijwilligers gladheidbestrijding’. Meld daarin uw naam, adres en telefoonnummer en de acties die u wilt oppakken. Geef ook aan welke dagen of dagdelen u of andere vrijwilligers beschikbaar zijn om sneeuw te ruimen. Zodra de extreme winterse omstandigheden zich weer voordoen, nemen we contact met u op. De gemeente zorgt dan voor sneeuwschuivers en zout.

 

11 december 2011

Hangplek en voetbalkooi niet verplaatst.

Ondanks overlast voor omwonenden worden de hang­plek en de voetbalkooi op de hoek Jan Prinsstraat-Staringstraat in niet verplaatst. Bur­gemeester Frank Kerckhaert voelt er niets voor de hangplek en kooi te verhuizen naar de Sportlaan Driene, zoals omwonenden had­den gevraagd. „ Als er overlast is van jongeren, is de oplossing niet om voorzieningen te verwijderen, maar om met behulp van het jon­gerenwerk en de politie het pro­bleem aan te pakken bij de oor­zaak”, schrijft Kerckhaert aan enke­le omwonenden die 45 handteke­ningen hadden verzameld om de ‘verhuiswens’ kracht bij te zetten.

Omwonenden zeggen, zoals ge­meld, dat er geluidsoverlast is tot diep in de nacht, dat rivaliserende jongeren met elkaar vechten en dat er veel afval wordt achtergela­ten. Bovendien is er volgens hen sprake van brandstichting en ver­nieling, worden omwonenden be­dreigd en uitgescholden en wordt er door hangjongeren schade toe­gebracht aan geparkeerde auto’s.Volgens Kerckhaert heeft de poli­tie inmiddels alle jongeren in beeld. Het gaat om een groep met ongeveer zes ‘ kopstukken’ en ver­der ‘meelopers’. Eén jongere is aan­gehouden. De ‘ kopstukken’ krij­gen in het bijzijn van hun ouders een gesprek met het Openbaar Mi­nisterie, Bureau Jeugdzorg en de politie. Hierbij wordt ‘zwaar inge­zet’ op de verantwoordelijkheid van de ouders. De ‘meelopers’ krij­gen een brief als waarschuwing die persoonlijk aan de ouders wordt uitgereikt. De brief wordt op naam geregistreerd in het poli­tiebestand. „We hopen dat hier­mee de overlast een halt wordt toe­geroepen”, zegt Kerckhaert. Vol­gens hem past op bedreiging maar één antwoord: aangifte doen. Wet­houder Janneke Oude Alink sprak gisteren met de jongeren en hun ouders. „We hebben ze gevraagd hun verantwoordelijkheid te ne­men. Wij voeren daar stevig actie in en ik denk dat dat de goede aan­pak is”, zei ze gisteravond in de raadscommissie sociaal.

(TcTubantia, 8 dec 2011)

vrijdag 9 december : uitdieping van de Swafertvijver

 


woensdag 7 december 2011

Kerstmarkt in de Kasbah

Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur kunt u gezellig en overdekt decemberaankopen doen bij de unieke winkeltjes in de Kasbah in Groot Driene. Twintig standhouders bieden hun waar aan. Van zelfgemaakte kerststukken tot sieraden en haakwerk. Ingang Jacques Perkstraat.

30 november 2011

Inloopspreekuur in de directiekeet

dinsdag 29 november 2011

Dichters besproken in De Tempel

Woensdag 30 november bespreken neerlandici Ankie Wiegerink en Jan van der Staak en stadsdichter Reinier de Rooie werk van de dichters Everhardus Potgieter, Henriette Roland Horst, Jan P.Heije en Godfried Bomans. De plaats is De Tempel aan de Booggang. Dit ten behoeve van de zgh. ‘Straatnamenproject’. Vanaf 19.30 uur. Gratis toegang.

donderdag 24 november

Maria verschijnt in de Kasbah !

Er wordt een Advent Maria Lichtfeest gehouden op zondag 27 november in Groot Driene. Van 16.00 tot 21.00 uur op het grasveld aan de zuidzijde van de Kasbah. Met veel licht(jes). glühwein, vertellingen, maar bovenal veel sfeer. Wim Wolbrink en zijn Karavaan der Vertellers dragen zorg voor de invulling. Twee musici van Concerto Barocco zorgen voor de juiste toon. Entree: vrije gift. Info: info@karavaandervertellers.nl .

dinsdag 15 november 2011

Vrijwilligersfeest voor jong en oud!

Op 16 december is de afsluiting van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk in Hengelo. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo grijpt deze dag aan om Hengelose vrijwilligers te trakteren op een feestelijke avond van 19:30 tot 22:00 uur in de Waterstaatskerk van de Muziekschool, Deldenerstraat 20 te Hengelo. Theatergroep de Rederijkers zorgt voor het entertainment .

Zijn er bij uw organisatie vrijwilligers uit Hengelo actief? Verspreid deze informatie dan onder deze vrijwilligers. Zij kunnen zich opgeven met naam en de organisatie waar zij vrijwilligerswerk doen tot 9 december. Er is wel slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol!

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

3 november 2011

” Elsbeek terug in Groot Driene” . Uitvoering van het project in volle gang.

Onderstaande foto geeft ‘t traject van de werkzaamheden aan.

Hieronder nog wat foto’s die nu genomen zijn:

 

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

dinsdag 18 oktober

Dichters beschreven door wijkbewoners . (Tctubantia, 18 oktober )

Op zoek naar wijkbewoners die over eigen ‘straatdichter’ willen schrijven

HENGELO – Tel het maar na: in Groot Driene zijn 67 straten naar dichters en schrijvers genoemd. Nu is er een boekje in voorberei­ding dat van iedere dichter een kor­te levensbeschrijving, een illustra­tie en een fragment uit zijn of haar werk bevat. Alle bewoners van de straten krijgen straks een exem­plaar op de deurmat. Het project wordt gefinancierd met een buurt­bon. De auteurs zijn bewoners zelf: een aantal van hen beschrijft name­lijk de ‘eigen’ dichter. Of een paar dichters meer. Maar er ontbreekt nog een aantal mensen. Daarom is Paul Kuiper, de coördinator van het dichtersproject, op zoek naar wijkbewoners die hun ‘straatdich­ter’ wel willen beschrijven: Antho­nie Donker, Frederik van Eeden, W. van Haren, Van Koetsveld, A. van der Leeuw, Jan Luyken, Van Maerlant, Oltmans, Jacques Perk, Jan Prins en Roemer Visscher.
Wie zin heeft, neemt contact op met Paul Kuiper

 

7 october 2011

Elsbeek terug in de wijk. We gaan beginnen ! Feestelijke start

We gaan beginnen!

Het ontwerp is gemaakt, de vergunningen zijn binnen en de planning is rond. Tijd om te beginnen met de uitvoering van ‘t project ‘Elsbeek terug in Driene’ . Maar niet voor het officiele startsein is gegeven. Op vrijdag 14 oktober openen de leerlingen, wethouder Janneke Oude Alink en dagelijks bestuurslid Henk Holterman van het waterschap Regge en Dinkel, om 8.30 uur bij basisscholen De Stiepel en Het Kompas een prachtige tentoonstelling. Natuurlijk hebben deze als thema ‘water’. De tentoonstelling vormt het slot van de Kinderboekenweek die loopt van 5 tot en met 14 oktober. U bent van harte uitgenodigd voor deze feestelijke bijeenkomst.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

26 september 2011

Voetbaldoeltjes trapveld

Op het trapveld aan de Isaac da Costastraat / Anton van Duinkerkenstraat stonden in het verleden verplaatsbare voetbaldoelen (kanteldoelen). Wij hebben deze doelen begin vorig jaar verwijderd, naar aanleiding van een ongeval dat in het najaar van 2009 met zo’n doeltje had plaatsgevonden.

Tegelijkertijd is afgesproken dat alle trapvelden waar deze kanteldoelen stonden, geleidelijk aan nieuwe vaste doeltjes zouden krijgen.

Klachten

In 2010 was het trapveld in uw straat aan de beurt. De vaste doeltjes werden geplaatst.

Dit leidde echter tot klachten uit de buurt. Men klaagde over ballen die op de weg terecht kwamen (veiligheidsrisico) en tegen geparkeerde auto’s aankwamen (schaderisico).

Naar aanleiding van deze klachten hebben we besloten de doeltjes in de dwarsrichting te plaatsen. Op die manier zouden bovengenoemde risico’s beperkt worden. De nieuwe situatie leidde echter weer tot andere klachten. Bewoners klaagden dat de bal geregeld in de achtertuin terecht kwam.

Nieuwe, kleinere doeltjes

Bij de inrichting van de openbare ruimte is het moeilijk, of zelfs onmogelijk, om het iedereen naar de zin te maken. Bewoners hebben verschillende opvattingen én verschillende belangen. Dat is ook hier het geval.

Wij hebben geprobeerd een goede oplossing te vinden voor het probleem. We gaan opnieuw doeltjes plaatsen in de lengterichting van het veld, maar in een wat kleiner formaat (2×1 m.). Deze doeltjes gebruiken we met succes op meer plekken in Hengelo. De kleinere doeltjes kunnen wat dichter bij elkaar staan (afstand 25 meter), zodat ze verder van de weg af komen te staan. Omdat de doeltjes lager zijn zal er ook minder hard en hoog worden geschoten en zal de overlast beperkt zijn.

We hopen dat we op deze manier een oplossing hebben gevonden die recht doet aan zowel de voetballers, als aan de omwonenden.

De doeltjes worden, afhankelijk van de levertijd, in oktober of november geplaatst.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hengelo,
namens dezen,
Hoofd afdeling Wijkservice
Mevrouw L.W. van Diepen

 

zaterdag 24 sept 2011

Dichters besproken in De Tempel

Woensdagavond ,28 sept, om half 8 wordt er in De Tempel aan de Booggang in Groot Driene een presentatie verzorgd over de dichters Gerrit Achterberg, Jacob van Maerlant en Helene Swarth.

Toegang is gratis.

 

woensdag 27 juli 2011

Dankzij werkgroep netheid ziet de milieustraat groot driene er weer opgeruimd uit!

Ondanks de containers voor papier en plastic afval werd er nog veelvuldig papier en zakken met plastic naast en tussen de containers geplaatst, ook als die containers nog niet vol waren. En wat nog erger was er werd huishoudelijk afval bij de containers geplaatst.Nadat de gemeente , op verzoek van de werkgroep netheid groot driene, een verbodsbord heeft geplaatst werd ‘t plaatsen van huishoudelijk afval veel minder. Het plaatsen van papier en plastic afval buiten de containers ging echter door.Nu heeft de werkgroep netheid het initiatief genomen om jongeren van de werkgroep, minstens 3maal in de week, dit papier en plastic in de containers te doen. Met een beetje moeite is dat best te doen. Nu is de opzet dat een opgeruimde milieustraat de mensen eerder zal aansporen geen afval buiten de containers te plaatsen.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

woensdag 13 juli 2011

Oprichting overkoepelende bewonersorganisatie Groot Driene.

Binnenkort gaat de nieuwe bewonersorganisatie van start!

Een denk-tankteam (waarin bewoners van Groot Driene, gemeente, Welbions en Scala waren vertegenwoordigd) hebben de afgelopen periode gesprekken gevoerd met bewoners die graag in het nieuw te vormen bestuur willen gaan zitten van de overkoepelende bewonersorganisatie van Groot Driene.

Hieruit zijn 7 aspirantleden naar voren gekomen.

Afgelopen maandag (11 juli 2011) heeft het denk-tankteam een vergadering met de aspirantleden voor deze nieuwe bewonersorganisatie gehouden in de raadskamer van het gemeentehuis.

De vergadering is als zeer geslaagd ervaren.

De nieuwe leden van de op te richten bewonersorganisatie zijn enorm enthousiast en hebben zin om aan de slag te gaan.

De nieuwe leden gaan volgende week al aan de slag met de oprichting en hopen snel officieel te kunnen starten.

De nieuwe bewonersorganisatie zal, indien nodig, op deze site

(www.groot-driene.nl) nieuws plaatsen.

U zult in de loop van dit jaar van deze organisatie gaan horen.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

Dinsdag 7 juni 2011

Johanna van Buren

Excursie Hellendoorn: zaterdag 25 juni a.s.

UITNODIGING

We gaan naar plekken in Hellendoorn waar Johanna van Buren gewoond en geleefd heeft . Zij wordt ter plekke op meerdere plaatsen herinnerd en haar werk wordt geëerd.

Johanna van Buren werd geboren in 1881 en leefde tot 1962. Als streekdichteres werd haar werk geleidelijk erkend. De streektaal waarin zij dicht is meer een overgangsdialect tussen het Sallands en het Twents in. Zelf was ze nogal laconiek over de kwaliteit van haar verzen. Zij koos onderwerpen van alledag, de sfeer van haar omgeving, de natuur, actualiteiten, waar de diepere bedoeling zich laat voelen.

We vertrekken gezamenlijk per bus of auto’s. Bij aankomst: ontvangst met koffie en thee nabij de oude dorpskern met kerk, waar ook haar standbeeld staat.

Met de gids lopen we vervolgens samen het zogenaamde Goa-pad van zo’n 3 km. Haar museum treffen we op dit pad aan. Onderweg staat er ook een picknick te wachten, bij mooi weer buiten, anders onder het dak van de oude schaapskooi.

We worden als bewoners van Groot Driene als eersten uitgenodigd. Uiteraard is iedereen welkom.

Vertrek 10:00 uur Johanna van Burenstraat, hoek Piet Paaltjensstraat

Terugkomst 16:00 uur.

Vervoer per bus bij meer dan 12 deelnemers (anders met auto’s)

Bijdrage 8 euro all in voor reis, koffie/thee, rondleiding, gids, picknick . – Gemeente en Welbions dragen bij- .

 

“O dorpien, mien darpien “

Wat lig iej doar mooi!

De roo en de goldgelle

Blae zint oew tooi

Ik stoa op den barg

Ik kieke noa oew

O, darpien, mien darpie

Wat mooj ziej toch noew!” Johanna van Buren

Dinsdag 7 juni 2011

KOE: Officiële opening locatie Groot Driene en Kompas

Beste ouders, kinderen en andere belangstellenden,

In mei en september 2010 heeft KOE twee nieuwe locaties in de wijk Groot Driene geopend, één voor de dagopvang en één voor de buitenschoolse opvang. Inmiddels zijn er voor beide vestigingen zoveel kinderen aangemeld, dat de opvanggroepen redelijk bezet zijn.Na een periode van hard en enthousiast werken lijkt het ons dan ook hoog tijd om de locaties samen met u en de kinderen officieel te openen en er een feestelijke middag van te maken. Ook vinden we dit een goede gelegenheid om een leuke en passende naam aan de beide locaties te verbinden.

De basisschool de Drienermarke houdt in week 25 een feestweek voor de kinderen met als thema : “het Circus”. Tevens verzorgt de school op dinsdag 21 juni een open dag voor ouders en andere belangstellenden.

Op diezelfde dag, dus op dinsdag 21 juni, willen wij onze nieuwe vestigingen feestelijk inwijden. In het kader van de ‘Brede-School-gedachte’ sluiten wij ons aan bij het thema van school. Onze kinderen zullen dan ook worden omgetoverd tot echte circusartiesten.

Naast allerlei activiteiten die er georganiseerd worden rondom dit thema kunnen u en de kinderen genieten van een hapje en drankje.

Wij nodigen u dan ook van harte uit om op dinsdag 21 juni vanaf 16.00 uur bij onze officiële opening aanwezig te zijn.

Rond 17.00 uur zullen de kinderen de nieuwe namen van de beide locaties onthullen.

Wij verwelkomen u graag op 21 juni!

Team Groot Driene en Kompas

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2011, deze zijn niet actueel

 

mededeling Stichting Driene


mededeling Stichting Driene:

In het Europese jaar van de vrijwilligers moet de ‘Stichting Driene’ meedelen dat de onafhankelijke Bewonersorganisatie haar activiteiten beëindigt met ingang van 1 juni 2011,

het Bestuur

 

zaterdag 14 mei 2011

Dichter bij Groot Driene

Ongetwijfeld zal het boekje over Groot-Driene ook bij u in de bus zijn gevallen. De digitale versie staat ook op onze website onder ’t tabje ’ Dichter bij Groot Driene’. Daarin is sprake van een project Poëzie in de straat. Dit is een initiatief van de Stadsdichter Reinier de Rooie. Hij wil in Groot Driene in iedere straat die naar een dichter is genoemd een gedicht van de betreffende dichter aanbrengen.

Om tot een keuze van die gedichten te komen, zijn er het komende jaar een aantal bijeenkomsten in de Tempel. Tijdens die bijeenkomsten leest hij voor uit het werk van enige dichters. Het is de bedoeling dat de aanwezigen dan tot een keuze komen van het gedicht dat in de straat zal worden aangebracht.

De eerste bijeenkomst is woensdag, 18 mei a.s. om 19.30 uur in buurtcentrum de Tempel. De dichters Piet Paaltjens, Anton van Duinkerken, Hendrik Marsman en Albert Verwey passeren dan de revue.

 

maandag 11 april 2011

Tctubantia , zaterdag 9 april 2011

Grote Rekendag Drienermarke (woensdag 13 april a.s.)HENGELO –De openbare basis­school Drienermarke aan de P.C. Hooftlaan is een van de scholen in Hengelo die woensdag 13 april meedoet aan de Grote Rekendag. Alle groepen gaan op verschillen­de niveaus met opdrachten rond combineren en redeneren. Ook zijn de ouders uitgenodigd hun re­kenkennis op te frissen en draaien met de kinderen mee in groepjes. De rekendag begint om 8.30 uur op het schoolplein. Alle leerlingen hebben een rekenyell ingestudeerd die ze laten horen als een rekenrad de kleur van hun groep aangeeft. De rekendag eindigt om 12.45 uur.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2010, deze zijn niet actueel

 

Nieuwsarchief 2010

Informatiebijeenkomst Elsbeek terug in Driene

 

Op woensdag 8 december is er van 19.30 tot 22.00 uur een informatiebijeenkomst over het project ‘Elsbeek terug in Driene’.
Tijdens deze bijeenkomst wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd, vanaf 19.30 uur. Vanaf 20.15 uur start de informatiemarkt.
Medewerkers van de gemeente Hengelo en het waterschap Regge en Dinkel zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom in basisschool De Stiepel, Jacques Perkstraat 9-11.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2010, deze zijn niet actueel

Dinsdag 23 nov 2010 (Hengelo’s Weekblad)

 

Zondag 14 november 2010.
Zoektocht naar de Beste Buur van 2010 is begonnen!
Heb jij een buurvrouw die onvermoeibaar activiteiten organiseert in en zo de wijk bij elkaar houdt? Staat jouw buurman voor iedereen klaar met wijze woorden en een bakje koffie? Dan is het hoog tijd dat je haar of hem in het zonnetje zet! Buurtlink organiseert de Beste Buur 2010 verkiezing en jij kunt jouw buurvouw of buurman NU nomineren voor deze verkiezing. Ga naar Buurtlink (klik op link hieronder) en lees alles over wat je moet doen.

 

Vrijdag 29 oktober 2010
Kansencafé’s in Groot Driene.
Thema: straatnamen/ontmoeting in de wijk
Eerder dit jaar zijn er twee zogenaamde kansencafé’s in de wijk Groot Driene gehouden met als thema de straatnamen/ontmoeting in de wijk. Veel straatnamen in Groot Driene zijn vernoemd naar Nederlandse schrijvers en dichters. Daarna zijn er een aantal ideeën uitgevoerd,onderzocht of opgestart. Reden genoeg om met u als betrokkenen bij dit onderwerp verder te praten bij een derde kansencafé Groot Driene.
Bij deze bijeenkomst willen we trachten een aantal projecten te concretiseren en op te starten.
Wij zien u graag weer bij het 3e kansencafé dinsdag 9 november van 17.30 uur tot 19.30 uur. De locatie is H164 , aan de Enschedesestraat 164.
De agenda komt volgende week.
Gezien het tijdstip wordt er voor broodjes en soep gezorgd.
Hebt u een leuke pakkende naam voor dit straatnamen/cultuur/ontmoetings project laat het ons weten.
Ook willen wij de groep deelnemers graag uitbreiden, dus wanneer u een actieve, betrokken, creatieve enz. bewoner uit Groot Driene bent/kent, kom of nodig hem of haar uit om op 9 november deel te nemen aan het kansencafé.
Extra deelnemers kunnen zich alvast aanmelden via klantenservice@welbions.nl t.a.v. Chloé van Driel ( dit i.v.m de catering).
Wat is een ZAP’per en nominatie voor de ZAP’per van ‘t jaar!
klik voor informatie op onderstaande banner:
Nu ook bladkorven in Groot Driene.
(en waarom is er bladval??)
Zoals reeds eerder gemeld op deze website worden er blikvangers en bladkorven geplaatst in Groot Driene dankzij de schouwers in deze wijk.In ons vorig bericht stond dat er reeds een blikvanger is geplaatst. Nu zijn daar de afgelopen week ook al 2 van de 4 bladkorven geplaatst. De 2 geplaatste bladkorven staan langs de Zwavertsweg : 1 tussen Spiegelstraat en Wellekensweg en 1 ter hoogte van de Kasbah. De andere 2 worden de komende week geplaatst aan de Anthonie Donkerstraat (halverweg naast ‘t grasveld) en aan de Roemer Visscherstraat.
Het Kasbah Vertelfestival
Op 25 september j.l. vond ‘t geslaagde Kasbah Vertelfestival plaats in Groot Driene. Een videoverslag ziet u hieronder:
BURENDAG in GROOT DRIENE op zaterdag 25 september.
Zoals overal in het land vieren wij in de wijk Groot Driene ook Burendag. Dit jaar samen met onze Syrisch-Orthodoxe medebewoners: wij willen elkaar graag beter leren kennen en ontmoeten door de verschillende culturen heen.
Zij openen hun deuren voor ons van de Mariakerk aan de P.C.Hooftlaan en van hun sociaal-cultureel ontmoetingscentrum. Er zullen rondleidingen zijn. Ook de Vereniging Baradeus en de Vrouwenraad aldaar staan voor ons klaar: we kunnen boeken inzien van hun bibliotheek en zien hoe deze mooie Kerk is ontstaan. De Vrouwenraad trakteert ons op Aramese hapjes en de kinderen kunnen spelen op deze mooie plek en er zijn lekkernijen voor hen.
Alles wordt mede mogelijk gemaakt door AH die versnaperingen verzorgt, door C1000 die op haar beurt voor haar winkel vanaf 10.00 uur koffie schenkt voor de buurt en door de bloemenzaak Henny Kuipers die het geheel op een natuurlijke wijze bloemrijk aankleedt.
Er zal vanaf het Winkelcentrum een creatieve route zichtbaar zijn , die loopt langs de groenstrook opzij van AH naar de ronde ingangspoort van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap even verderop. Start vanaf 10.00 uur tot ongeveer 12.30 uur.
Initiatiefnemers: Rinus de Jong, Zeki Buyukkaya, Paul Lugard en Isis Zengerink.
Ook dankzij het Oranjefonds.
Blikvangers en Bladkorven in de wijk Groot Driene dankzij de wijkschouwers.
De blikvangers zijn al geplaatst, de bladkorven zullen vanaf half october geplaatst worden.Van de 2 geplaatste blikvangers is er 1 geplaatst op de hoek van Zwavertsweg en fietspad tussen ‘t Swafert en volkstuintjes, en 1 aan de Bergerinksweg.
FC Twente , scoren in de wijk en Rabotheater Hengelo.
Voetbalkoorts in het Rabotheater! Vier dagen lang nemen bewoners uit Hengelo Zuid bezit van het tot voetbalstadion omgebouwde Rabotheater. Samen met professionele theatermakers spelen zij de voetbalthriller ‘In Blessuretijd’. ‘In Blessuretijd’speelt zich af tijdens dé wedstrijd van het jaar tussen FC Thoees en vv O.E.T. Binnen en buiten de theaterzaal binden de supporters de strijd aan middels creatieve sfeeracties en kunstzinnige duels. Alles en iedereen staat op barsten: de trainer, de voorzitter, de vedette, de bankzitter, de grensrechter, de materiaalman, de supporter, de pers. Iedereen moet zijn verhaal kwijt. Gelukkig is er altijd gastvrouw Hetty. Iedereen kan bij haar terecht voor een korte blessuretijd. Hetty lapt vriend en vijand weer op. Soms met verregaande gevolgen. Heeft Hetty zelfs invloed op het scoreverloop? Wordt FC Thoees kampioen?
Het script is aan de hand van cabaratier André Manuel en Laurens ten Den, o.a. bekend van ‘van Jonge Leu en Oale Grond’. Regisseur is Geert Lageveen van muziektheatergezelschap Orkater.
Bewoners uit de wijken Groot Driene, Wilderinkshoek en de Berflo Es doen mee aan deze voorstelling.
De eerste 3 voorstellingen zijn op 23, 24 en 25 september om 20.00 uur. De laatste voorstelling is op zondag 26 september om 14.00 uur.

21 augustus 2010

Basisschool het Kompas begint het nieuwe schooljaar feestelijk !! Het is dan 15 jaar geleden dat de school aan de J. Perkstraat verder ging als HET KOMPAS. Door een samengaan van de Dr. J. Th. de Visserschool en de Fontein, werd toen besloten een nieuwe naam voor de school te kiezen: HET KOMPAS.

Wegwerkzaamheden aan Beethovenlaan
tussen 23 en 28 augustus
De gemeente gaat onderhoudwerkzaamheden aan het asfalt op de Beethovenlaan uitvoeren.
Dat gebeurt op het gedeelte tussen de Wielewaalstraat en de Grundellaan, incl. de kruising met de Bergweg-Mozartlaan. Op het wegvlak komt een geluidsreducerende deklaag. Deze deklaag moet met goed weer worden aangebracht.Ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden vertragen.
Storm over Groot Driene
Op 12 juli om ongeveer 13 uur raasde er een storm over Groot Driene die in korte tijd heel wat schade veroorzaakte, in hoofdzaak omgewaaide bomen.
Een videoverslag geeft een indruk van de heftigheid van de storm en de gevolgen in de wijk.

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2010, deze zijn niet actueel

Jongerenspektakel Groot Driene
Op zaterdagmiddag 10 juli j.l. is aan de Zwavertweg ,op ‘t grasveld naast de Kasbah, het jongerenspektakel Groot Driene gehouden. Omdat ‘t heel warm weer was waren de speeltoestellen waar water aan te pas kwam natuurlijk erg in trek.
Kijk verder voor een videoverslag.

Jongerenspektakel 10 juli 2010 in Groot Driene

Op het grasveld bij de Zwavertsweg nabij ‘t buurtcentrum De Tempel. Van 12.00 uur t/m 16.30 uur, alle jongeren in de leeftijd 6 t/m 16 jaar in Groot Driene. Toegang GRATIS

Gratis concert Animato in Tempel
Accordeonvereniging Animato verzorgd op zondagochtend 4 juli het jaarlijks zomerconcert. Dit concert vindt plaats in De Tempel aan de Booggang 2 in Hengelo. Het begint om 11.00 uur en de zaal is open vanaf 10.30 uur. De toegang is gratis. Het programma heeft de vorm van een koffieconcert, waarbij koffie, thee en ranja gratis verkrijgbaar zijn. Op het menu staat in elk geval veel bewerkte popmuziek. Naast het Groot Orkest, zullen ook Het Klein Orkest (voorheen: Jeugdorkest), het Tussenorkest en het Projektorkest spelen.

Elsbeek terug in Groot Driene

De Elsbeek nabij de Swafertvijver

Op 30 juni 2010 is er een informatiebijeenkomst in de Stiepel, J. Perkstraat 9-11, tussen 17.00 u en 20.00u.

Trapveld in Groot Driene heeft vaste doelen

Op woensdag 16 en donderdag 17 juni zijn op ‘t trapveld op de hoek Isaac Da Costastraat met Anton van Duinkerkenstraat 2 vaste doelen geplaatst. In een reeds eerder geplaatst bericht was dat door de gemeente aangekondigd. Nu kan er weer met echte doelen gevoetbald worden.

6 juni 2010

De EHBO Hengelo zoekt collectanten in Groot Driene, u kunt zich aanmelden bij info@ehbo-hengelo.nl

Nogmaals: In Blessuretijd is een co-productie van FC Twente Scoren in de Wijk en Rabotheater Hengelo voor en door bewoners van de wijken Groot Driene, Wilderinkshoek en de Berflo Es. Er zijn 4 voorstellingen van 23 t/m 26 september in Rabotheater Hengelo.

Dit jaar bestaat de algemene begraaf- en gedenkplaats aan de Oldenzaalsestraat 100 jaar. Op zaterdag 19 juni van 10.00 tot 14.00 uur is er een open dag.

———————————————–

7 Mei 2010


Informatie theater In Blessuretijd

In blessuretijd is een co-productie van FC Twente Scoren in de Wijk en Rabotheater Hengelo voor en door bewoners van de wijken Groot Driene, Wilderinkshoek en de Berflo Es. Er zijn 4 voorstellingen van 23 t/m 26 september in Rabotheater Hengelo.

In Blessuretijd speelt zich af tijdens dé wedstrijd van het jaar. FC Thoes strijdt om het kampioenschap en v.v. O.E.T. dreigt te degraderen. Binnen en buiten de theaterzaal laten de supporters zich gelden door middel van creatieve sfeeracties en kunstzinnige duels.

Het script is van de hand van cabaretier André Manuel en Laurens ten Den, o.a. bekend van ‘van Jonge Leu en Oale Groond’. Regisseur is Geert Lageveen van muziektheater-gezelschap Orkater.
Doe mee als wijkbewoner in deze theaterproductie!

————————–
Wijkbewoners in voetbalthriller!

24 maart 2010


Groot Driene heeft meegedaan aan de “Landelijke Opschoondag” op zaterdag 20 maart j.l.

Reeds eerder op deze website is deze aktiviteit in Groot Driene aangekondigd.Hieronder volgt nu een videoverslag van deze schoonmaakaktie in onze wijk.

Het is een kort verslag van een schoonmaakaktie die duurde van 10.00 uur tot 12.00 uur.
——————————————————

20 maart 2010


Uitreiking ZAP-speldjes aan leden van de werkgroep netheid
De gemeente Hengelo had de leden van de werkgroep netheid uit groot driene genomineerd voor ZAP-speldjes. ZAP staat voor Zwerf Afval Pakker.
Burgemeester Kerckhaert van de gemeente Hengelo reikte de speldjes uit aan de leden van de werkgroep netheid omdat die zich vrijwillig hadden ingezet om hun leefomgeving zwerfafval-vrij te maken.
De burgemeester reikte de speldjes uit op zaterdag 20 maart om 14.00 uur in het stadhuis .
Zaterdag 20 maart was de laatste dag van de Hengelose Opschoonweek.
de burgemeester met leden van de werkgroep netheid;
de leden kregen een ZAP-speldje en werden door de burgemeester in ‘t zonnetje gezet;
foto van l.n.r.:burgemeester Kerckhaert,Evelien Opitz,Ellen Jöersen-Altink,Albert van den Berg,Raymond Neeskens, zittend:Piet Posthumus

ZAP-speldje

——————————————–

stadsfietsroute Driene


Stadsfietsroute Driene
(Typisch Hengelo, 4 maart j.l.)

———————————-

nationale opschoondag


_NB. Dit zijn archief teksten uit 2010, deze zijn niet actueel !

Groot Driene doet mee aan de nationale opschoondag op 20 maart 2010:

Jong in Groot Driene maakt schoon!!!

De projectgroep Jong in Groot Driene is een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Scala Jongerenwerk, de Mariakerk en het Bewonersplatform Groot Driene en natuurlijk niet te vergeten jongeren uit de wijk Groot Driene. Elk jaar organiseren wij diverse activiteiten in de wijk Groot Driene voor jongeren van 4 t/m 18 jaar, waaronder een jongerenspektakel en de talentenjacht “Groot Driene Got Talent”. Naast deze activiteiten willen we dit jaar ook graag iets laten zien aan de andere bewoners uit de wijk en daarom hebben we besloten om dit jaar ons in te zetten voor de nationale schoonmaakactie “De week van Nederland Schoon” Op deze wijze willen we ons gezicht laten zien en aangeven dat ook de jongeren uit Groot Driene geven om ‘t millieu.

Op zaterdag 20 maart zullen jongeren uit de wijk Groot Driene, met begeleiding van volwassenen , tussen 10 en 12 uur, een grote schoonmaak houden in de wijk. Het startpunt is ‘t winkelcentrum Groot Driene.

————————————————————
Ludieke aktie

—————————————

19 februari 2010


Slingerbeurs hengelo

ONTMOETEN, VERBINDEN & INSPIREREN

Op vrijdag 19 maart geeft burgemeester Frank Kerckhaert het startsein voor de tweede editie van De Slingerbeurs Hengelo. Gedurende enkele uren worden bedrijven (aanbod) en maatschappelijke instellingen (vraag) met elkaar in contact gebracht om uiteindelijk tot een concrete match te komen. Net als vorig jaar vindt deze levendige gebeurtenis plaats in het ROC De Gieterij in Hengelo.

De Slingerbeurs
Voor diegenen die nog fronsen bij het horen van de naam De Slingerbeurs volgt er een korte beschrijving. De Slingerbeurs is een beurs waar maatschappelijke instellingen en bedrijven elkaar ontmoeten en afspraken maken over hoe het bedrijf kan helpen bij de activiteiten van de maatschappelijke instelling. Tijdens De Slingerbeurs wordt er met dichte portemonnee gehandeld in maatschappelijke behoeftes. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar om in een informele en dynamische sfeer matches te kunnen maken.

Deelname

De Slingerbeurs is erop gericht om zoveel mogelijke matches tussen vraag en aanbod tot stand te laten komen. Een accountant bepaalt de waarde van de match. Matches zijn pas afgerond indien de notaris deze heeft goedgekeurd. De totale waarde van alle matches worden na afloop van de beurs bekend gemaakt. De belangrijkste eis voor deelname is dat de deelnemers een positief gevoel krijgen bij deelname aan de Slingerbeurs. Voor elke deelnemer wordt er ruimte beschikbaar gesteld. Het maakt daarbij geen verschil of je een multinational bent of een kleinere organisatie, op de Slingerbeurs is iedereen gelijk. Door middel van de Slingerbeurs hoopt De Slinger zoveel mogelijk mensen te inspireren en aan te zetten tot actie, om uiteindelijk één grote, krachtige beweging te worden!

Voor u als bedrijf toont u uw maatschappelijke betrokkenheid voor de gemeente Hengelo. Wanneer u nog onbekend met het verantwoord ondernemen vormt wellicht De Slingerbeurs een goede eerste stap. Daarnaast is er uiteraard na afloop van de beursvloer ruimte om te netwerken in deze unieke setting.

Comité van Aanbeveling
Niet alleen de initiatiefnemers dragen de beurs een warm hart toe. De beurs heeft al een officieel Comité van Aanbeveling. De Slingerbeurs wordt ondersteund door: Hans Schutte (voorzitter College van Bestuur ROC Twente), Bert Otten (College van B&W Gemeente Hengelo), Hans Kroeze (algemeen directeur Asito BV / voorzitter VNO NCW Oost Twente) en Joop Munsterman (voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke Wegener N.V. / voorzitter Raad van Commissarissen FC Twente ´65)
Bedrijven: netwerken in een unieke setting. Toon maatschappelijke betrokkenheid. Laag drempelige manier om kennis te maken met verantwoord ondernemen.

Meer informatie?

Wanneer: 19 maart 2010
Waar: ROC gebouw De Gieterij in Hengelo
Wie, wat, hoe & waarom: www.deslingerbeurs.nl

Over de organisatie
De Slingerbeurs is initiatief van De Slinger Hengelo. De Slinger heeft voor de organisatie hiervan Bcause Better World Concepts ingeschakeld. Door middel van deze samenwerking wordt beoogd de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en organisaties te vergroten, waardoor door hun inzet de sociale cohesie in de gemeente Hengelo wordt versterkt.

Samenwerkingspartners
De Slingerbeurs wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende bedrijven: PricewaterhouseCoopers, Rabobank Centraal Twente, Hengelo’s Weekblad, Welbions, Scala welzijnswerk, ROC van Twente, Gemeente Hengelo en Oranje Fonds

———————————————————————————–

Donderdag 11 februari 2010

Wijkagent Groot Driene houdt spreekuur

 

Onze wijkagent André Schutten houdt spreekuur elke donderdag van 16.30 uur tot 17.30 uur aan de Slauerhoffstraat 53 (wijkkantoor van Welbions).

 

—————————————————

Brief aan gemeente


4 januari 2010

Brief van “Stichting Driene”aan de gemeente.

Brief van de “Stichting Driene” aan de gemeente waarin ze haar visie over de gang van zaken rondom het Bewonersplatform Groot Driene uiteenzet.

4 januari 2010 , Brief van de ‘STICHTING DRIENE’ aan de gemeente:

Aan de Gemeente Hengelo
De gemeenteraad en
Burgemeester en Wethouder
Burgermeester Jansenplein 1
7551 EG Hengelo
Hengelo, maandag 4 januari 2010

Geachte dames en heren,

In het jaar 2000 is de ‘Stichting Driene’ als rechtspersoon opgericht om het Bewonersplatform een existeren mogelijk te maken (volgens de gemeente Hengelo mag een Bewonersplatform geen lopende uitgaven maken). Hieraan is vooraf gegaan, dat op 18 november 1997 de Bewonersvereniging Drienerpark is opgericht die later is opgegaan in de ’Stichting Driene’. De ‘Stichting Driene is opgericht omdat het Bewonersplatform een rechtspersoon nodig had.

De initiatiefnemers voor het oprichten van de Bewonersvereniging Drienerpark waren vroeger lid van de Ledenraad van de Bouwvereniging St. Joseph. Die in 1995 naar de koop van het gemeentelijke Bouwbedrijf, de Stichting St. Joseph Wonen werd. Vanaf 1995 hebben de initiatiefnemers ook eraan gewerkt om voor Groot Driene een Bewonersplatform op te richten wat in 2000 een realiteit werd

(zie ook https://www.groot-driene.nl/ platform –jongste geschiedenis wijkwerk GrootDriene).

Tijdens het kennismakingsgesprek Bewonersplatform Groot Driene en stadsdeelwethouder Jan Bron op 9 juni 2008 werd het Dagelijkse bestuur van het Bewonersplatform Driene meegedeeld ‘dat de deelname van dezelfde bestuursleden in Stichting Driene en Bewonersplatform Driene niet wenselijk is, maar op dit moment noodzakelijk’. Hierop hebben de vicevoorzitter en de penningmeester op 19 november het Bewonersplatform Groot Driene meegedeeld dat zij op 1 januari 2010 stoppen met de werkzaamheden.

In het voorjaar 2009 is de voorzitter van de Bewonersvereniging t’ Swafert teruggetreden die ook voorzitter van het Bewonersplatform was. Hij deelde het bewonersplatform mee dat hij zonder de achterban de functie niet meer kan waar nemen.

De vicevoorzitter /secretaris is al eerder door een wijkwethouder als voorzitter van het Bewonersplatform Groot Driene weggestuurd. Daarna is dit de voorzitter van de Bewonersvereniging t’ Swafert geworden. Na diens weggaan was de vicevoorzitter /secretaris wel weer goed genoeg om de zaak lopende te houden. Maar dit is diegenen ontgaan die alles zo veel beter weten.
Nadat dit bekend was is in het wijknieuws en op de website een artikel geplaatst dat er een nieuwe voorzitter en penningmeester gezocht werd. Hierop is tot ver na de vakantie van 2009 niet gereageerd. Inmiddels was er wel een nieuwe secretaris gevonden, want dit werk werd ook nog door de vicevoorzitter gedaan. Toen pas kwam de gemeente Hengelo in beeld om in een gesprek aan te geven dat zij middelen had om Scala de opdracht te geven een nieuwe voorzitter en penningmeester te zoeken.
Het Bewonersplatform Groot Driene heeft vier werkgroepen. Werkgroep Jongeren; die door een bestuurlid van de ‘Stichting Driene gerund wordt. Werkgroep Website: deze wordt professioneel door de firma Aadezign gerund waar een bestuurlid van de ‘Stichting Driene’ toezicht houdt en een bestuurlid van de ‘Stichting Driene’ meewerkt. Werkgroep Netheid: waarvan de leiding bij een bestuurlid van de ‘Stichting Driene’ ligt. De werkgroep bestaat verder uit zes personen waarvan nog een bestuurlid van de ‘Stichting Driene’. Werkgroep Wijknieuws: waarvan de leiding bij een bestuurlid van de ‘Stichting Driene ligt. Verder kent de werkgroep nog vier leden waarvan nog een bestuurlid van de ‘Stichting Driene’. Het is duidelijk dat bijna alle activiteiten door bestuursleden van de ‘Stichting Driene’ actief gehouden worden. Het is jammer dat men deze buiten spel wil zetten.
De ‘Stichting Driene’ zal als er in het voorjaar geen nieuwe voorzitter is geen vergadering meer uitschrijven. Dit is en blijft de verantwoordelijkheid van het Bewonersplatform Groot Driene. Als binnen één jaar en een kwartaal geen oplossing is aangedragen zal de ‘Stichting Driene’ overgaan om het Bewonersplatform Groot Driene op te heffen. Dan zal er een eindbalans naar de gemeente Hengelo gaan en de zaak worden afgesloten. Dit zal jammer zijn voor een wijk die zo goed georganiseerd is, wat ons vaak is verteld.

De ‘Stichting Driene’ kan niet accepteren dat zij als rechtspersoon bevoogd word. Het werkgebied en doel is in het statuut vastgelegd. Dit zal niet worden veranderd. Een vrije burger in een democratische rechtstaat heeft het recht mee te spreken. Hij is ook in staat om dit zelf te organiseren. De voorwaarden om iets te realiseren zijn al complex genoeg. Iedere invloed op deze organisaties is onacceptabel.
Wij danken u voor uw aandacht en hopen u goed geïnformeerd te hebben. Wij gaan ervan uit dat u de binnenkomst van deze brief bevestigd en ons meedeelt hoe de zaak verder wordt afgehandeld.

Met vriendelijke groeten,
E. Jöersen-Altink, F.H. Krause

 

Nieuwsarchief 2009
23 december 2009

Prettige kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

____________________________________________________________________________

 

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2009, deze zijn niet actueel !

9 December 2009

Spring! Peuterspeelzalen verlaagt de tarieven

Spring! Peuterspeelzalen verlaagt vanaf januari 2010 de tarieven. Ouders, van wie een kind nu al staat ingeschreven, hoeven de maand december van dit jaar zelfs helemaal niets te betalen. Deze voordeeltjes zijn mogelijk gemaakt doordat de overheid extra geld beschikbaar heeft gesteld voor het peuterspeelzaalwerk.
De overheid vindt het belangrijk dat kinderen naar de peuterspeelzaal gaan omdat ze daar spelenderwijs voorbereid worden op de basisschool. Bovendien komen mogelijke achterstanden er snel aan het licht en beschikken peuterspeelzalen over instrumenten om die weg te werken.
Ouders betalen per kind een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Die ouderbijdrage kan voor ouders een drempel zijn om hun kind aan te melden. Daarom heeft de overheid besloten dat die bijdrage fors omlaag gaat.
Informatie over peuterspeelzalen in Hengelo of aanmelding is te vinden op www.springhengelo.nl of is te verkrijgen via telefoonnummer 074-2553065.

————————————————————————————————————————————————————–

2 december 2009

Op 31 Oktober j.l. is in de Kasbah-Tempel een talentenjacht Groot Driene Got Talent georganiseerd voor jongeren van 4 tot en met 12 jaar.Hieronder de videoverslagen.

___________________________________________________________________________

30 november 2009

KOE breidt uit; de 7e locatie opent haar deuren in Groot Driene.

Hengelo-Kinder Opvang Esrein (KOE) opent de deuren van haar 7e locatie in het schoolgebouw van de Driener Marke in de wijk Groot Driene. Aangezien het aantal kinderen uit Groot Driene dat momenteel al gebruik maakt van de opvanglocaties van KOE groeit, denkt KOE dat er voldoende behoefte bestaat aan een vestiging binnen de wijk. Er zullen 24 kindplaatsen beschikbaar zijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de vestiging zal geopend zijn van 7.30 uur totm18.30 uur. De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen van 4 tot 13 jaar en biedt plaats aan 20 kinderen. De buitenschoolse opvang is uitsluitend toegankelijk voor kinderen van de Drienermarke, de Akker, het Kompas, de Stiepel en de Zevensprong.

De locatie Groot Driene zal in het eerste kwartaal van 2010 geopend worden. Met als streefdatum 1 maart.

Kinder Opvang Esrein zal een intensieve samenwerking aangaan met de 2 peuterspeelzalen De Drienermaatjes en Het Akkertje. Dit betreft een specifiek aanbod voor kinderen van 2 tot 4 jaar in het kader van Vroeg- en Voorschoolse Educatie op basis van de VVE_methode Piramide. Dit samenwerkingsproject staat onder regie van de gemeente Hengelo en wordt nog verder ontwikkeld door SPRING! Peuterspeelzaalwerk en KOE. Ten behoeve van een goede doorgeleiding van kinderen naar het basisonderwijs en een goed naschools activiteitenaanbod zal er een intensieve samenwerking zijn met het basisonderwijs en het wijknetwerk Groot Driene.

 

_NB. Dit zijn archief teksten uit 2009, deze zijn niet actueel !

___________________________________________________________________________

20 november 2009

Workshops jeugd Groot Driene

Aankomende weken starten er verschillende workshops voor kinderen 12 jaar en ouder in Groot Driene. De projectgroep Jong in Groot Driene organiseert deze workshops in samenwerking met Scala Jeugd- en Jongerenwerk. De jongeren kunnen snuffelen aan graffiti,salsa/zumba en hip hop/breakdance. De workshops zijn verdeeld over 4 bijeenkomsten in of bij buurtcentrum de Tempel, zijn gratis en worden gegeven door professionele docenten, Op 18 november om 15.30 uur begint de workshop graffiti, op 20 november start om 15.30 uur de workshop salsa/zumba en om 19.30 uur de workshop hip hop/brteakdance. Aanmelden kan via r.oostendorp@scalawelzijn.nl of bel tel. 06-14132375.

____________________________________________________________________________

17 november 2009

Beste theaterliefhebbers!

Op 10,11 en 12 december speelt theatergroep “de Rederijkers ” haar voorstelling “BAAS UBU ” van Alfred Jarry. Wij nodigen U hiervoor van harte uit. Een grappig toneelstuk van meer dan honderd jaar oud, maar nog zeer actueel. In deze productie hebben bijna alle spelers één of meerdere rollen en dit beloofd een heel spektakel te worden!

___________________________________________________________________________

5 november 2009

___________________________________________________________________________

3 november 2009 : Laatste nieuws. (rectificatie en wijziging.)

De vrijwilligersclub Drienerstede geeft elke week op Maandagavond en Vrijdagmiddag 2 uur les en begeleiding in het beheersen van de computer voor normaal huishoudelijk gebruik, zoals het verzenden van e-mails, foto’s bewerken, berekeningen uitvoeren in Excel. Brieven schrijven in Word enz. enz.
De lessen worden gegeven door ervaren computermensen in het ontmoetingscentrum Drienerstede Klein Driene en eventueel geheel naar persoonlijke wens aangepast.

Tijden : Maandagavond 19.00 uur en om 20.00 uur
Vrijdagmiddag 14.00 uur en 15.00 uur.

____________________________________________________________________________

28 oktober 2009

 

___________________________________________________________________________

27 oktober 2009 : Computerclub Drienerstede
Mozartlaan
Hengelo.

De computerclub Drienerstede geeft vanaf heden op Maandagavond , 2 uren
begeleiding en ondersteuning in het beheren van de computer en zijn programma’s. Zoals Internet, E-mailen, Word, Excel en Publisher.

De begeleiding gebeurd door ervaren computermensen
(die zich vrijwillig beschikbaar hebben gesteld.)

Wij hebben de beschikking over de nieuwste computers bestuurd door zowel
Windows XP als Windows Vista.

Vanaf 19.00 uur t/m 22,00 uur.
Alles op basis van persoonlijke wensen.

P.S. De vrijdagmiddag is vervallen.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

____________________________________________________________________________

22 oktober 2009

Nieuwe brochure 55plus…..bewegen dus seizoen 2009-2010 en de brochure sociëteiten/ontmoetingsruimten 2009-2010.

………lees verder bij ” Welzijn & Zorg ” onder “Welzijn Ouderen ” ……..

____________________________________________________________________________

15 oktober 2009

Vliegenzwammen in Groot Driene

Een bewoner van Groot Driene stuurde ons foto’s van een veldje met veel vliegenzwammen! Kijk voor meer foto’s onder “fotoboek”.

____________________________________________________________________________________________________

8 september 2009

Borden met advies om eenden niet te voeren bij Swafertvijver geplaatst

De gemeente heeft aan de schouwers uit Groot Driene in 2008 een budget (IBOR) beschikbaar gesteld dat besteed moest worden aan ‘t uitvoeren van voorstellen die de openbare ruimte verfraaiden.Uit de voorstellen die zijn gedaan heeft ‘t Bewonersplatform Groot Driene en gemeente een selectie gemaakt. Een voorstel dat al uitgevoerd is betreft de instelling van de werkgroep netheid (zwerfvuil opruimen rondom ‘t winkelcentrum Groot Driene).’t Tweede voorstel was ‘t plaatsen van borden bij de Swafertvijver waarop met tekst en beeld duidelijk gemaakt wordt dat ‘t verstandig is om eenden niet te voeren. Vandaag zijn er op 3 plekken borden geplaatst bij de vijver.

_________________________________________________________________________________________________

4 september 2009

Het Dienstencentrum ‘t Swafert beschikt sinds 7 augustus over een gloednieuw biljart

Dit is mogelijk gemaakt door het wijkplatform Groot Driene dat de nodige gelden hiervoor beschikbaar heeft gesteld.

Foto: het nieuwe biljart wordt ingewijd door 2 leden en de secretaris van de biljarrtclub ‘t Swafert onder goedkeurend oog van de voorzitter en de penningmeester.

Met dank aan het Wijkplatform Groot Driene

__________________________________________________________________________________________________

27 augustus 2009: Basisschool De Stiepel zoekt vrijwilligers

“Wij willen graag in contact komen met bewoners van Groot Driene, die bereid zijn om op vrijwillige basis hand en spandiensten te verrichten voor onze school.
We denken aan bijvoorbeeld tuinonderhoud, pleinonderhoud, kleine reparaties binnen en buiten de school.
Onze hoop is gevestigd op gepensioneerden die het leuk vinden iets om handen te hebben en in overleg werkzaamheden te doen.”

foto: Geiten op de binnenplaats van basisschool De Stiepel

————————————————————————————————————————————————————–

Augustus 2009

Informatieavonden over Luchthaven Twente augustus en september 2009

Luchthaven Twente: compacte luchthaven in het groen
Het Rijk, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede hebben een voorkeur uitgesproken voor een Structuurvisie gebaseerd op een compacte luchthaven in het groen. Die biedt de beste kansen voor een economisch sterker en duurzamer Twente. Een definitief standpunt bepalen de betrokken partijen in de tweede helft van 2009 na inspraak en overleg.

Inspraak

Zoals u eerder in deze nieuwsbrief heeft kunnen lezen, duurt de inspraakperiode van 3 juli tot en met 11 september 2009. In die periode liggen het besluit, de structuurvisies, de MER en de andere onderliggende stukken ter inzage in gemeentehuizen in Twente. Na de tervisielegging worden alle inspraakreacties door VTM behandeld en opgenomen in een zogenaamde reactienota. In het najaar wordt de reactienota samen met het advies van de commissie MER ter besluitvorming voorgelegd aan de betrokken partijen waarna besluitvorming plaatsvindt door de gemeenteraad van Enschede, Provinciale Staten van Overijssel en het Rijk.

Informatieavonden

Komende week worden informatieavonden over de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente e.o. georganiseerd. U kunt vragen stellen, uw mening geven en ook ter plekke uw zienswijze indienen. Wij nodigen u graag voor deze avonden uit.
Hieronder een overzicht van plaatsen en data:

Plaats Datum Tijd Vorm
Hengelo, Stadhuis,Burgemeester Jansenplein 1 24 aug ‘09 19.00 – 22.15 uur Trefpunt Hengelo.Informatiemarkt voor en na de avond.Gespreksavond van 19.30 uur tot 22.15 uur.
OldenzaalDans- en Partycentrum Rouwhorst,Ootmarsumse-straat 9 25 aug ‘09 18.00 – 22.00 uur Informatiemarkt voor en na de avond.Gespreksavond van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Enschede,Stadhuis, Langestraat 24 26 aug ‘09 16.00 – 21.00 uur Informatiemarkt. Om 19.00 en 20.00 uur ruimte voor vragen.
Nordhorn (Dtsl)Kulturzentrum “Alte Weberei”,Kokenmühlenstraße 27 aug ‘09 19.00 – 21.00 uur Presentatie VTM; vragen en statements van Landkreis en aantal Duitse gemeenten.
DinkellandStadhuis,Nicolaasplein 5 31 aug ‘09 19.00 – 22.00 uur Informatiemarkt voor en na de avondGespreksavond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.
LosserStadhuis,Raadhuisplein 1 2 sep ‘09 19.00 – 21.30 uur Idem

Alle stukken kunnen worden ingezien op http://www.vliegwieltwente.nl

Inhoudsopgave:

Informatieavonden over Luchthaven Twente augustus en september 2009

Deze nieuwsbrief is een initiatief van Vliegwiel Twente Maatschappij i.o.

————————————————————————————————————————————————————–
25 augustus 2009

Gratis proefles Zumba in Wijkcentrum De Tempel Groot Driene


NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

 

Knelpuntenfietstocht fietsersbond
Op zaterdag 5 september 2009 organiseert de fietsersbond afdeling Hengelo een knelpuntenfietstocht voor genodigden uit de gemeenteraad en de media.U kunt een routebeschrijving van de knelpuntentocht vinden op www.fietsersbond.nl/hengelo

————————————————————————————————————————————————————–
Reaktie op artikel


————————————————————————————————————————————————————–
1 augustus 2009
De Kasbah heeft een eigen website ! www.kasbah.nu

————————————————————————————————————————————————————–

Uit tctubantia , dinsdag 21 juli 2009.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

zie voor informatie over De Tempel

_______________________________________________________________________________________________________________________________

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

29 juni 2009

Afgelopen zaterdag , 27 juni, werd op ‘t oud ATC veld aan de Sportlaan Driene, het jongerenspektakel JONG IN GROOT DRIENE ,voor jongeren van 12 t/m 16 jaar gehouden.
Zie ook de aankondiging hieronder.
Videoreportage:

—————————————————————————————————————————-

Wijkvolleybaltoernooi 20 juni

Het wijkvolleybaltoernooi in Groot Driene Zuid is a.s. zaterdag (20 juni) aan de Nicolaas Beetsstraat. Het begint om 13.00 uur.
Als u tijd heeft nodig ik u hierbij van harte uit om even te komen kijken.

—————————————————————————————————————————-

14 juni 2009

—————————————————————————————————————————-

10 Juni 2009

Kasbah presenteert Kunst Festival zaterdag 13 juni 2009

De Kunstwerkgroep in de Kasbah brengt voor de tweede keer een kunstfestival in de Kasbah met dit jaar als thema:
theater en fotografie.

Het festival wordt feestelijk geopend om 14.00 door “Het Langspeelorkest”. Daarna zijn “Theatergroep Roest”, “de Gildebroeders”, improvisatie-theatergroep “Raak” en “Umtata” te zien op verschillende locaties. Tijdens het festival zijn er doorlopend fotopresentaties.

Het Langspeelorkest brengt op clowneske wijze met een onmogelijk instrumentarium het geluid van de 20er jaren.

Theatergroep Roest brengt de gehele middag -onder de Kasbah- spectaculaire performances met de vier elementen als basis.
De verschillende performances zullen samen één verhaal vormen.

Toneelvereniging “de Gildebroeders”, al sinds hun oprichting in 1943 een begrip in Hengelo, speelt de eenacter
“Op zoek naar Bello” van de auteur Bert Kaag.

Improvisatiegroep ‘Raak’ laat onder leiding van Jus Roelofs een improvisatievoorstelling zien waarbij de inhoud van de scenes
door het publiek wordt bepaald.

Voor muzikale omlijsting zorgt Umtata, een indrukwekkende combinatie van theatrale performance en percussie.

Het jaarlijks terugkerende Kasbah Kunst Festival wordt door de Kunstwerkgroep georganiseerd met als doel kunst in de gebouwde omgeving te brengen. Door de bijzondere architectuur van de Kasbah kan deze gebruikt worden als “dak” waaronder activiteiten kunnen plaatsvinden. Dit jaar dient de Kasbah als decor en coulissen voor theatervoorstellingen en fotopresentaties.

Iedereen is van harte welkom in de Kasbah op as. zaterdag 13 juni van 2 tot 6 !
[14.00 opening bij de Tempel, Booggang 2 – Groot Driene- Hengelo]
De toegang is gratis, er zijn hapjes en drankjes.

—————————————————————————————————————————-

26 mei 2009

HET BEWONERSPLATFORM GROOT DRIENE ZOEKT EEN NIEUW DAGELIJKS BESTUUR

Het bewonersplatform Groot Driene is een soevereine afdeling binnen de ‘Stichting Driene’. In het Bewonersplatform zijn zelfstandige organisaties vertegenwoordigd (zie Bewonersplatform Groot Driene). Het dagelijkse bestuur kan niet van uit de organisaties zijn. Maar nooit kan een organisatie meerdere functies bekleden. Een neutraal bestuur van buitenaf maar wel personen uit Groot Driene zal de activiteiten en de visie vergroten.
De functie van de voorzitter is het voorzitten van 4 vergaderingen van het Bewonersplatform en twee vergaderingen van het Wijkaandachtsteam.
De secretaris maakt de notulen van de vergaderingen van het Bewonersplatform Groot Driene. Verder de jaarstukken en het bijhouden van de statistieken.
De penningmeester maakt de jaarstukken en samen met de secretaris de subsidieaanvraag voor het Bewonersplatform Groot Driene.
De ‘Stichting Driene’ als rechtspersoon houd de rekeningen bij van het wijkbudget en het Inrichtingsbudget openbare ruimte (IBOR). Tekeningbevoegd is voor beide rekeningen altijd drie personen. Iedere cheque moet door twee personen getekend worden.
Het dagelijkse bestuur zal door bestuursleden van de ‘Stichting Driene’ goed worden ingewerkt en als nodig ook begeleid worden.
De drie personen van het dagelijkse bestuur zijn door ‘Stichting Driene’ verzekerd voor eventuele aansprakelijkheid.
Bent u geïnteresseerd kunt u zich melden op het aders:

Bewonersplatform Groot Driene
’t Swafert 149, 7552 ZS Hengelo

—————————————————————————————————————————-

“Sportieve Samenwerking voetbal vereniging Juliana’32 en scholen”.
Op 17 en 23 April werd er door voetbal vereniging Juliana’32 en Cluster Sport van de gemeente Hengelo voor groepen 5 t\m 8 van Basis Scholen “Het Kompas” en “HSV” een Sport & Spel dag georganiseerd. De reden voor deze twee dagen is dat de Gemeente Hengelo en Juliana’32 kinderen naast het laten bewegen ook kennis wil laten maken met de mogelijkheden van de Sport Vereniging.

Onder het motto “Samenwerken” werden onder begeleiding een tiental activiteiten gedaan waarbij kinderen als groep elkaar moesten helpen om tot het gewenste resultaat te komen. Naast de opblaasbare hindernis baan was er ook tijd voor een korte rondleiding om te laten zien wat Juliana’32 zoal te bieden heeft. Zo is er voor kinderen een leuke speeltuin en een jeugd honk dat een prachtig onderkomen is voor activiteiten zoals tafeltennis, (voetbal) video’s kijken en (computer) spelletjes spelen. Dankzij de inzet van vrijwilligers van Juliana’32, enthousiasme van de kinderen en het mooie weer kan er terug gekeken worden op twee schitterende sportieve dagen van samenwerking.

—————————————————————————————————————————-

30 april 2009

Feestelijke opening voetbalkooi.

—————————————————————————————————————————-

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

24 april 2009

Feestelijke opening voetbalkooi.

Op 29 april is het zover. De voetbalkooi aan de Jan Prinsstraat in Groot Driene wordt feestelijk geopend. De officiële epening is om 12.30 uur door wethouder Janneke Oude Alink. Daarna gaat het voetbaltoernooi om de South Side cup van start. Ook zijn er andere activiteiten. Zo is er een springkussen en zijn er basketbalactiviteiten. U bent van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen.

De opening met een feestelijk tintje is een initiatief van het bewonersplatform Groot Driene, Scala Jeugd en het Jongerenwerk en de gemeente Hengelo. Behalve dat we er een leuke dag van maken, staan we stil bij het belang van voldoende speelgelegenheid voor de jeugd. De voetbalkooi is daarom een speellocatie om trots op te zijn!

————————————————————————————————————————–

13 maart 2009

Feestelijke opening pannakooi.

video-verslag

11 maart 2009

Opening Pannakooi.

De pannakooi van Groot Driene is inmiddels geplaatst.Om dit onder de aandacht te brengen van de bewoners van Groot Driene organiseert de pannakooiraad een feestelijke opening voor de gehele buurt.Allen worden uitgenodigd op vrijdag 13 maart 2009 van 15.30 – 17.30 uur op ‘t schoolplein van het Kompas. Voor U als bewoner zal er een kop koffie/thee klaarstaan en voor de jeugd tussen 10 – 12 jaar & 13-16 jaar wordt er een pannatoernooi georganiseerd.Deelname is gratis.

————————————————————————————————————————-

8 maart 2009

Zonnige start van de werkgroep Netheid.

Jongeren en begeleiders van de werkgroep Netheid

Afgelopen zaterdagmiddag ging de werkgroep Netheid voor de eerste keer aan de slag om ‘t zwerfvuil rondom ‘t winkelcentrum op te ruimen. De zonnige weersomstandigheden veraangenaamden de werkzaamheden. Gekleed in veiligheidshesje en uitgerust met een grijper, handstoffer, blik en een vuilniszak ging men aan de slag.

2 Jongeren onder begeleding van 1 volwassene.

Namens de winkeliersvereniging stelde C1000 ruimte beschikbaar om de schoonmaakspullen op te slaan en een container om na afloop de gevulde vuilniszak in te gooien.

———————————————————————————————————————————–

4 maart 2009

De werkgroep Netheid gaat aan de slag.

De werkgroep Netheid gaat vanaf a.s. zaterdag , 7 maart , elke zaterdag aan de slag met ‘t opruimen van zwerfvuil rondom ‘t winkelcentrum Groot Driene. Tussen 16 uur en 18 uur zal een groep bestaande uit 2 jongeren (vanaf 12 jaar) en 1 volwassen begeleider bezig gaan met ‘t opruimen. De jongeren ontvangen hiervoor een vergoeding. De werkgroep Netheid valt onder het Bewonersplatform Groot Driene en wordt gefinancierd met geld uit ‘t Inrichtingsbudget Openbare Ruimte (IBOR). Dit budget heeft de gemeente ter beschikking gesteld van de wijken waar schouwers (vrijwilligers, zie www.hengelo.nl) werkzaam zijn. Op dit moment hebben we 4 groepen jongeren en 5 begeleiders. Contactpersoon namens Bewonersplatform Groot Driene : A.van den Berg (groot.driene@gmail.com).

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !


4 Maart 2009
Korte meditatiecursus “De lente rond”


Op woensdag 8 april 2009 start er een allround meditatiecursus,
begeleid door Cily Zengerink.
Lente is een veelbelovende tijd. De dagen worden langer en we gaan
de lichtgevende kracht van de zon meer en meer voelen.
Het is een tijd om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.
Deze cursus zal je daarbij helpen!

De avonden geven verdieping aan je leven. En geven je een nieuwe impuls.
Meditatie is bedoeld om tot ontspanning, helderheid en inzicht te komen.
En vooral om te genieten van wie je werkelijk bent!

In deze cursus zullen we bezig zijn met:
Ademhalingsmeditatie, loop-meditatie, dynamische meditaties en
visualisaties.
Het gaat erom dat je meditatie gaat toepassen in je dagelijks leven.
En dat je levenskracht toeneemt, zodat je leven verrijkt wordt.

Data: 08-04, 15-04, 22-04, 06-05, 13-05 en 20-05-2009.
Tijd: 19.30 – 21.30 uur.
Plaats: Boomgaard 15, 7552 JT Hengelo (meditatieruimte Kasbah).
Investering: 110 Euro.

Informatie: www.alleenjezelfzijn.nl
Tel.nr. 074-2506476 / 06-16412779 .

—————————————————————————————————————————–

2 maart 2009

Openbare Basisschool Drienermarke.

OPEN HUIS OP DONDERDAG 12 MAART VAN 16.00 UUR – 18.00 UUR.

U BENT VAN HARTE WELKOM.

PC Hooftlaan 200

(edit januari 2020 OBS  drienermarke bestaat inmiddels niet meer )

 


NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Nieuws van Drienerstede. 10 februari 2009
De Computergroep voor ouderen.

Op 4 Februari 2009 zijn de nieuwe computers aangekomen en geïnstalleerd in onze lesruimte het ontmoetinglokaal in de Drienerstede.( Mozartlaan 135)

Hier geven we op Maandagavond en Vrijdagmiddag uitgebreid les in het beheren van de computer.
Alles wordt behandeld van Elektronische berichten versturen( E-mail), tot aan
het maken van kerst- en verjaardags-kaarten .
Om al deze vaardigheden onder de knie te krijgen hebt U nu de beschikking over de modernste Computers en Software (Programma’s).
Wij kunnen u nu wegwijs maken in Windows XP als ook in Windows-Vista.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Eventuele gegadigden kunnen zich telefonisch aanmelden bij :
Dhr. Wim Lucassen 074 – 24 24 178 of
Dhr. Gerard Hennink 074 – 24 32 699
U kunt ook op één van de genoemde avonden zo eens komen kijken.

 

de oude computers de nieuwe computers

——————————————————————————————————————-

5 februari 2009

Open Kunstgrastoernooi
Van 2 t/m 8 maart 2009 houden wij weer ons Open Kunstgrastoernooi
(eventueel met voorweekend 28 februari en 1 maart 2009).
Wij willen u hierbij uitnodigen deel te nemen aan ons Toernooi.
Het lijkt ons een uitstekende gelegenheid dit toernooi te zien als voorbereiding op de
competitie.
We denken dat veel tennissers graag willen weten hoe men de winterperiode is doorgekomen,
en op welke onderdelen misschien nog wat extra training nodig is.
We verwachten wederom een grote inschrijving, dus wacht niet te lang met opgeven, want
we schrijven in op volgorde van binnenkomst.
Er zal gespeeld worden in een poule-systeem in de categorieën 4, 5, 6, 7, 8 en 9 in de
disciplines Heren Enkel, Dames Enkel, Heren Dubbel, Dames Dubbel en Gemengd Dubbel.
Spelers met een speelsterkte 8/9 moeten 17 jaar of ouder zijn, of mee willen doen
in de overige categorieën.
Bij weinig inschrijvingen in een categorie kunnen in overleg met de bondsgedelegeerde
categorieën samengevoegd worden.

U kunt zich inschrijven via ons e-mail adres:
toernooicommissie@tcgrootdriene.nl onder vermelding van alle benodigde gegevens,
of op www.toernooi.nl.

Wij zien u graag op ons toernooi.
Namens de toernooicommissie,
Riekie Nijland, tel. 074-2429440 en Ton Klarenberg, tel. 074-2909075 .


NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

30 Januari 2009

INSPIRATIE-CYCLUS
Op dinsdagavond 24 februari 2009 gaat er een Inspiratie-cyclus van start.
In een wekelijks samenzijn ga je aan de hand van een eigen thema bezig met
een verandering in je leven.
Het gaat erom dat je je gaat thuisvoelen in de verandering.

Het kan gaan om kleine of grote veranderingen: het aangaan van nieuwe
vriendschappen, een talent of gave ontwikkelen, verandering in je werksituatie,
je interieur veranderen, een koor oprichten.

Misschien weet je niet welke verandering je zou willen, in je leven.
Ook dat is goed. Deze cyclus zal je helpen op een natuurlijke manier verandering
toe te laten in je leven.

Onze mind en onze gedachten weerhouden ons vaak van nieuwe stappen in ons
leven.
En toch is daar vaak het verlangen, een sterke wens een nieuwe beweging in ons
leven te laten ontstaan.

We gebruiken visualisatie- en meditatie-oefeningen.
Meditatie-ervaring is niet nodig.

Ons uitgangspunt is: “Ik geef mij over aan de kracht van verandering”.

Start: dinsdagavond 24 februari 2009.
7 bijeenkomsten van 19.30 – 21.30 uur
(24 febr. 03 mrt. 24 mrt. 31 mrt. 07 april 14 april 21 april).
Plaats: Boomgaard 15, Hengelo (Groot Driene).
Investering: 120 Euro

Wil je meer weten, neem gerust contact op:

Cily Zengerink
trainer/coach

——————————————————————————————————————-

Hengelo Ov. 20 Januari 2009.

s’Middags om 17.15 uur was een ieder die een bedrag toegewezen had gekregen voor buurtactiviteiten uitgenodigd ten Stadhuize.
Om uit handen van Wethouderster Mevr.. Janneke Oude Alink het hun toegekende bedrag in ontvangst te nemen.
Onder het genot van een algehele ongedwongen en gezellige sfeer onder de genodigden werden de diverse geselecteerden naar voren geroepen.

De Senioren PC- club Drienerstede ( drienertstede@home.nl)
mocht uit handen van de wethouderster Mevr. Janneke Oude Alink een voucher van € 6500.- in ontvangst nemen.
De penningmeester Dhr. G. Hennink nam deze taak graag op zich.
Wij kunnen nu naar de laatste stand der dingen de mensen vertrouwd maken met het computer gebruik.
De zeer kleine financiële bijdrage mag geen bezwaar zijn de gratis koffie is uiteraard inclusief.
Wij geven geen “les” maar begeleiden u, tijd speelt geen rol het eindresultaat moet zijn dat de cursisten vertrouwd zijn geraakt met hun computer.

Hopelijk komt u ook eens langs.
Tot ziens.


NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

16 januari 2009
Computerlescentrum PC SENIOR verzorgd computercursussen aan 55 – plussers

De persoonlijke aandacht, doordat maximaal 5 cursisten tegelijk les krijgen, valt zeer goed bij zowel de cursisten als de docenten.
De vele positieve en enthausiaste reacties zorgen ervoor dat PC Senior zich kan verheugen op nog steeds toenemende belangstelling. Een greep uit ons cursusaanbod:
Basiscursus, Word, Word-plus, Internet en e-mail, Exel, Fotobewerking, Foto’s op CD en DVD plaatsen.

Nieuw is onze “opfriscursus”
Heeft u de fijne kneepjes van het werken met de computer vergeten of lukt het niet zoals u graag zou willen, dan is deze cursus iets voor u.
In 2 lessen wordt uw geheugen weer opgefrist.
In de eerste les wordt de basiscursus behandeld en in de tweede les krijgt u informatie over internet en e-mail.

Voor informatie of een inschrijfformulier voor een cursus kunt u kontakt opnemen met onze coördinator:
de heer Roelof Bril, Hennepstraat 56, 7552 DN Hengelo, tel. 074-2422748
Bij geen gehoor de heer Joop de Rouw (docent) 074-2919810

——————————————————————————————————————-

14 januari 2009
Computerlessen in het ontmoetingscentrum Mozartlaan 135

Voor 55 plussers worden er “computerlessen” verzorgd in het ontmoetingscentrum Mozartlaan 135.

Wij maken de mensen vertrouwd met het gebruik van computers.
Vooral op het gebied van Internet,e-mailen, foto’s naar kleinkinderen versturen en ontvangen
betalingsverkeer per computer en het ontwerpen en maken van bv. leuke kaarten enz.. enz..
Natuurlijk wordt ook aandacht besteedt aan Word,Excel en andere grote programma’s.

Er nog steeds plaats voor nieuwe mensen.

Door een beschikbaar gesteld bedrag van de Gemeente Hengelo
(uitreiking door de Burgemeester ten Stadhuize op 20 Jan. a.s.)
beschikken we straks over de modernste machines en Software.
De lessen worden gegeven op Maandagavond en op Vrijdagmiddag.

Voor meer informatie kunt u mailen met : Dhr.G.Hennink, g.hennink@home.nl

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

 


Nieuwjaarsdag 2009

Op nieuwjaarsdag kon er op de vijver bij ‘t Swafert geschaatst worden.Waar dan ook dankbaar gebruik van werd gemaakt.Terwijl er hier en daar nog restanten van ‘t vuurwek van de avond daarvoor opgeruimd werden, waren anderen al druk aan ‘t schaatsen.Nieuwsarchief 2008 Groot Driene Kortom.

Het bewonersplatform Groot Driene heeft een jaarlijkse prijs ingesteld die wijkgericht wordt uitgereikt aan vrijwilligers of werknemers die in hun tijd of buiten werktijd iets voor mensen doen waar zij niet direct van profiteren. In 2008 heeft het Bewonersplatform besloten de prijs aan 4 personen uit te reiken.

Op 25 november 2008 is deze prijs uitgereikt door de vicevoorzitter – secretaris dhr. F.H.Krause, aan dhr. Albert van den Berg, aspirant bestuurslid ‘Stichting Driene’. Hij heeft zich ingezet om met het aan schouwers toegekende budget (IBOR=inrichtingsbudget openbare ruimte) de werkgroep schoonmaak rondom ‘t winkelcentrum te organiseren, en hij heeft de website Groot-Driene mede opgericht.

Op 1 december 2008 is deze prijs door de vicevoorzitter – secretaris dhr. F. H. Krause, aan de dames Mandy Veldhuis en Mirjam Ramselaar en dhr. A..J. Velhuis uitgereikt. Zij zijn actief geweest in de Prinsstraat met ‘t organiseren van de straatspeeldagen . Ze hebben dat gedaan samen met de twee scholen in die straat. Ook verder zijn ze heel actief in de Prinsstraat.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

——————————————————————————————————————

5 december 2008

Bewonersvereniging Kasbah bedankt aanwezigen bij opening speeltoestel:

Lieve mensen,

De werkgroep Spelen en [het bestuur van] de bewonersvereniging Kasbah willen

u hartelijk bedanken voor uw aanwezigheid bij de onthulling van het speeltoestel.

Het is een geweldige opening geworden van een mooi project dat we zonder uw

hulp niet hadden kunnen afronden.

Graag sturen wij u nog het gedicht van Fred van de Ven toe.

Met vriendelijke groet,

Werkgroep Spelen

Bewonersvereniging Kasbah

Gedicht bij de opening van het Speeltoestel op de Esplanade van de Kasbah te Hengelo

28 november 2008

Fred van de Ven

Stadsdichter van Hengelo

http://stadsdichterhengelo.blogspot.com

Kidskasbah

De Kasbah is bijzonder

daar is ieder ’t over eens.

Maar hebben ook haar borelingen

iets buitengemeens?

Als alle koters klauteren zij

en zwaaien blij

aan touwen.

Een scheef plafond

hoeft geen pardon;

het wekt bij hen vertrouwen.

Ze kennen niet Le Corbusier,

zijn Modulor, de Gulden Snee,

Hier groeit elk onschuldig kind

in die verhouding mee.

Zij hebben vree

met wat een ander buitenissig vindt.

Klim kinderen, klim.

Waan je thuis

en buiten tegelijk.

Met niets dan dit

ben je rijk.

 

—————————————————————————————————

Internetveiling van beeldende kunst objecten : 2 december 2008 tot zondag 22 december 2008 .

Project: “Vogelvrij, zo vrij als een vogel”

Aanleiding
In december 1948 stelden de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens op. De redenering was door mensenrechten toe te kennen wordt vrijheid optimaal gewaarborgd.
Mensenrechten stijgen uit boven nationaliteit, politieke voorkeur, etniciteit, huidskleur, geaardheid, religieuze overtuiging, sekse of leeftijd.

Artikel 1 Overijssel, het voormalig Anti Discriminatie Bureau heeft in samenwerking met Amnesty Hengelo en de Bibliotheek het beeldende kunstproject “Vogelvrij, zo vrij als een vogel” georganiseerd om stil te staan bij de 60-jarige mensenrechten, als volgt:

60 professioneel werkende kunstenaars uit Hengelo zijn uitgenodigd om aan dit project deel te nemen. Daartoe hebben zij van de organisatie een nestkastje ontvangen.
Vervolgens is hen verzocht om het thema “Vogelvrij, zo vrij als een vogel” met behulp van het nestkastje te visualiseren.

Van de nestkastjes is een groepstentoonstelling georganiseerd die door wethouder Janneke Oude Alink en Rijksmuseum Twenthe directeur Lisette Pelsers is geopend. De tentoonstelling vindt plaats van dinsdag 2 december 2008 tot maandag 22 december 2008. Gedurende de tentoonstellingsperiode vindt er een internetveiling plaats via de website www.artikel1overijssel.nl, waarbij vanaf € 100,- op de nestkastjes geboden kan worden.
De opbrengst van deze internetveiling wordt aan Amnesty International beschikbaar gesteld ten behoeve van haar projecten.

Meer informatie Antek Olszanowski tel. 053 – 430 2299

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

————————————————————————————————————

zondag 30 november;

Midwinterhoornblazen bij ‘t Swafertvijver in Groot Driene.

Op zondagmiddag 30 november j.l. deden Midwinterhoornblazers bij hun rondtour door Hengelo Groot Driene aan en gaven rondom ‘t Swafertvijver een demonstratie Midwinterhoornblazen.

————————————————————————————————————

woensdag 29 october;

Bladcampagne van start.

( zie Hengelo’s Weekblad van 28 october j.l.)

Ieder najaar ondervinden mensen veel hinder van vallend blad.De mensen van de sector Wijkzaken van de gemeente proberen de overlast en onveiligheid door vallende bladeren zoveel mogelijk te beperken.Zo worden vanaf medio november tot vlak voor Kerstmis de bladeren op de hoofdwegen , fietspaden en in de wijken regelmatig verwijderd.

Ook u kunt meehelpen om uw buurt bladvrij te maken.Door het blad op een hoop in een grasstrook bij elkaar te vegen en iets af te dekken, kunnen medewerkers van Wijkzaken op hun route door de wijken het blad eenvoudig meenemen.. De medewerkers van Wijkzaken komen dus niet op afroep. Een verzoek aan u om meldingen over bladoverlast tot een minimum te beperken.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

————————————————————————————————————

Onder het motto ‘de burger spreekt mee in Hengelo’ brengt de gemeente een prachtige folder uit onder de titel ‘samenspel in communicatie’.

De folder ‘samenspel in communicatie’ is goed gemaakt en laat de burger geloven dat dit zo makkelijk is als hier beschreven. Maar op bladzijde 6 wordt onder ‘Invloed’ al verwezen naar de “handleiding interactief werken”. En bij het lezen van deze lectuur van 13 A4 haken meer dan de helft van de vrijwilligers af.De kloof tussen de politiek, ambtenaren en burgers wordt hier echt duidelijk.

———————————————————————————————————–

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Vanaf maandag 13 oktober heeft TV Oost acht weken lang kijken naar ‘Verleden van Overijssel’ uitgezonden, de regionale editie van het landelijke project ‘Verleden van Nederland’. Daarin nam oud-gedeputeerde Jan Kristen de kijker in vogelvlucht mee door de geschiedenis van onze provincie. Naast historische feiten bevat de serie ook veel persoonlijke verhalen en ooggetuigenverslagen.

De Overijsselse programmaserie kende, grotendeels in aansluiting op het Overijsselse Geschiedenisboek door Jan ten Hove, de volgende afleveringen:

1. De geboorte van Overijssel (prehistorie – 1086)
2. Onder bisschoppelijk bestuur (1086-1528)
3. Van heersers, hervormers en rebellen naar soevereiniteit (1528-1795)
4. Bataven en Fransen (1795-1813)
5. Een provincie in beweging (1813-1900)
6. Vernieuwing en verzuiling (1900-1940)
7. Overijssel in oorlog (1940-1945)
8. Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

Inmiddels zijn alle afleveringen op TV Oost uitgezonden.

Men kan alle afleveringen nog bekijken via de site : www.rtvoost.nl , dan gaat U naar Programma’s en vervolgens naar Uitzending Gemist! , in de lijst klikt U op’ Verleden van Overijssel’.
NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Vanaf 1997 is geprobeerd in Groot Driene een Bewonersplatform op te richten. Hieruit is de Stichting Driene ontstaan die het autonome Bewonersplatform Groot Driene coördineerde.

De stichting Driene is in het jaar 2000 opgericht en heeft al het een en ander georganiseerd. De resultaten werden in het WIJKNIEUWS GROOT DRIENE meegedeeld.
Deelnemers van het Bewonersplatform waren:

Cliëntenraden Thuiszorg Zuid Oost,
Bewonersverenigingen ’t Swafert, De Kasbah en De Nijhofnoobers
‘Stichting Driene’ afdeling Bewoners Groot Driene en Bewoners van St. Joseph Groot Driene,
Verenigingen van Huiseigenaren De Grundel en Wilmskamp,
Buurtkring Driene,
de afdeling Groot Driene van de Hengelose Bouwstichting Ons Belang,
Verkeersouders Gr. Driene.
Verder aanwezig de Stichting Huurdersbelangen St. Joseph.

Inmiddels zijn zowel het platform Groot driene als de stichting Driene opgeheven, onder dit archief willen wij de informatie laten bestaan, want deze site is ontstaan op initiatief van het PLatform Groot driene.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Antwoorden op veelgestelde vragen:
Bewonersplatform – Belangenbehartiging
Bewonersplatform Groot Driene

Het Bewonersplatform Groot Driene bestaat uit organisaties die in de straten, flats, buurten, wijk of in geheel Driene de belangen van bewoners behartigen (verenigingslid of abonnee met in-spraak).
* Als bewonersplatform betekent dit dat in naam van de wijk voorbesprekingen plaats vinden met organisaties die in de wijk Groot Driene actief zijn.
* Door de wetgeving is dit in de verschillende situatie anders geregeld. Dat betekend de belangen van een vereni-ging van huiseigenaren geheel anders zijn dan die van een organisatie voor huurders van één corporatie. Vrije onge-bonden bewonersorganisaties kunnen ook alleen de mensen op zich vertegenwoordigen.
* Hoe organisaties werken en wat zij voor prioriteiten stellen vullen de besturen zelf in. Dit gebeurd gevraagd en ongevraagd. Tegelijk probeert het Bewonersplatform belangenorganisaties wegwijs te maken of de mensen regels en wetten duidelijk te maken.
* Welke taken de organisaties in de wijk op zich nemen, kunnen zij zelf besluiten en aangeven.

Bewonersorganisaties en Bewonersplatform:
De bewoners in Groot Driene hebben uiteenlopende ideeën van belangenbehartiging en wat bewonersorganisaties of het Bewonersplatform kan doen. Als met organisaties die in de wijk actief zijn gesproken wordt, trekken deze zich heel vlug terug op hun beleid. Dit is hun recht te besluiten en uit te voeren. Het doel van de bewonersorganisaties leggen zij zelf vast en hun besturen bepalen hoe dit wordt uitgevoerd. Het bewonersplatform is onder de paraplu van de ‘Stichting Driene” een autonome en zelfstandige organisatie die zelf besluit wat zij voor activiteiten ontwikkelt.

Belangenbehartiging:
De belangenbehartiging van mensen wordt in een statuut van de vereniging of stichting die is opgericht aangegeven. Vooral is het belangenbehartiging voor mensen die wonen in een gebied en die verte-genwoordigd worden door een vereniging of stichting. Dit is dus geen politiek of het controleren van uitvoerende organen.
* De politiek neemt besluiten en moet de taken van de belangenorganisaties niet overnemen of met commentaar voorzien. Dit geschiedt met de opmerking dat men gekozen is. Besturen van de overheid zijn in Nederland niet ge-kozen maar benoemd.
* Ambtenaren of medewerkers van organisaties of bedrijven voeren dan de taken uit.
* In een vereniging of stichting zijn de mensen gekozen.
* Bewonersorganisaties of belangenbehartigers zijn geen actiegroepen of organisatoren voor een controle van mensen.

Gemeente
Bebouwing (bestemmingsplan):
De bebouwing in de wijk bepaalt de gemeente. Door de wetgeving is het wel mogelijk zonder vergunning bijbouwsels te bouwen. Informatie hierover verstrekt de gemeente. Corporaties en ande-re verhuurders kennen hier hun beleid.
* De gebouwen in de wijk zijn eigendom van organisaties, bedrijven of particulieren. Hoe deze hun huizen onderhouden is hun zaak. Jammer genoeg kan hier niet veel aan gedaan worden. Het Bewonersplatform heeft over bepaal-de gebouwen in de wijk contact met de eigenaar opgenomen en de gemeente Hengelo.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Gemeentebeleid:
De gemeente Hengelo stelt haar activiteiten en plannen voor in het Hengelose Weekblad en hierover wordt ook geschreven in de krant. Ook op internet kan men zich hierover informeren. Hier staan ook infor-matieavonden en inloopavonden vermeld met thema, tijd, dag en plaats.
* De folder ‘samenspel in communicatie’ is goed gemaakt en laat de burger geloven dat dit zo makkelijk is als hier beschreven. Maar op bladzijde zes wordt onder ‘Invloed” al verwezen naar de ‘handleiding interactief werken’. En bij het lezen van deze lectuur van 13 D4 haken meer dan de helft van de vrijwilligers af. De kloof tussen de politiek, ambtenaren en burgers wordt hier duidelijk.

Wijkinrichting:
Het openbaar groen en ander groen is van de gemeente, de corporaties (waar huurders apart voor betalen) of privépersonen. Gemeente, de corporaties en andere organisaties hebben ‘allen’ een beleid waar een prijskaartje aan vast zit. Privépersonen kunnen tot niets gedwongen worden, het is hun inzicht of smaak hoe de tuin wordt ingericht of onderhouden. Als u echt last heeft van een buur of medebewoner kunt u zich altijd tot de gemeente, corporaties of uw verhuurder melden.
* Het grijs of straten, paden en trottoirs en het onderhoud ervan onderliggen het gemeentebeleid. Bij klachten kun-nen de burgers in Hengelo deze op het wijktelefoon 2459 459 doorgeven. Over de afhandeling van de klachten verschijnen statistieken. Voor losliggende tegels en paden of straten die mankementen vertonen is de gemeente verant-woordelijk.

Verkeer:
Het verkeer en de daaruit ontstaande verschillende problemen ligt bij de gemeente en de politie (beide organisaties hebben hierover hun beleid).
* De 30 km zones zijn in 2004 aangelegd. Hierover heeft met het Bewonersplatform een voorgesprek plaatsgevon-den. Daarna is een plan opgesteld dat budgetgebonden was. Dit plan is in inloopavonden voorgesteld die door iedere burger bezocht kon worden (lage opkomst).
* De parkeerplaatsen worden door de gemeente, woningcorporaties of derden aangelegd. Het beleid bij de corpora-ties wordt vastgesteld met de centrale huurderorganisaties. Het gemeentebeleid wordt door de gemeenteraad beslo-ten. Verder houd de gemeente tellingen waardoor het beleid veranderd kan worden.
* De controle van verkeerdeelnemers is een zaak van de politie. Zijn er klachten over, bel dan de wijkagent of de politie. Bewonersorganisaties kunnen hier geen taak overnemen maar in Groot Driene zijn ook de stadswachten aanwezig.
* De kastjes die hier en daar met een kabel over de weg staan dienen voor verkeerstelling. Deze worden geregeld uitgevoerd. Vooral als verkeerswijzigingen hebben plaats gevonden is het van belang te weten hoeveel verkeer er nu bv. dagelijks langskomt.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Informatie – Publicaties – Website:
Informatie:
Het Bewonersplatform en de ‘Stichting Driene’ probeert over zijn activiteiten voor de bewoners in hun werkgebied, u te informeren. Deze informatie is vaak technisch en in juridische taal gegoten. Wij proberen u dit zo makkelijk mogelijk te maken en geven aan wat afkortingen betekenen. Nu kan men denken als zich zaken herhalen dat dit op gezeur lijkt maar het is de realiteit hoe lang iets kan duren tot het voor elkaar is gekomen. Ook dat is de werkelijkheid waar wij mensen mee moeten leren leven.
* Het is voor het Bewonersplatform en de ‘Stichting Driene’ duidelijk dat als men geen serieuze informatie meer kan en mag geven dat het vrijwilligerswerk voor velen beëindigd wordt
* Voor meer activiteiten zijn vrijwilligers nodig en mensen die iets op kleine- of grote schaal kunnen organiseren. De organisaties die in het Bewonersplatform zijn vertegenwoordigd geven aan als zij iets organiseren. Een onderkomen heeft het Bewonersplatform Groot Driene niet en het is de vraag of de bewonersorganisaties dit willen of kunnen realiseren.

Publicaties:
Als het Bewonersplatform informatie krijgt om openbaar te maken heeft zijn hiermee geen moeite. Dit geld ook voor de ‘Stichting Driene’. Het WIJKNIEUWS GROOT DRIENE wordt door het Bewonersplatform en de Stichting Driene uitgegeven. Het DRIENERPARK NIEUWS wordt door de ‘Stichting Driene’ uitgegeven en kan alleen in een abonnement ontvangen worden.
* Informatie over wat zich in de wijk afspeelt of welke activiteiten ontplooid worden moeten de organisaties en het Bewonersplatform bekend zijn. De publicaties, van de organisaties, zijn geen krant of weekblad omdat zijn niet vaak verschijnen.
* Hoe professionele organisaties werken maken zij zelf uit. Het bewonersplatform heeft van begin af aan geprobeerd professioneel te werken.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Kinderen – Jeugd:
Kinderen:
De gemeente Hengelo heeft de speeltoestellen gekeurd op de nieuwe regelgeving. Daarom zijn en-kele plekken leeg gehaald, maar hier komt nog wel weer een invulling voor terug. Speeltoestellen kunnen ook door wooncorporaties worden geplaatst. Dit geld ook voor banken. Organisaties met verschillende besluitstructuren en met een eigen beleid en budgetten. Op de eigen grond kan iedereen doen wat hij wil maar op de gemeentegrond heeft de gemeente het voor het zeggen. Het onderhoud brengt altijd lopende kosten met zich mee. Het bewonersplatform heeft meerdere tafeltennistafels geplaatst, met toestemming van de gemeente die eigenaar is en het onderhoud verzorgt. De scholen konden met behulp van het Bewonersplatform een bijdrage ontvangen voor de aanschaf van nieu-we speeltoestellen [zie berichtgeving].
* De schoolpleinen van de scholen zijn over het algemeen vrij toegankelijk. Het is de gemeente Hengelo die subsi-dies geeft voor een hoge kwaliteit van de speelplekken. * [kinderen en jongeren] De speelvelden worden door de gemeente Hengelo aangelegd, ook hier is een beleid voor.
* [jongeren] In het voorjaar van 2005 heeft het Bewonersplatform Groot Driene door SCALA een onderzoek onder jongeren laten uitvoeren. Na veel klachten in de voorafgaande jaren kan men nu vaststellen dat er nauwelijks over-last bestaat door jongeren. Er komen wel klachten over de voetbalkooi binnen maar dit is vooral in het voorjaar, de zomer en het najaar. * [ouderen] Er liggen jeu de boules banen in Groot Driene maar er zijn ook oude banen weggehaald.
* Banken worden door de gemeente geplaatst en op privégrond zal dit door particulieren zelf gedaan moeten worden. Mocht iemand een bank aanbieden dan zal hiervoor altijd toestemming moeten worden aangevraagd bij de eigenaar dit ook i.v.m. het onderhoud.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Betrokkenheid met de wijk:
Helaas is er niet veel betrokkenheid van de burgers in Groot Driene met de wijk. Wij moeten met regelmaat vaststellen dat de opkomst bij vergaderingen geregeld door de gemeente, gering is. Dit kan bv. zijn een inloopavond. Alle organisaties die in het bewoners platform zitten laten zich altijd zien op dit soort avonden.

Openbaar vervoer:
Het openbaar vervoer heeft met alle overheidsinstanties te maken. De stadslijnen van Hen-gelo worden door de gemeente Hengelo met Connexion besproken. Dit gebeurt ieder jaar opnieuw.
* Als de nieuwe stadslijnen nadelig worden voor de wijk Groot Driene dan reageert het Bewonersplatform. Al het andere vervoer wordt door andere overheidsinstanties geregeld of uitbesteed.

Overlast:
Van overlast door dieren is de eigenaar verantwoordelijk. Het geeft buiten de hondenwacht geen controleinstanties. Overlast moet altijd bij de politie worden aangegeven (statistiek). Heeft men last van dieren dan kan men altijd de gemeente raadplegen. Dit kan ook bij de stadswacht worden doorgegeven.
* Hondenuitlaatterreinen zijn in 2004 in Groot Driene aangelegd. Hierover heeft met het Bewonersplatform een voorgesprek plaatsgevonden. Daarna is er een plan opgesteld dat budgetgebonden was. Dit plan is in inloopavonden voorgesteld die door iedere burger bezocht kon worden (lage opkomst). Alle andere overlast kunt u bij de gemeente bekend maken maar ook aan u verhuurder of een organisatie die u belangen behartigt.
* Voor graffiti hebben de gemeente Hengelo en Essent hun eigen beleid. Met beide organisaties heeft het Bewonersplatform contact.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Politieke organisaties:
Politiek:

De politiek bestaat uit meerdere onderdelen;
1. Het vertegenwoordigen en behartigen van belangen van de opgerichte politieke partij.
2. Het formulieren van teksten voor een partijprogram (algemene grondslag en inzich-ten) en verkiezingsprogramma’s (hoe de problemen in net die overheidssector en in het algemeen moeten worden opgelost).
3. De in een parlement zittende fracties en hun besluitvorming.
4. Politici die in een ambt geroepen of gekozen worden en uitspreken hoe zij problemen willen oplossen.

* Politiek in het algemeen is het beheren van belangen van de partij als vereniging. Maar tegelijk ook het aanbren-gen van alternatieven op de gang van zaken en de visie hoe een democratische rechtsstaat functioneren kan. Dit kan zich weerspreken maar een visie wordt tot iets concreets als er een lijn is.
* Politieke besluiten nemen volksvertegenwoordigingen en deze kunt u als burger maar ook alle organisaties alleen maar ter kennis aannemen. Iedere rechtspersoon kan tegen het besluit bezwaar indienen of naar afwijzing een rechter om een uitspraak vragen. Hierdoor ontstaat de jurisprudentie die een rechtstaat nodig heeft om de grondwet te handhaven en duidelijk aan te gaven wat kan en wat niet mag. Als deze besluiten worden uitgevoerd kan opnieuw ieder rechtspersoon een protest indienen of een rechter om een uitspraak vragen over de manier van handelen van de overheid.

Statistieken:
Statistieken worden bijgehouden en opgesteld om een inzicht te krijgen in problemen en algemene feiten om deze beter te begeleiden. Dit is van belang om een beleidsplan op te stellen en problemen op te lossen. Hier speelt mee of men deze alleen op feiten beziet of met een politieke bril. Het beleid van de overheid en alle andere instanties wordt bepaald door de gegevens die bij hen binnen komen. Om een goed beleid te voeren moeten de orga-nisaties ook de informatie van de bewoners hebben. Zo is het van belang dat ook bijna ongelukken worden gemeld bij de politie zodat deze in de statistiek kunnen worden opgenomen. Dit is ook van belang in alle andere gevallen die buiten de deur plaatsvinden.

Op zoek naar een huurwoning in Hengelo?
‘Wooninfo Hengelo’ helpt u daar graag bij St. Joseph Wonen, Woonpartner en Twinta Wonen bieden gezamenlijk ruim 15.000 woningen en bedrijfsruimten aan in de gemeente Hengelo. De drie verhuurders hebben een aantal jaar geleden de handen ineen geslagen en Wooninfo Hengelo op-gezet (voorheen: Huren in Hengelo). Dat betekent dat u zich slechts 1 keer hoeft in te schrijven. U schrijft u in bij Wooninfo Hengelo en niet bij de drie afzonderlijke verhuurders.
U kunt zich via de website of bij de balie van een van de drie verhuur-ders inchrijven. Als u staat ingeschreven bij ‘Wooninfo Hengelo’ kunt u op het beschikbare wo-ningaanbod reageren. Dit kan zowel via de website of door het invullen van een woonbon in de ‘dé Weekkrant – Hengelo’s Weekblad’. Uw reactie moet uiterlijk op de maandag na het verschijnen van ‘dé Weekkrant – Hengelo’s Weekblad’ om 12.00 uur bij St. Joseph Wonen, Woonpartner en/of Twinta Wonen binnen zijn.

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Als u wilt reageren op een woning, zijn de volgende criteria van toepassing:
1. Uw inkomen moet passen bij de huurprijs (zie de huurinkomenstabel op de website www.wooninfohengelo of in het Hengelo’s Weekblad)
2. Het aantal personen in uw huishouden moet passen bij het woningtype (zie de kolom ‘personen’ bij de advertentie van de aangeboden woning).

In bepaalde gevallen kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld, zoals een
WMO-indicatie of leeftijd.
Als er alle binnengekomen reacties verwekt zijn, kan worden bepaald wie voor een woning in aanmerking komt. De langst ingeschreven kandidaat die aan de criteria voldoet, wordt als eerste geselecteerd.

In sommige gevallen kan uw zoektocht naar een huurwoning sneller verlopen als u beschikt over een urgentieverklaring. Als u in aanmerking wilt komen voor zo’n verklaring, moet er sprake zijn van een acuut woonprobleem dat alleen kan worden opgelost door een verhuizing op korte ter-mijn. Wilt u weten of u voor urgentie in aanmerking komt, ga dan naar de website www.wooninfohengelo.nl of neem contact op met één van de verhuurders.

Heeft u een aangepaste woning nodig?

Als u vanwege een handicap en/of lichamelijke beperking niet goed meer kunt functioneren in uw huidige woning, kunt u een indicatie voor gelijkvloerse woonruimte aanvragen bij de gemeente Hengelo, afdeling WMO, Burgemeester Jansenplein 1, 1e verdieping, telefoonnummer (074) 24 59 131 begin_of_the_skype_highlighting (074) 24 59 131 end_of_the_skype_highlighting. Als u deze indicatie krijgt toegewezen, dan krijgt u automatisch een urgentieverklaring.
Op zoek naar een koopwoning in Groot Driene?
St. Joseph Wonen en THB hebben regelmatig woningen in Groot Driene in de verkoop. Een aantal van deze woningen worden aangeboden met Koopgarant. Dit is een koopvorm waarbij de koper een fikse korting krijgt op de marktprijs en een terugkoopgarant van de corporatie. Wilt u meer weten over het kopen van een woning met Koopgarant, neem dan contact op met de afdeling Makelaardij van St. Joseph Wonen (074-256 11 11) of stuur een e-mail naar verkoop@stjoseph.nl. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele aanbod Koopgarant woningen dan kunt u zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar Het actuele aanbod Koopgarant woningen is te vinden op www.wooninfohengelo.nl.

De koopwoningen van St. Joseph Wonen die zonder Koopgarant worden verkocht, worden aangeboden door THB Woonservices en Vastgoedbeheer. Kijk voor het actuele aanbod op

NB. Dit zijn archief teksten uit 2008, deze zijn niet actueel !

Wijkinrichtingen:
Buurt- Wijkcentrum

Een buurtcentrum dat niet commercieel werkt bestaat nauwelijks nog. Of diegene die het bedrijft moet een inkomen uit andere activiteiten ontvangen. In Groot Driene is de Tempel (dit is een stichting). Hier vinden veel activiteiten plaats voor heel Hengelo. Maar ook worden hier wel wijkgebonden activiteiten gehouden
* Bij het invullen van officiële documenten kan men geholpen worden door belangenbehartigingsorganisaties. De vakbond, ouderenorganisaties, kerken en andere belangenorganisaties verlenen deze hulp ook.
* Het computercentrum dat in andere wijken is gekomen kon in Groot Driene niet gerealiseerd worden omdat men geen passende ruimte kon vinden. Maar in het dienstencentrum ’t Swafert en de Korenbuurt zijn mogelijkheden voor ouderen om te leren omgaan met een computer.
* In Groot Driene wordt veel voor ouderen gedaan wat door Stichting Welzijn Ouderen Hengelo georganiseerd wordt. Deze activiteiten vinden plaats in o.a. het wooncentrum Humanitas, de Korenbuurt, het Dienstencentrum ‘t Swafert en in de Tempel.

Winkelcentrum (Winkels in Groot Driene)
Voor een toilet in het winkelcentrum heeft de bewonersorganisatie diverse pogingen ondernomen bij de eigenaar van het winkelcentrum. Maar helaas, men voelt zich hier niet aansprakelijk voor.
* Graag had het bewonersplatform een infohoek gezien ergens in het winkelcentrum, maar ook hier voor kregen zij geen toestemming.

Suggesties voor het wijkbudget

Er zijn veel suggesties gedaan voor het uitgeven van het wijkbudget maar de meeste waren geen eenmalige uitgaven, meestal gaat het erom dat er nadien nog wel onderhoud gepleegd moet worden. Het is dan wel van belang dat dit dan ook geregeld is.
* Voor het inrichten en onderhouden van een website voor Groot Driene zijn vrijwilligers nodig als deze er zijn zal zoiets mogelijk worden.
* Er wordt gevraagd om activiteiten voor kinderen en jongeren op de zondag te organiseren. Maar dit is een taak voor organisaties die hiervoor gespecialiseerd zijn.