Hengelo dreigt met boete vanwege arbeidsmigranten in huis aan Anna Bijnstraat in Groot Driene

De gemeente Hengelo gaat een dwangsom opleggen aan de eigenaar van een woning in Groot Driene. Het vermoeden is dat de Roemenen die er wonen arbeidsmigranten zijn en dat er sprake is van illegale kamerhuur.

Het huis aan de Anna Bijnsstraat wordt door advocaat Joni Eliya verhuurd aan Roemenen. Tot nu toe heeft Eliya niet kunnen aantonen dat de Roemenen familie zijn van elkaar, stelt de gemeente. Hengelo vermoedt dat er sprake is van bewoning door arbeidsmigranten en kondigde vorige maand aan zelf op onderzoek uit te gaan, door de bewoners uit te nodigen op het stadhuis.

Eén persoon heeft, zo blijkt uit een brief van de gemeente, op 14 juni aangifte gedaan van een verhuizing. Op dat formulier stonden nog drie andere mensen, met allemaal een verschillende achternaam. De gemeente heeft de persoon gevraagd zich te melden aan de balie, maar zonder succes. Ook andere bewoners is gevraagd om zich bij Burgerzaken te melden, dat is niet gebeurd.

2500 euro

Hengelo kondigt nu aan dat ze een last onder dwangsom gaat opleggen, tenzij er een reactie komt van de eigenaar en er maatregelen worden genomen. Gebeurt dat niet, dan moet de eigenaar eenmalig 2500 euro betalen, staat in een brief van de gemeente. Daarna zijn er nog mogelijkheden om opnieuw een last onder dwangsom op te leggen, of eventueel een last onder bestuursdwang. De gemeente kan dan zelf de overtreding verhelpen.

Eigenaar Joni Eliya is voor commentaar niet bereikbaar. Bewoner Henk van Lith, die spreekt namens de bewoners van de Anna Bijnsstraat, is blij dat er actie wordt ondernomen. “Er woont geen gezin op nummer 5. Het zijn zeven volwassenen waar de buurt veel overlast van ervaart. Ze staan om 05.00 uur op, roken een sigaret in de achtertuin en vertrekken naar hun werk. Buren worden wakker, hebben last van de rook en moeten de ramen sluiten. ‘s Avonds staan ze weer buiten, te roken en te barbecuën.”

Het is niet de eerste keer dat de buurt te maken heeft met overlast. Vorig jaar woonden er Polen en Roemenen in de woning aan de Anna Bijnsstraat en aan de Anton van Duinkerkenstraat, ook in Groot Driene. De eigenaar besloot de huizen te ontruimen toen de gemeente dreigde dat te doen.

Een woordvoerster van de gemeente Hengelo bevestigt dat de verhuur van de Anna Bijnsstraat 5 niet voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan. Als de eigenaar niet met een passende reactie komt, legt de gemeente een dwangsom op. De hoogte van het bedrag ‘is in overeenstemming met de overtreding’, aldus de woordvoerster.

Saskia Minkman

(Tubantia 9 augustus 2023 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.