Milieu

Hengelo werkt aan nieuwe energie

(Hengelo’sWeekblad: 25 mei 2021 )


 

 

 

 

   Controle verpakkingen-containers

 

Hengelo-Twente Milieu gaat de verpakkingencontainers van inwoners van Hengelo       controleren op vervuiling.  Dat gebeurt vanaf heden tot en met de zomervakantie. Twente Milieu en de gemeente Hengelo starten met deze controles om de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal te controleren. Zit er afval in de container dat er niet hoort ? dan wordt de container niet geleegd.

hengelo.nl                                

(Hengelo'sWeekblad 23 feb 2021 )

(20 oct 2020 )

Doe mee met Poen voor Groen!

Ontvang tot €50 retour bij aankoop van energiebesparend product

Met de subsidie Poen voor Groen schaft u energiebesparende materialen aan die u later als subsidie terug kunt krijgen. Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie of andere duurzame producten.

Wat moet u daarvoor doen?

   1. Koop energiebesparende producten bij een deelnemende winkel in Hengelo en lever uw kassabon in via de website.
   2. Upload uw kassabon op www.poenvoorgroen.nl
   3. Ontvang tot €50 retour op uw rekening.

Productenlijst

Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie of andere duurzame producten. Het gaat om een lange lijst aan producten!

productenlijst             

Deelnemende winkels

info    


Over Groenblauw Twente:

Groenblauw Twente is een website om de inwoners en de partners die zich bezig houden met de inrichting van de openbare ruimte van Twente te informeren en te inspireren op het gebied van klimaatadaptatie en natuurvriendelijk inrichten.

groenblauwtwente

 


Afvalbalie

We komen naar u toe met een mobiel inzamelpunt voor afval: de Afvalbalie! De Afvalbalie is een omgebouwde, verplaatsbare, grote container waar u verschillende soorten afval die niet in de (ondergrondse) container horen gratis naartoe kunt brengen. Denk bijvoorbeeld aan een paraplu, vaas of gordijnrail. Maar ook aan de kapotte haarföhn, spiegel of dat leuke servies dat u niet meer gebruikt, maar iemand anders nog wel goed kan gebruiken. Een extra service om u een ritje naar het Milieupark te besparen. Kijk op de kaart onder info wanneer de Afvalbalie bij u in de buurt staat. De Afvalbalie is geopend van 09.00-15.00 uur.

info: https://www.twentemilieu.nl/hengelo/afvalbalie?adres=7552

 Chipszakken hoeven niet meer bij het restafval

Het was een opmerking in het voorbijgaan en op de website van Twente Milieu staat er nog niets over vermeld. Maar het is toch echt waar: chipszakken die jarenlang bij het restafval moesten vanwege de folie aan de binnenkant, mogen nu bij het plastic.

Het was de afvalcoach uit Borne die onlangs melding maakte van nieuwe, landelijke regels die gelden voor het weggooien van afval. Sinds 1 april mag de chipszak bij het verpakkingenafval of pmd (plastic, metalen verpakkingen, drinkpakken), in de volksmond heet het ook wel plastic afval.

Twente Milieu geeft via haar website nog steeds het advies om chipszakken bij het restafval te doen. Maar een woordvoerster zegt dat dat inderdaad niet meer hoeft. Er is alleen nog niet actief over gecommuniceerd. En corona kwam ertussen, aldus Twente Milieu.

Wie dus straks de chips op heeft, mag de zak in zijn geheel in de zwart-oranje bak stoppen. Het beleid is gewijzigd na overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeente, het ministerie van Infrastructuur en de verpakkingenindustrie. De technieken om dit type afval te verwerken, zijn verbeterd.

Twente Milieu, die het afval regelt in Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Wierden, belooft de website op dit punt te gaan aanpassen.

(TcTubantia 27 juni 2020 )


Plastic-enzym breekt PET-flessen af

Technologie Een verbeterd enzym om plastic af te breken blijkt prima te werken bij 72 graden, ideaal om PET te reduceren tot korte ketens.

Wetenschappers uit Frankrijk hebben een enzym uit bacteriën en schimmels zo aangepast dat het een plastic massa van 20 kilogram in tien uur voor 90 procent kan afbreken. Van alle enzymen die kunnen helpen bij het afbreken van PET-plastic en het verwerken van plastic afval, is dit het meest efficiënte. Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd in Nature.

Ondanks de grote maatschappelijke inspanning om gebruikt plastic in te zamelen en te recyclen, komt een groot deel nog steeds in de natuur terecht, of het belandt op de vuilstort of het wordt verbrand. Er wordt vaak voor verbranding gekozen, mede omdat polyethyleentereftalaat (PET) – de meest voorkomende soort plastic, waar veel flessen van gemaakt worden – bestaat uit lange ketens van moleculen (polymeren). Die lange ketens zijn moeilijk af te breken in losse moleculen (monomeren) die weer gebruikt zouden kunnen worden om nieuwe plastic voorwerpen te maken.

Er heerst daarom sinds een aantal jaar een ware zoektocht naar schimmels en bacteriën met plastic-etende enzymen. In 2016 werd op het terrein van een Japanse recyclefabriek de bacterie Ideonella sakaiensis gevonden, die plastic afbrak met behulp van het enzym PETase. Twee jaar geleden verbeterden onderzoekers in de Verenigde Staten dit enzym (per ongeluk), maar snel was het niet. Het afbreken van een complete plastic fles zou nog steeds 96 weken duren.

Omdat de afbraakprocessen van de tot nu toe bekende plastic-etende enzymen nog niet efficiënt zijn, wordt geprobeerd om de enzymen te muteren en te verbeteren.

De Franse wetenschappers begonnen hun deze maand gepubliceerde onderzoek met het vergelijken van het afbraakproces van PET door een aantal soorten enzymen waarvan deze werking al eerder was aangetoond. De enzymen verbreken de chemische verbindingen (met behulp van water) in de lange polymeerketens en splitst ze zo op in kortere moleculen (monomeren). Als beste uit de bus kwam het enzym ‘leaf-branch compost cutinase’ (LCC), een enzym dat al in 2012 in een Japanse composthoop was gevonden.

Breken van de keten

De volgende stap was het optimaliseren van dat LCC-enzym. De onderzoekers keken daarvoor naar de aminozuren op de plek waar het enzym contact maakt met de tereftalaatgroep en de ethylene-glycolgroep van PET. De verbinding tussen die twee groepen wordt door het enzym afgebroken. De onderzoekers maakten ruim 200 soorten enzymen door op die plek verschillende aminozuren te plaatsen.

Niet alleen de mate waarin het enzym de chemische verbindingen kan verbreken bleek belangrijk, maar ook de temperatuur waarop dat gebeurt, vertelt Sophie Duquesne, een van de auteurs, aan de telefoon. „Deze reactie moet kunnen plaatsvinden op de temperatuur waarop PET overgaat in een kristalstructuur, rond de 72 graden. Het plastic wordt dan zachter, wat het makkelijker maakt voor het enzym om bij de verbindingen te komen. Maar de meeste enzymen werken alleen goed bij lagere temperaturen.”

Losgelaten in een bioreactor

De vier best presterende enzymen, die ook bestand zijn tegen een temperatuur van 72 graden, werden vervolgens in bulk geproduceerd. In een kleine bioreactor werden ze losgelaten op 20 kilogram fijngemalen PET-afval dat normaal uit het recycleproces wordt gefilterd omdat er geen nieuwe plastic producten van kunnen worden gemaakt. Met ongeveer 3 milligram enzymen per gram PET lukte het de beste enzymvariant zo’n 90 procent PET af te breken in ongeveer tien uur.

Bovendien wisten de onderzoekers nieuwe PET-flessen te maken van het afgebroken materiaal. Deze flessen kwamen qua sterkte en andere eigenschappen overeen met nieuw geproduceerde PET-flessen.

„Heel interessant onderzoek”, reageert marien bioloog Helge Niemann, die onderzoek doet naar de microbiële afbraak van plastics. Dat op deze manier PET als bron voor nieuwe producten dient, kan volgens hem mogelijk helpen plastic zwerfvuil te verminderen. „PET heeft normaal bijna geen waarde en dus belandt het in de natuur. Maar dit kan helpen om oude PET-producten in te zamelen.”

Toch blijft het de vraag of het duurder is om te recyclen of nieuwe PET uit olie te maken, zegt Niemann, ook omdat de olieprijs erg kan schommelen. „Sinds een paar weken is de olieprijs bijvoorbeeld weer heel laag. Dus mensen moeten wel bereid zijn iets meer betalen voor een gerecyled PET-fles.

(NRC-NEXT 21 april 2020 )


AFVALKLEPPER no 18  Februari 2020 :

Afvalklepper no18 blz1

Afvalklepper no18 blz2    

Afvalklepper no18 blz3

Afvalklepper no18 blz4


DIFTAR : geef afval een toekomst!

en

DUURZAAMHEID

 

DIFTAR (gedifferentieerd afvaltarief: je betaalt voor het aantal keren dat je restafval aanbiedt)

DUURZAAMHEID zal zich richten op  alternatieve vormen van energie, zoals die verkregen uit zonnepanelen en windmolens. En verder alles wat met duurzaamheid te maken heeft.


Kijk voor meer informatie op : www.nietinhetriool.nl

(Hengelo’s Weekblad 8 mei 2018)


(Hengelo’s Weekblad 10 april 2018)

Eind juni is netwerk ondergrondse containers in Hengelo compleet

Aanleg ondergrondse containers voor restafval hervat

De gemeente Hengelo heeft de aanleg van ondergrondse containers voor restafval hervat. Tot en met 15 juni komen er 68 ondergrondse containers voor restafval bij, 30 containers worden verwijderd. In totaal heeft Hengelo straks dan bijna 300 ondergrondse containers voor restafval. De werkzaamheden zijn begonnen in de Hasseler Es: daar komen 4 nieuwe ondergrondse containers.

———————————————————————————————————————–

(Gemeentenieuws 20 februari 2018 )

Plaatsingsplan verzamelcontainers

Vastgesteld

Het college van B en W heeft op 9 januari 2018 het Plaatsingsplan verzamelcontainers vastgesteld. Het plaatsingsplan wijst concrete locaties aan waar afvalstromen kunnen worden aangeboden. Ook heeft het college de Nota van Antwoord vastgesteld. U vindt alle documenten op www.hengelo.nl/afvalcontainers        

 Inzien en beroep

U kunt het plaatsingsplan van 17 januari tot en met 27 februari 2018 digitaal inzien op deze pagina. Ook kunt u het plaatsingsplan gedurende deze periode inzien bij het Publieksplein in het stadskantoor aan de Hazenweg 121.

Bent u het niet eens met dit besluit? En bent u belanghebbende? Dan kunt u een beroepschrift indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Stuur dit uiterlijk binnen zes weken na de datum van bekendmaking van het besluit in. In het beroepschrift vermeldt u uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met het besluit. U stuurt een kopie van dit besluit met het beroepschrift mee.

Maakt u gebruik van internet? Dien uw beroepschrift dan in via het digitaal loket van de Raad van State https://digitaalloket.raadvanstate.nlOpen pagina in nieuw venster. U heeft hiervoor DigiD nodig. E-mailen kan niet.

Voordat uw beroep in behandeling genomen kan worden, moet u griffierecht betalen. De hoogte van het te betalen bedrag wordt bepaald door de Raad van State. Meer informatie hierover vindt u op www.raadvanstate.nlOpen pagina in nieuw venster.

———————————————————————

Weten hoe de restafval-containers werkt?

De ondergrondse restafvalcontainer is te bedienen door uw
milieupas voor de paslezer te houden. Daarna kan de zogenoem-
de trommel van de container geopend worden. Pas als de trom-
mel helemaal open is, wordt er een ‘klik’ in rekening gebracht.
U kunt uw restafval kwijt in alle ondergrondse restafvalcontai-
ners in Hengelo, dus niet alleen in de container in uw buurt.
Is de container (bijna) vol? Dan krijgt Twente Milieu een seintje.
De container wordt dan automatisch opgenomen in de route van
de wagen van Twente Milieu

Waar komen de ondergrondse containers voor restafval in Groot Driene?

https://www.hengelo.nl/webcontent/pdf_internet/gemeentebalie/milieu/deel%201%20verzamelcontainers%20restafval.pdf

(hengelo.nl/afvalcontainers )(16 januari 2018)

———————————————————————————————————————–

 

Hengelo’s Weekblad 7 nov 2017

Hengelo’s weekblad 24 oktober 2017

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, telefoon (074-2459099.

————————————————————–

 

Welk afval waar?

Bovenstaande link verwijst naar een site waar duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende soorten afval.

————————————————————–

Succesvol afvalscheiden in Twente dankzij harde maatregelen.

Per 1 januari nemen diverse Twentse gemeenten maatregelen om de afvalstroom in te dammen. Hengelo gaat daarin het verst: daar wordt in de loop van 2017 de grijze container helemaal afgeschaft. Inwoners moeten hun restafval dan zelf wegbrengen naar containers, het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen.

Het resultaat van de harde maatregelen heeft o.a. in Hengelo als resultaat gehad dat aantal kilo’s restafval per  inwoner ver onder het landelijk gemiddelde ligt.

 

restafval2015-gemeenten

(TcTubantia 29dec2016)


Hengelo zegt JA tegen beter afval scheiden!

Het laatste nieuws over afval scheiden in Hengelo (1 nov 2016):                            Lees meer….                                         —————————————————————————-

afvalscheidingswijzer

Afvalscheidingswijzer                                                                                                                                                                                                                

 Met afval scheiden draagt u bij aan een beter milieu. U helpt grondstoffen en energie te besparen. Met de Afvalscheidingswijzer weet u direct wat de juiste bak is voor uw afval.

Afvalscheidingswijzer

—————————————————————————————

Onderstaande informatie komt onder meer van de site van Diftar.

Niet in het riool

Geregeld moeten medewerkers van de gemeente in actie komen voor een vervelend probleem: een verstopping van het riool. Veel verstoppingen komen helaas door verkeerd gebruik. Doekjes, vet, verf maar ook medicijnen horen niet in het riool!

Geen afvalbak
Het toilet wordt helaas soms gebruikt als een soort afvalbak. Mensen spoelen van alles door het toilet dat er niet hoort. Schoonmaakdoekjes en vet kunnen voor vervelende verstoppingen zorgen. En daar moet een vakman aan te pas komen om het op te lossen.

Schoon, veilig en voldoende water
Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Verf, chemicaliën en medicijnen horen daarom absoluut niet in het riool thuis! U kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het is bedoeld: poep, plas en toiletpapier!

Wat moet waar?

• Doekjes

Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Ook tampons mogen niet doorgespoeld worden. Tip: gebruik wasbare doekjes of zet een prullenbakje naast de wc.

• Vet

Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Tip: giet het terug in een plastic fles of leeg melkpak en doe het in een vetrecyclecontainer die in veel supermarkten staat. Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol.

• Verf

Verfresten en chemicaliën in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Tip: lever ze in op het Milieupark aan de Wegtersweg. Milieupas niet vergeten!

• Medicijnen

Medicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Tip: neem oude medicijnen mee naar de apotheek.

Kijk ook op www.nietinhetriool.nl

DoekjesVezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool.
Tip: zet een prullenbakje naast de wc!
VetVet, frituurvet en olie veroorzaken verstop­pingen in het riool.
Tip: giet het terug in een plastic fles of leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer!
Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!
VerfVerfresten en chemicaliën in het riool verstoren het waterzuiveringsproces.
Tip: doe ze in de chemobak.
MedicijnenMedicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces.
Tip: neem oude medicijnen mee naar de apotheek.

DIFTAR


Wat is Diftar?

Diftar is de afkorting van geDIFferentieerd TARief. Hengeloërs betalen vanaf 1 januari 2012 voor de keren dat ze de grijze en groene container aan de straat zetten of afval in de ondergrondse container gooien. Dit volgens het principe ‘de vervuiler betaalt, de voorkomer bespaart’. Kortom: Diftar moet leiden tot meer scheiden, zodat u zelf invloed hebt op het milieu én op de hoogte van uw afvalstoffenheffing.

diftar

———————————————————————————

Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers
Doelstelling

Onze doelstelling is een schonere leefomgeving
door het opruimen van zwerfafval samen met
vrijwilligers.

Onze missie is het opruimen van zwerfvuil,
dat is niet alleen nuttig, het stimuleert de
gezondheid als onderdeel van
de dagelijkse beweging.

Wie wil er geen opgeruimde wijken,
plantsoenen, parken en landschappen?
Dit bereiken wij onder het motto niet de hele
dag niet de hele week, maar zo nu en dan een
blikje of papiertje opruimen maakt al een
wereld van verschil.

Door met mensen en organisaties bewust met
zwerfafval om te gaan, willen wij een
mentaliteitsverandering opgang brengen.

Home


ENERGIETRANSITIE


(NRCnext 7april2018)


Windenergie: waarom hebben we windenergie nodig?

————————————————————————————————————————-

(NRCnext 24feb2018)

 


Hoe werkt een waterstofauto?


KRINGLOOPKRANT TWENTE:

Er verschijnt vanaf 21 april 2017 ook een KRINGLOOPKRANT TWENTE editie TEXTIEL:

16-01-11-Kringloopkrant-editie-textiel

Plastic-soep:

Wat je zelf kunt doen:                                                                                                                                                                               . De minuscule plastic korreltjes (microbeads) in o.a. tandpasta en scrubs leveren een grote bijdrage aan de plasticsoep. Kijk op de app Beat the Microbead welke verzorgingsproducten ze bevatten.

.Behalve microbeads bevat veel cosmetica nog andere microplastics. Doe de badkamercheck en onderzoek de etiketten op Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephtalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) en nylon12. Producten met het relatief nieuwe Look for the Zero-logo zijn 100% plasticvrij.

. Gebruik je eigen boodschappentas. Een papieren tas is niet per se beter dan plastic. Om papier evenveel draagkracht te geven als plastic, is meer materiaal nodig, dat leidt bij de productie tot meer CO2-uitstoot. Daarbij gaat een papieren tas minder lang mee. Hetzelfde geldt voor je eigen hervulbare waterfles en koffiemok-to-go.

.Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics en koop groente en fruit los.

.Ook kleding is een bron van microplastics, met name acryl, nylon en polyester. Bij het wassen van een paar nylonsokken komen al zo’n 136.000 platics vezels vrij, die in de oceaan terechtkomen. Draag kleding van biologisch katoen, hennep of bamboe.

.Platic dopjes kun je inleveren bij KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden. www.geleidehond.nl/steun-ons/acties/doppen-sparen

 

OLINO duurzame energie

missie_strategie_energievoorraden

Over ons:

Op naar een samenleving die op een duurzame manier voorziet in haar eigen energie. Onze organisatie gaat daar een bijdrage aan leveren. We hebben een toepasselijke naam gevonden voor onze organisatie, OliNo genaamd, waarmee we willen zeggen: Olie Nee!

Je kunt meer vinden over onze missie en visie op Daarom OliNo

Je kunt ons bereiken middels het contact formulier

donderdag 26 september 2013

Plastic omzetten naar olie, ja dat kan!

  

woensdag 11 september 2013

 

————————————————————————————————————————

woensdag 11 september 2013 (HWB 10 september 2013 )

Proef inzameling kleine elektrische apparaten in ecozuilen

Per 2 april 2013 loopt er een proef in 5 Twentse gemeenten.

Tijdens deze proef worden kleine elektrische apparaten ingezameld bij 8cecozuilen bij winkelcentra. De ecozuil is een langwerpige zuil waar bovenin handformaat elektrische apparaten ingegooid kunnen worden.

Doel van de proef:
U kent het wel. De föhn die kapot is, of de CD speler of telefoon die het niet meer doet. U gaat ze wellicht vervangen, maar wat doet u met de oude kapotte apparaten?
Afgedankt, maar ongeschikt voor de grijze bak. Dat geldt voor oude kleine elektrische apparaten. Bij Twente Milieu lopen we juist warm voor oude föhns. We vinden dat er nog muziek zit in versleten cd-spelers. En bij oude mobieltjes gaan bij ons meerdere belletjes rinkelen.

Waarom? Omdat afgedankte kleine elektrische apparaten nog waarde hebben. Er zitten veel waardevolle grondstoffen in. Zo zit er in een ton mobiele telefoons meer goud dan in een ton gouderts. Zonde dus om deze grondstoffen in de grijze bak te gooien, want dan worden ze niet hergebruikt. Naast goud zitten er ook andere materialen in, zoals ijzer, aluminium, koper, glas en kunststoffen. Deze worden vaak hergebruikt. Eventuele schadelijke stoffen worden tijdens het recyclingproces apart verwerkt, zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het milieu.

Wat kan er wel en niet ingeleverd worden:

WEL
Alle kleine handformaat huishoudelijke elektrische apparaten kunnen bij de ecozuilen ingeleverd worden. Voorbeelden:

 • Tosti apparaat (Klein)
 • Scheerapparaat
 • Föhn
 • Elektrische tandenborstel
 • Afstandbediening
 • Mobiele telefoons
 • Opladers/kabels

NIET

 • TV’s
 • Monitoren
 • Batterijen
 • Lampen
 • Stofzuigers
 • Koelkasten
 • Drogers
 • Strijkijzer
 • Tosti apparaat (Groot)
 • CD en/of DVD speler
 • Grote elektrische apparaten

De voorwerpen die niet ingeleverd mogen worden bij ecozuilen zijn uiteraard wel welkom op deafvalbrengpunten.

Inlevertijden:

Bij de ecozuilen kunnen kleine elektrische apparaten 24 uur per dag ingeleverd worden.

Locatie ecozuilen:
Gemeente Winkelcentrum
Almelo Schelfhorst
Almelo Windmolenbroek
Enschede Wesselerbrink Zuid
Enschede Roombeek
Hengelo Hasseler Es
Hengelo Groot Driene
Losser Langekamp
Oldenzaal De Thij

Help ons mee bij het streven naar een afvalloze maatschappij!

——————————————————————————————

vrijdag 15 maart (Gemeentenieuws )

Hengelo zamelt blik apart in

Een blikje groenten in de kelder, een spuitbus met scheerschuim in de badkamer, een blik verf in de schuur:

bijna iedereen heeft blik in huis. Vanaf nu kunnen Hengeloërs blik apart inleveren.

Dat scheelt ruimte in de container en is beter voor het milieu.

Locaties

In elke wijk en op het Milieupark aan de Wegtersweg staat vanaf nu een blikcontainer, meestal bij een milieu-eilandje:

l Winkelcentrum Slangenbeek

l Winkelcentrum Hasselo

l Winkels Mozartlaan

l Winkelcentrum Groot Driene

l Winkelcentrum Boekeloseweg

l Winkels Berfloplein

l Winkels Agathaplein

l Supermarkt Woolderesweg

l Winkelcentrum Hengelose Es

l Winkelcentrum Thiemsbrug

l Milieupark Hengelo

Wat mag erin?

Onder blik verstaan we: lege drankbusjes, conserven, verfblikken en spuitbussen. Enkele voorbeelden:

l Honden- en kattenvoerblikken

l Blikjes van frisdranken

l Soep-, vlees- en groenteblikken

l Limonadesiroopblikken

l Verfblikken (leeg gemaakt, dus ook geen uitgeharde verf; dat is Klein Chemisch Afval)

l Lege spuitbussen (zonder KCA-logo)

l Deksels van potjes

Door de nieuwe blikcontainers wordt afval scheiden steeds eenvoudiger. Blik is een afvalsoort die veel ‘volume’ in beslag

neemt. Door het te scheiden, wordt de grijze container minder vol en hoeft hij dus minder vaak aan straat. En dat bespaart u en de gemeente geld.

woensdag 30 januari 2013  (TcTubantia 26 januari 2013)

Afvalinzameling:

Beter voor uw portemonnee  en het milieu

Drie afvalbakken voor ieder huishouden, dat is een kwestie van ‘gewenning’. Van een te- genstelling tussen af- valinzamelaar (Twente Milieu) en afvalverwerker (Twence)  is geen sprake meer. Beide bedrijven,  voor een groot deel eigendom van gemeenten, delen dezelfde visie over hoe de afvalinzameling in de toekomst in deze regio moet worden geregeld. Doel:een afvalloze samenleving in 2030.

door Bert Hellegers

Als het aan de directeuren Albert van Winden en Paul de Jong van respectievelijk afvalinzamelaar Twente Milieu en afvalverwerker Twence ligt, koersen beide bedrijven af op een nauwe samenwerking. Waarbij ze positief staan tegenover het systeem van zogenoemde omge- keerd inzamelen. Dat betekent in de praktijk dat een huishouden bijvoor- beeld drie bakken krijgt; één voor in- zameling van groente-, fruit- en tuin- afval, één voor papier en een zoge- naamde grondstofton voor droog sorteerbaar  afval (plastic, blik, kleine elektrische apparaten,  dranksapver- pakking). Het restafval, waarvoor nu nog de grijze ton bij huis is be- stemd, kan dan worden verzameld in (ondergrondse) containers.

Zo’n systeem draagt volgens Twente Milieu en Twence het meeste bij aan de algemene doelstelling op afvalge- bied van de gemeenten; een afvallo- ze samenleving  in 2030. Behalve dit milieugewin  zou het de burgers in deze regio ook financieel voordeel opleveren  en werkgelegenheid voor Twente behouden en uitbreiden.

Het zou daarbij wel helpen  als alle gemeenten in Twente kiezen voor dezelfde methode van inzamelen,  aldus Van Winden en De Jong.

Dat Twente Milieu en Twence zich beide hiervoor uitspreken,  is opmerkelijk. Tot dusver bestond  vaak de indruk dat de één (Twente  Milieu) juist belang heeft bij gescheiden af- val aan de bron en de ander (Twence) bij zoveel mogelijk afval om de ovens op de Boeldershoek  in Hengelo te laten branden.  De discussie spitste zich in het verleden dan ook toe op de vraag ‘CO2 of portemonnee?’

De vermeende belangenstrijd tussen de afvalinzamelaar en afvalverwerker werd in november gevoed door de constatering van directeur De Jong van Twence dat scheiden bij de bron niet direct noodzakelijk is. Dat kan in deze moderne tijd ook prima met geavanceerde scheidingsinstallaties bij Twence. Die mededeling  zorgde in politiek Twente voor de nodige commotie,  omdat gemeenten juist volop bezig zijn het gescheiden inzamelen  van afval zoveel mogelijk te stimuleren.

De Jong zegt daar nu over: „Wat ik heb bedoeld duidelijk te maken, is dat het technisch  mogelijk is om alle afval door machines te scheiden.”

„Maar”, benadrukt hij, „de vraag is of dat wenselijk is uit oogpunt  van het belang van ons milieu en uit kostenoverweging.”

Nee, vindt ook hij. ‘We’, wijst hij in de richting van zijn collega Van Winden van Twente Milieu, „zijn complementair aan elkaar. We hebben hetzelfde belang voor milieu en Twentse burgers voor ogen. Vandaar dat we ook samen tot de conclusie zijn gekomen dat omgekeerd inzame- len, zoals de zaken er nu voorstaan, een goede optie is. Dat zorgt voor het beste evenwicht voor wat betreft de gewenste milieu-opbrengst, de kosten en het gemak voor de burger.”

Dat huishoudens daarvoor worden ‘opgezadeld’ met drie afvalbakken is volgens Van Winden een kwestie van gewenning.  De burger brengt nu ook al papier, plastic en elektri- sche apparaten apart weg. Die kunnen straks in een ton bij huis. Het probleem  van drie afvalbakken op balkons van (huur)appartementen kan worden  ondervangen door aan- passing van keukens en milieueilandjes: ondergrondse containers voor verschillende  stromen op een plek (zie apart kader).

Van Winden wijst er op dat ook de politiek vindt dat bij de beoogde mi- lieuwinst  een deel van de verantwoordelijkheid bij de burger ligt.

„Door goed bij de bron al te scheiden, draag je direct bij aan een beter milieu.” Wat betreft die bewustwording heeft Twente Milieu diverse educatieve projecten  in gang gezet. Bijvoorbeeld op basisscholen in deze regio waar leerlingen bezig zijn om afval gescheiden in te zamelen in aparte bakken voor plastic (oranje), gft (groen), papier (blauw) en rest (grijs). „Er groeit een hele gene- ratie op die daar dus al vertrouwd mee is. Bovendien  blijkt nu al uit on- derzoek dat 63 procent  van de men- sen geen problemen heeft met drie afvalbakken bij huis.”

Voor Twence betekent zo’n situatie wel minder  afval om de ovens op de Boeldershoek  te vullen. „Wat het restafval voor onze verbrandingsinstallaties betreft, komt nu nog zo’n 20 tot 24 procent  uit Twente. De rest komt uit andere delen van het land en uit Duitsland en Engeland.” De afvalverbrandingsinstallaties leveren energie voor woningen en bedrijfsge- bouwen in de regio.” Van Winden kijkt in zijn kantoor  in Enschede naar het plafond en stelt vast: „De lampen hier draaien nu op elektriciteit die door Twence wordt opgewekt.”

De Jong: „We willen toe naar nog minder  verbranden van afval en meer naar verwerken  ervan. We worden  steeds meer grondstofprodu- cent. Hergebruik van afval, bijvoor- beeld door van gft compost te maken en metaal, glas en plastic weer geschikt te maken voor producten. Om dat goed te kunnen doen willen we investeren  in nieuwe sorteerin- stallaties. Met Twente Milieu zijn we op weg naar een afvalloze samenleving. Daarbij kunnen we prima samen optrekken.”

Paul de Jong (links) van Twence en Albert van Winden van Twente Milieu

 

zondag 7 october 2012

Afval bestaat niet!

Er staat een interessant filmpje op youtube dat laat zien dat we anders tegen afval aan moeten kijken. We moeten naar Cradle-to-Cradle toe ,dwz dat er geen afval is en alles weer opnieuw gebruikt kan worden. Het is wel van een bedrijf , Gansewinkel, maar geeft een goed idee van hoe dat bedrijf met , wat wij afval noemen, omgaat!

 

—————————————————————————————————————————-

Milieu 4 september 2012

Milieu-eilanden en Diftar


 

Over stichting Verbeterdebuurt

Verbeterdebuurt.nl is bedacht en ontwikkeld door CreativeCrowds, een bedrijf gespecialiseerd in het betrekken van grote groepen mensen bij complexe processen op een eenvoudige manier. Verbeterdebuurt.nl is gestart om de drempel tot het melden van ideeën en problemen te verlagen en meldingen centraal open te stellen voor iedereen.

Stichting Verbeterdebuurt is in het leven geroepen om iedereen te helpen met het verbeteren van hun leefomgeving: bewoners, overheden maar ook particuliere instellingen. Het doel van de stichting is om jouw melding objectief te beheren en te garanderen dat iedereen altijd gratis zijn of haalmeldingen bij de juiste instellingen kan krijgen.

DIFTAR
20 december 2011


13 december 2011

_______________________________________________________________________________________________________

Wat is Diftar?
Hengelo voert in 2012 Diftar in. Dat staat voor geDIFferentieerd afvalTARief. Hoeveel u in 2012 betaalt voor uw afval, hebt u grotendeels zelf in de hand. U betaalt in 2012 een vast tarief en een variabel tarief voor het aantal keren dat u de grijze en groene container aan de straat zet, of afval in de ondergrondse container gooit.
Waarom voert Hengelo Diftar in? Met Diftar wil de gemeente Hengelo stimuleren dat inwoners hun afval goed scheiden. Weggooien is vaak zonde. Veel afval kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Met restafval
kan energie worden opgewekt.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Voorkom vastvriezen van afval in container

Door de kou kan afval vastvriezen in de container. Daardoor blijft afval achter in de container als die wordt geleegd. Om dit te voorkomen enkele tips:

• Plaats de container in een schuur/berging

• Leg een krant onderin de container en/of onder het deksel

• Bevestig een afvalzak ter grootte van de container in de container

• Zet de container pas ‘s ochtends aan de straat

• Steek het afval los met een schop voordat u de container aan de straat zet

• Gooi zo min mogelijk vochtig afval in de container om aanvriezen te voorkomen.

Plasic afval

Voorkom wegwaaiende zakken

Ook in onze gemeente wordt plastic afval gescheiden van restafval opgehaald. Doordat ‘t plastic afval weinig weegt, waaien deze afzakken gemakkelijk over de straat wat tot gevaarlijke situaties, een vervuild straatbeeld en veel ergenis kan leiden. Er bestaan eenvoudige klemsystemen waaraan de lusjes van de afvalzakken gemakkelijk en snel vastgeklikt kunnen worden (kijk bv op de site  www.klikm.nl)

Gladheidsbestrijding

De wegen van Hengelo worden bij (gevaar voor) gladheid gestrooid. Dit gebeurt volgens vaste routes. Deze routes staan in een plan voor gladheidbestrijding. De uitvoering is in handen van Twente Milieu.
De hoofd- en doorgaande routes, gebruikt door openbaar vervoer en hoofdfietsverbindingen worden als eerste gestrooid. Daarna wordt een aantal andere straten, zoals toegangswegen naar het ziekenhuis, verzorgingshuizen, basisscholen, winkelcentra en bedrijventerreinen gestrooid.
De gemeente kan niet alles strooien en sneeuwvrij houden. Daarom wordt een beroep op de burgers gedaan om trottoirs voor de woningen zelf sneeuw- en ijsvrij te houden.
Uitzonderingen daarop zijn bijvoorbeeld oversteekplaatsen, bushaltes en looproutes naar bejaardentehuizen en winkelcentra. Medewerkers van Wijkbeheer strooien die plaatsen handmatig. Desgewenst kunnen bewoners gratis strooizout halen bij Twente Milieu (Wegtersweg). Er staat een container klaar op het voorterrein. Men moet wel zelf iets meenemen (een emmertje) om het zout in te doen.
In de winter van 2002/2003 schakelde Hengelo over op het strooien met nat zout. Met het strooien van droog zout is het effect niet optimaal. Een deel van het zout komt door verwaaiing tengevolge van turbulentie achter de strooiwagen niet op het wegdek terecht maar in de goot of de brem. Het betekent niet alleen dat er veel meer zout moet worden gebruikt om het gewenste effect te krijgen, maar ook een extra belasting voor het milieu. Het natte zout kleeft aan het wegdek, waardoor het preventief, op de 55 kilometer met een strooioppervlakte van ruim 320.000 vierkante meter, gebruik kan worden. Een verder voordeel is dat het strooien sneller kan geschieden.

————————————————————————————————————————

Energie besparen  (uit Hengelo.nl )

De gemeente Hengelo wil u graag helpen om energie te besparen. U kunt bijvoorbeeld:

 • simpele maatregelen nemen (wassen op een lagere temperatuur, tochtstrips gebruiken),
 • aanpassingen aan uw huis doen (HR-ketel aanschaffen, woning isoleren),
 • duurzame maatregelen nemen (kiezen voor groene stroom, zonnepanelen plaatsen).  Op de website Energie besparen Hengelo vindt u hierover alle informatie.

Zonnekaart
Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler? En bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energiegebruik? Kijk dan eens op de website Zonnekaart Hengelo
Meer weten?   Energiebesparingsverkenner
(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Misschien ook interessant:duurzaam bouwen en verbouwen