Clubs staan in de kou als ‘t Swafert sluit

‘Ramp dat we er niet meer terechtkunnen’

Wethouder Marie-José Luttikholt: “Als het dienstencentrum  niet kan worden gebruikt voor een jaar, niet per maand, willen wij als gemeente gas en licht regelen.”   Foto:Emiel Muijderman

Dienstencentrum ‘t Swafert kan per 1 januari niet meer worden gebruikt. De gebruikers en de verhuurder hebben geen compromis kunnen bereiken. Clubs zitten met de handen in het haar.

GERARD SMINK

“Afgelopen woensdag hoorden wij het definitief. Toen kreeg ik een mail van de makelaar”, zegt vicevoorzitter Jolande Burlage van de Bewonerscommissie ‘t Swafert. “Per 1 januari gaat de deur van het dienstencentrum dicht. We kunnen  nog maar per maand huren. Dat kost ons dan niks, maar wij willen een jaarcontract. Wij kunnen niks plannen, als het elke keer maar voor een maand is.”

Op 11 januari is er nog een overleg tussen de bewonerscommissie en de makelaar. Maar het is nauwelijks denkbaar dat er een oplossing komt. Burlage: “We moeten dat overleg afwachten. Dit is echt heel erg. Eigenlijk zouden wij uit ons vel moeten springen.”

Alternatieve locatie                                                                                                                                              De biljarters, de breiende dames en de bridgeclub zijn onthand. “We hebben gezocht naar een alternatieve locatie, eerst in de buurt, toen in heel Hengelo”, zegt voorzitter Anneke Vellinga van de bridgeclub. “We kunnen terecht in het Denksportcentrum aan de Cesar Franckstraat, redelijk dichtbij. Maar dan moeten we 70 euro per dagdeel betalen. Vrij prijzig. In het Marnixhoes kunnen we terecht. Maar dat is verder weg en we hebben oudere leden van 90 plus. Die zitten met vervoer. Het is een ramp dat we niet in het dienstencentrum terechtkunnen.”

Wijkracht betaalde voorheen 80.000 euro per jaar aan de verhuurder op de ZuidAs in Amsterdam. “Daar is Wijkracht mee gestopt. Zonde van het subsidiegeld, dat snap ik, want het centrum was ook niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat”, stelt wethouder Marie-José Luttikholt. “Het dienstencentrum zou al per 1 november dichtgaan, maar dat heb ik tegengehouden.”

Verdrietig                                                                                                                                                     Luttikholt: “Als het dienstencentrum om niet kan worden gebruikt, en dan voor een jaar, niet per maand, willen wij als gemeente gas en licht regelen. Voor het beheer kunnen wij de SWB inzetten. Heel verdrietig als het niet lukt dit voor elkaar te krijgen. Maar we moeten ook reëel blijven. Het is soms best ingewikkeld dingen voor elkaar te krijgen. Ik kijk ook naar de flexwoningen in Groot Driene. Daar komt ook een ruimte bij voor ontmoeting.”

De wethouder wil bekijken of die ruimte eventueel kan worden gebruikt. “We zullen het met elkaar moeten doen. Je kunt ook met elkaar naar een café gaan om daar te bridgen. Maar ik snap dat de bridgers graag in het dienstencentrum willen blijven. Dat staat voorop.”

Inspannen                                                                                                                                                         Eerder stelde de SP dat de gemeente Hengelo zich moet inspannen om dienstencentrum ‘t Swafert te behouden voor de bewoners van het gelijknamige wooncomplex. Ook zou het beheer ervan weer in handen moeten komen van corporatie Welbions.

De SP hield een enquête onder de huurders van de vierhonderd huizen. Die bleken veel klachten te hebben over het onderhoud en het beheer van het bijna vijftig jaar oude complex. Bij de eigenaar en de beheerder kreeg de bewonerscommissie geen gehoor.

(Tubantia   30 dec 2022 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.