Hengelo bekijkt of Welbions ‘t Swafert weer kan beheren en onderhouden

MICHEL HASSELERHARM

Hengelo gaat samen met Welbions bekijken of de woningcorporatie toch weer een rol kan spelen in het beheer en onderhoud van wooncomplex ‘t Swafert. Of het dienstencentrum behouden kan worden als ontmoetingsruimte blijft nog de vraag.

De gemeente krijgt al lange tijd ‘een toenemend aantal klachten’ over de omstandigheden in en rond het voormalig bejaardencentrum in Groot Driene. Het gaat over problemen met onder meer verwarming, warm water en riolering, maar ook over vervuiling en onrust rondom het complex. Grootste frustratie is dat de eigenaar, een holding in Amsterdam, doof is voor de klachten.

Dat leidde tot een enquête onder de bewoners van de 419 woningen door de SP. Naar aanleiding daarvan riep de partij de gemeente op om de bewoners te helpen. Die laat nu weten te gaan praten met de eigenaar over diens plannen met ‘t Swafert. Ook is Hengelo al in gesprek met Welbions om te kijken of de woningcorporatie weer een rol kan spelen in het beheer en onderhoud.

Ook met welzijnsinstelling Wijkracht is al gesproken. Die was huurder van het dienstencentrum bij de vijver, waar ook activiteiten voor bewoners uit het complex en de wijk werden gehouden. Nu staat het centrum te huur. Hengelo wil samen met Wijkracht best kijken of die activiteiten hervat kunnen worden, maar meldt ook dat Wijkracht zich niet alleen vanwege de hoge huur heeft teruggetrokken. De instelling heeft er ook voor gekozen om haar activiteiten meer te concentreren bij drie hoofdlocaties.

Wat ‘t Swafert in ieder geval enige bescherming kan bieden, is een monumentale status. Volgens de gemeente is de kans daarop vrij groot.

(TcTubantia : 24 maart 2022 )

 

1 reactie op “Hengelo bekijkt of Welbions ‘t Swafert weer kan beheren en onderhouden

 1. Het complex verpaupert. De galerij wordt door sommige bewoners niet schoon gehouden. De duivenpoep hoopt zich op. Je loopt over de poep. Je kunt de relingen niet meer vast pakken door de poep.
  De verhuurder kent geen huismeester die personen aanspreekt op nalatigheid enz.
  De ouderen van 60+ die gewend waren hun straatje te schrobben en samen met hun buren te waken over hun veiligheid en welbevinden voelen zich bedreigd door de verloedering die is ontstaan door het leefklimaat. Er is hier geen schuldige voor aan te wijzen. Wel is het zo dat sinds de norm is los gelaten om uitsluitend te verhuren aan 55+sers er zeker sprake is van verpaupering.
  Dit is niet zonder meer toe te schrijven aan de jonge leeftijd van de huidige bewoners, maar zeker wel aan het saamhorigheidsgevoel tussen deze groepen.
  Samen met de verhuurder die niet consequent probeert te zorgen voor een nette woonomgeving gaat dit niet goed komen.
  Ik hooo dat Welbions/de gemeente probeert het Swafert te redden van verpaupering.
  De monumentale status zou veel kunnen redden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.