MICHEL HASSELERHARM
Hengelo gaat samen met Welbions bekijken of de woningcorporatie toch weer een rol kan spelen in het beheer en onderhoud van wooncomplex ‘t Swafert. Of het dienstencentrum behouden kan worden als ontmoetingsruimte blijft nog de vraag.
De gemeente krijgt al lange tijd ‘een toenemend aantal klachten’ over de omstandigheden in en rond het voormalig bejaardencentrum in Groot Driene. Het gaat over problemen met onder meer verwarming, warm water en riolering, maar ook over vervuiling en onrust rondom het complex. Grootste frustratie is dat de eigenaar, een holding in Amsterdam, doof is voor de klachten.
Dat leidde tot een enquête onder de bewoners van de 419 woningen door de SP. Naar aanleiding daarvan riep de partij de gemeente op om de bewoners te helpen. Die laat nu weten te gaan praten met de eigenaar over diens plannen met ‘t Swafert. Ook is Hengelo al in gesprek met Welbions om te kijken of de woningcorporatie weer een rol kan spelen in het beheer en onderhoud.
Ook met welzijnsinstelling Wijkracht is al gesproken. Die was huurder van het dienstencentrum bij de vijver, waar ook activiteiten voor bewoners uit het complex en de wijk werden gehouden. Nu staat het centrum te huur. Hengelo wil samen met Wijkracht best kijken of die activiteiten hervat kunnen worden, maar meldt ook dat Wijkracht zich niet alleen vanwege de hoge huur heeft teruggetrokken. De instelling heeft er ook voor gekozen om haar activiteiten meer te concentreren bij drie hoofdlocaties.
Wat ‘t Swafert in ieder geval enige bescherming kan bieden, is een monumentale status. Volgens de gemeente is de kans daarop vrij groot.
(TcTubantia : 24 maart 2022 )
Het complex verpaupert. De galerij wordt door sommige bewoners niet schoon gehouden. De duivenpoep hoopt zich op. Je loopt over de poep. Je kunt de relingen niet meer vast pakken door de poep.
De verhuurder kent geen huismeester die personen aanspreekt op nalatigheid enz.
De ouderen van 60+ die gewend waren hun straatje te schrobben en samen met hun buren te waken over hun veiligheid en welbevinden voelen zich bedreigd door de verloedering die is ontstaan door het leefklimaat. Er is hier geen schuldige voor aan te wijzen. Wel is het zo dat sinds de norm is los gelaten om uitsluitend te verhuren aan 55+sers er zeker sprake is van verpaupering.
Dit is niet zonder meer toe te schrijven aan de jonge leeftijd van de huidige bewoners, maar zeker wel aan het saamhorigheidsgevoel tussen deze groepen.
Samen met de verhuurder die niet consequent probeert te zorgen voor een nette woonomgeving gaat dit niet goed komen.
Ik hooo dat Welbions/de gemeente probeert het Swafert te redden van verpaupering.
De monumentale status zou veel kunnen redden.
Iets wat ik graag als aanvulling op dit bericht over verpaupering van ‘t Swafert wil aandragen is, dat er wél een bewonersvereniging voor ‘t Swafert is
bewonersvereninging ‘t Swafert@gmail.com
Vreemd dat deze hier niet genoemd is!
Als tweede dat veel bewoners geen naambordje meer hebben, dat maakt control op het netjes houden van de woonomgeving nog lastiger. Zelf heb ik de indruk dat veel, met name jongere bewoners zo’n woning voor korte tijd nemen en dan een huis kopen of meer passende woning huren. De enige toelatingseis van makelaar de Drie Kastelen is de zekerheid dat je de huur kunt betelen, per 1 juli 2023 is dat 700,01 incl verwarming en water en servicekosten voor grootste woning
Ja, het Swafert verloederd steeds verder doordat de verhuurder, nu Schep vastgoed Beheer het allemaal wel best vind zolang zij hun centen maar krijgen
Een bewoner op nr 2 Plein 1 heeft al minstens 13 keer Van de Velde Riool Beheer op de stoep gehad doordat boomwortels van een grote boom op de hoek z’n wortels in het riool heeft weten uit te slaan.
Water genoeg ook in droge tijden!
Want de huurder die op nr 1002 erboven de woning had had daar een wietplantge die veel water nodig had; kon die boom heerlijk van meesnoepen!
Vorige keer heb ik iets geschreven over hoe ‘t Swafert door Schep Vastgoed Beheer wordt beheert en over overlast voor bewoners op de begane grond door regelmatige verstoppingen van de riolering
Inmiddels heeft Schep Vastgoed Beheer een omleiding van de riolering door Van de Velden Riool Beheer laten uitvoeren. Er zijn drie extra riool buizen van 120 mm aangelegd tussen de door overlast geplaagde woningen door de binnentuin naar de verderop gelegen woningen, daarmee zou het probleem opgelost zijn?
Ja, wel de verstoppingen, maar ook de rattenplaag rond ‘t Swafert?
Wat gebeurd er met de oude kapotte riool buizen die afgekoppeld zijn? Wel die zitten daar nog steeds, een heerlijk toevluchtsoord voor ratten en ander ongedierte!