Forse opknapbeurt winkelcentrum

Groot Driene wordt moderner en veiliger

Winkelcentrum Groot Driene krijgt een enorme ‘boost’. Het gebouw wordt opgeknapt, de wegen om het centrum heen veiliger gemaakt en de parkeerplaatsen worden opnieuw ingericht. De gemeente trekt hier 1,7 miljoen euro voor uit.
SASKIA MINKMAN

Het enthousiasme over de opknapbeurt is groot bij verantwoordelijk wethouder Hanneke Steen. “Dit is een mooie impuls voor de wijk, het winkelcentrum wordt flink opgeknapt. Daarbij wordt de verkeersveiligheid in het gebied serieus aangepakt. De schop kan wat mij betreft in de grond.”

Noaberpleintje

Het winkelcentrum wordt van de buitenkant opgefrist. Eigenaar Colliers heeft de plannen klaar en wil het centrum begin 2023 gaan aanpakken. Het Noaberpleintje midden in het winkelcentrum, waar veel bewoners van de wijk samenkomen om koffie te drinken, wordt verbouwd. Jumbo en Albert Heijn gaan hun winkels verbouwen. De winkeliersvereniging probeert de leegstaande panden weer gevuld te krijgen. Het openbaar gebied rondom het winkelcentrum wordt gebruiksvriendelijker en toegankelijker gemaakt. Er komen duidelijke looproutes tussen ouderencentrum ‘t Swafert, het gezondheidscentrum en het winkelcentrum. Vanaf de bushalte aan de Willem de Mérodestraat komen geleidelijnen naar het winkelcentrum en het gezondheidscentrum. Bij de beide pleintjes bij de ingangen komen zitjes in het groen.

De omgeving van het winkelcentrum is voor fietsers niet even veilig: op het parkeerterrein gebeuren veel ongelukken. Dit terrein wordt nu logischer ingericht, onnodige fietsbewegingen worden voorkomen.

Behoorlijk onveilig

Qua autoverkeer is de omgeving behoorlijk onveilig: ook daar worden nu maatregelen genomen. De PC Hooftlaan-Laan van Driene wordt omgebouwd tot rotonde. Dat betekent dat de gevaarlijke fietsoversteek ter hoogte van wooncomplex Drienerstaete, nu nog in de top 3 van gevaarlijkste kruisingen, wordt weggehaald. Er komt een extra voetgangersoversteek ter hoogte van het tankstation, met een middengeleider. De rotonde met de Staringstraat wordt eveneens aangepakt en veiliger gemaakt.

Meer groen

Voordat het werk begint, worden er 55 bomen gekapt. Alleen de beeldbepalende platanen blijven staan. Als de boel verbouwd is, komen er 85 nieuwe bomen terug. Het wordt, zo belooft de gemeente, groener dan nu.

De verbouwing gaat in de eerste helft van 2023 beginnen, waarschijnlijk rond de zomer. De aanpassing van de rotonde Staringstraat en de aanleg van de rotonde aan de PC Hooftlaan-Laan van Driene volgen later. Er zijn subsidies aangevraagd, de gemeenteraad moet het nog goedkeuren. Dat gebeurt halverwege 2023.

Bovenstaande foto: De parkeerplaats, zoals hier bij het Gezondheidscentrum aan de kant van de Albert Heijn, gaan op de schop. Foto : Emiel Muijderman.

(Tubantia  27 dec 2022 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.