Concert voor aanschaf Stolpersteine in Hengelo

Hengeloër Antek Olszanowski organiseert een concert voor de aanschaf van Stolpersteine. Dat zijn die klinkers met een messing plaatje die in de stoep voor woningen liggen waar slachtoffers van het naziregime hebben gewoond. Het concert is zaterdagavond 16 november in de Kristalkerk in Groot Driene.
1. Stolpersteine, Hoeveel steentjes liggen er inmiddels in Hengelo?

“Dat zijn er 100 en er moeten er nog 67 bij. Zoveel joodse Hengeloërs zijn in de concentratiekampen om het leven gekomen. Die stenen kosten 120 euro per stuk. Die hebben we via Levend Verleden Oost-Nederland, waarvan ik bestuurslid ben, uit particuliere bijdragen en fondsen kunnen betalen.”

2. Het concert moet inkomsten opleveren voor meer Stolpersteine. Vertel eens wat over die uitvoering.

“In de Kristalkerk zingen 23 zangers van zangdocent Bram van der Beek na elkaar liederen. Heel gevarieerd, van teksten van Willem Wilmink en jiddische liederen tot muziek van Mendelsohn en nummers uit de musical Anastasia. Het is een avondvullend programma. Ja, ik zing zelf ook een jiddisch lied, in ben ook leerling van Bram. Verder draagt stadsdichter Hettie Franken een gedicht over Stolpersteine voor, en de blokfluitleerlingen van Karin Slijkhuis doen ook mee. Het concert begint om 20.00 uur.”

3. Waarom de Kristalkerk?

“Het is een fantastische ruimte met een uitstekende akoestiek. En de kerkgemeente is heel gastvrij. Bovendien is er plaats genoeg, met zo’n vierhonderd stoelen. Reserveren is daarom ook niet nodig. Gewoon komen, vanaf 19.30 uur.”

4. Wat is de entreeprijs van deze avond?

“Die is er niet. We gaan met de pet rond voor een vrijwillige bijdrage.”

5. En dan eens kijken hoeveel Stolpersteine er straks kunnen worden besteld. Wat vinden Hengeloërs trouwens van die steentjes?

“We krijgen nooit kritiek. Het zijn dan ook unieke monumentjes die gewoon in de straten liggen. Mensen hebben er een goed gevoel bij, het is dan ook wat anders dan oorlogsmonumenten in een binnenstad of in een park.”

(TcTubantia 12nov2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.