Posteractie Swafert voor heropenen centrum

Jolande Burlage toont de poster. Annina Romita

BERT HOLST

De Bewonersvereniging ‘t Swafert vraagt middels een postercampagne aandacht voor de sluiting van het Dienstencentrum. Afgelopen zaterdag zijn daarvoor tientallen posters opgehangen in en om het wooncomplex in Groot Driene. “We moeten toch wat doen.”

Een beetje moedeloos worden ze er wel van, Hans van Schie en Jolande Burlage van de vorig jaar opgerichte bewonersvereniging ‘t Swafert. “Het is een ingewikkelde situatie met het Dienstencentrum”, zegt Van Schie. “Met de eigenaar van het gebouw kunnen we geen contact krijgen, de beheerder wilde ons wel tegemoet komen, maar dan moet de gemeente ook meewerken en dat lukt dan weer niet. Gevolg is dat het Dienstencentrum sinds begin dit jaar dicht zit, tot frustratie van veel gebruikers.”

Doodzonde

Want, zo wil de bewonersvereniging ermee aangeven, van het Dienstencentrum werd veel gebruikgemaakt. “Voor vergaderingen, maar er zit bijvoorbeeld ook een bridge- en biljartclub in”, zegt Burlage. “En niet alleen bewoners van ‘t Swafert maken er gebruik van, ook veel buurtbewoners uit Groot Driene komen hier. Doodzonde dat dat niet meer kan.”

De bewonersvereniging heeft al gesprekken gevoerd met betrokkenen. Van Schie: “Hoe dan ook voelen we ons in de steek gelaten en we hopen echt dat het Dienstencentrum weer snel open kan.” Met de posteractie hopen de bewoners in elk geval op aandacht voor de situatie. Jolande Burlage: “Want die is echt urgent, vinden we.”

Vanuit de Hengelose politiek krijgen de bewoners in elk geval steun. Zo zijn leden van de plaatselijke SP deze natte zaterdagochtend aanwezig om te helpen met de verspreiding van de posters. Ook vanuit GroenLinks is er steun. “Het Dienstencentrum moet zo snel mogelijk weer open”, zegt SP-raadslid Vincent Mulder. “Ik snap best dat de gemeente niet wil opdraaien voor de hoge huur die de eigenaar nu vraagt, maar hoe dan ook moet er een oplossing komen, want het Dienstencentrum is heel belangrijk voor de bewoners en de wijk.”

De protestbijeenkomst in ‘t Swafert vindt deze ochtend plaats in het Dienstencentrum zelf. “Eigenlijk zijn we hier dus illegaal, want het centrum is dicht”, constateert SP’er Mulder droogjes. “Maar gelukkig is er bij de bewonersvereniging nog een sleutel, zodat we deze zaterdagmorgen ook droog kunnen zitten. Maar het is natuurlijk te gek dat dit centrum dicht moet, terwijl het zo’n belangrijke functie heeft voor het wooncentrum en de wijk. Er moet daarom een oplossing komen. Vandaar ook de posteractie, waaraan wij graag meehelpen.”

(Tubantia 16 januari 2023 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.