Quinn (14 jr) zijn broertje Dyon (11 jr) heeft de ziekte van Duchenne

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

‘Het maakt niet uit dat hij een spierziekte heeft, Dyon is gewoon mijn broertje.’
Quinn (14 jr) zijn broertje Dyon (11 jr) heeft de ziekte van Duchenne. Dat betekent dat thuis veel om zijn jongere broertje draait en dat hier veel zorg bij komt kijken is bij Quinn zijn gezin de ‘normaalste zaak’ van de wereld.
‘Ik wil met mijn broertje veel leuke dingen doen. Zoals spelletjes, samen slapen in het weekend op zijn kamer en het leukste: samen met de hond wandelen.’
Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.
Dat kan een ouder zijn, een grootouder, goede buur of zoals bij Quinn, zijn broertje. Het zorgen voor een ander ervaren zij als gewoon en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Voor je naaste zorgen is normaal
‘Ik wil niet dat Dyon als iemand met een ziekte wordt gezien, maar gewoon dat hij bij ons hoort.’
Quinn en zijn broertje zitten stralend naast elkaar. Als jonge mantelzorger heeft hij een missie. Dyon moet met alles meekunnen doen zover zijn spierziekte dat toelaat. Zijn grote broer doet daar ook alles aan.
Het zorgen voor zijn broertje is voor hem normaal. Dat doe je gewoon. Toch is het dat niet wanneer je het vergelijkt met zijn leeftijdsgenootjes die deze zorg niet kennen.

Week van de jonge mantelzorger
Om hem en alle andere ‘Quinns’ te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Twente worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Wijkracht JMZ.
Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Niet missen
Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Dit jaar gaan we door met de bewustwordingscampagne Niet te missen.

In Hengelo
Wijkracht JMZ organiseert in Hengelo allerlei activiteiten. Zo kunnen kinderen/jongeren vanaf 6 jaar vrijdag 3 juni meehelpen met schilderen van een decor, die zaterdag gebruikt wordt voor een leuke fotoshoot! Compleet met visagie of schmink omdat we vinden dat de Jonge Mantelzorger wel eens in ‘the picture’ mag staan.

Quinn (14 jr) zijn broertje Dyon (11 jr) heeft de ziekte van Duchenne

Quinn en Dyon
Quinn vind het een goede zaak dat er een week van de jonge mantelzorger is.
‘Ik hoop dat ze komende week met veel jonge mantelzorgers en leuke begeleiders leuke activiteiten gaan doen en dat de ambassadeurs veel aandacht gaan geven.’
Dyon vindt dat Quinn niet te missen is thuis als superbroer en Wijkracht JMZ vindt dit voor alle jonge mantelzorgers. Kijk daarom komende dagen extra goed om je heen en zet deze niet te missen helden in het zonnetje.
Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.