Bestrijden illegale verhuur

‘Laten zien dat we bestraffen’
Er moet een lik-op-stukbeleid komen voor overtredingen waarbij woonhuizen worden opgekocht en ingezet voor illegale kamerverhuur. Dat stelt gemeenteraadslid Jeffrey Scholten van BurgerBelangen. Hij heeft de burgemeester gevraagd in hoeverre daar juridische mogelijkheden voor zijn.
Gerard Smink Hengelo

In Groot Driene speelde onlangs de kwestie van illegale kamerverhuur. Advocaat Joni Eliya verhuurde in strijd met de regels die in deze stad sinds 2019 gelden kamers aan Poolse, Roemeense, Spaanse en Portugese arbeidsmigranten aan de Anna Bijnsstraat en de Anton van Duinkerkenstraat.
Na een sommatie van de gemeente om deze illegale verhuur te staken, bleek Eliya een tijd lang onbereikbaar voor de gemeente. Uiteindelijk gaf hij alsnog gehoor aan de eis. Het pand aan de Anna Bijnsstraat, een doodnormale tussenwoning, staat nu op de reguliere woningmarkt te huur voor een bedrag van maar liefst 1790 euro.

Te coulant
We zijn in Hengelo veel te coulant. Bij constatering van illegale kamerverhuur, wordt de pandeigenaar eerst per brief geïnformeerd dat de woning niet voldoet aan het bestemmingsplan. Als de situatie onveranderd is gebleven, dan volgt er een last onder dwangsom en daarna wordt pas de dwangsom verbeurd. “Dat moet anders”, aldus Jeffrey Scholten. Scholten zegt te begrijpen dat het in bepaalde situaties een nette oplossing is, „maar ik vind ook dat wij als stad moeten laten zien dat ernstige overtredingen direct moet worden bestraft met een boete. Ieder weldenkend mens weet dat je niet zomaar een woning kan gebruiken voor kamerverhuur of deze kan onderverhuren.
Natuurlijk kan er in minder ernstige situaties nog wel worden gekozen voor een last onder dwangsom.”

Woonfraude
In meerdere gemeenten wordt een bestuurlijk boete gebruikt als er sprake is van woonfraude. Scholten: „Professionele verhuurders kunnen bij herhaling in een periode van twee jaar zelfs een hogere boete opgelegd krijgen. Nu zou ik graag willen weten wat de mogelijkheden en eventuele juridische obstakels zijn om dit ook in Hengelo te kunnen invoeren. Ik hoop dat de burgemeester er iets mee doet.”
Raadslid Scholten verwijst met name naar de gemeente Amsterdam, waar ze ‘woonfraude’ al bestraffen met boetes die oplopen tot 21.750 euro. De bestuurlijke boete geeft lik op stuk, als een woning wordt gebruikt voor illegale kamerverhuur of onderverhuur, voor het uitvoeren of mogelijk maken van criminele activiteiten en zogenoemde ‘fakesituaties’ waarbij de feitelijke situatie van bewoning niet overeen komt met wat het moet zijn.
Sinds anderhalf jaar kunnen professionele verhuurders die voor de tweede keer de regels uit de Amsterdamse Huisvestingsverordening overtreden binnen twee jaar, een twee keer zo hoge boete krijgen.

(Tubantia 20 juni 2022 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.