s.v.Juliana

De voetbal vereniging s.v. Juliana ’32 is opgericht op 6 september 1932.

Op initiatief van B. Oudmaijer krijgt Hengelo in 1932 de eerste en enige zaterdagclub. De club wordt vernoemd naar Juliana, de dochter van de toenmalig koningin Wilhelmina.

Naast Oudmaijer, staan A.H. Aaftink, W. Betman, G.H. Bruggink, J.H. Leusink, H. Luisman, H. Pieterman, H. Schuiling, J. Schuiling, W. Schuurhuis en S. Verwer aan de wieg van de club.

Omdat de Duitse bezetter het gebruik van in leven zijnde namen van het Koninklijk Huis niet toestaat, wordt de vereniging in de oorlogsjaren gedwongen een andere naam te kiezen. Het wordt de naam Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje. Na de oorlog pakt Juliana haar oorspronkelijke naam weer op.

De thuiswedstrijden speelt de club in de eerste dagen op een van de christelijke korfbalvereniging ODIO gehuurd veld aan de Krabbenbosweg. De omstandigheden zijn er in de winter verre van ideaal. Het is het begin van een trek langs de voetbalvelden van Hengelo. Een zwerftocht die pas in de zestiger jaren eindigt als Juliana het huidige veld aan de Zwavertsweg krijgt in het Sportpark Groot Driene.

De vereniging telt momenteel ruim 500 leden.

www.svjuliana32.nl
Contact

………………………………………………………………………………………………………………………………
‘Zaterdag moét ik naar het sportpark’
clubiconen

Gerben Prins op het hoofdveld van Juliana. Hij maakte 122 doelpunten in circa 250 wedstrijden. foto; Frans Nikkels

Met zijn 38 jaar is Gerben Prins een groentje in deze rubriek. Maar zijn palmares bij Juliana’32 liegt er niet om. Prins is topscorer aller tijden, oud-jeugdtrainer, bestuurslid, leider van het eerste en aanjager van het ‘nieuwe Juliana’.
TIM NIJHOF
Hoeveel van jouw goals zijn je bijgebleven?                                                                                         “Ik weet alle competitiegoals nog: 122 doelpunten in circa 250 wedstrijden. Bijna een op twee. Best aardig. Het hadden er veel meer kunnen zijn. Ik had blessures en speelde een tijd achterin. Ik schat dat ik 30 procent met links, 60 procent met rechts en 10 procent met de kop heb gescoord. Door mijn ict-achtergrond heb ik iets met statistiek. Mijn favoriete tegenstander? Sportlust Glanerbrug: achttien doelpunten, waarvan één keer vijf in één wedstrijd.”

Een rode kaart van een ander maakte van jou een spits?                                                             “Ja. Van mijn kameraad Jan Peters. Omdat hij wegviel kreeg ik voorin de kans. Zonder hem had ik nooit al die goals kunnen maken. Dikke duim voor Jan.”

Hoe zou jij het nieuwe Juliana omschrijven?                                                                                    “Vier jaar geleden bekeken we hoe we ons tot andere Hengelose clubs verhouden en wat wij ertegenover willen zetten. Onze conclusie: Prestatie telt, plezier is minstens zo belangrijk. We willen een club zijn die door de leden wordt gedragen. In plaats van commissies werken we met teams. Ons bestuur legt niks op, maar biedt de helpende hand. Zo willen we zelfstandigheid bevorderen en onze leden betrokken houden. Werkt prima. Juliana is van ons allemaal, dat gevoel overheerst.”

Kun jij een zaterdag zonder de club?                                                                                             “Moeilijk. Ik loop hier al vanaf mijn 9de. Op zaterdag moet ik gewoon naar dat sportpark, ook als er geen bal rolt.”

Waar zit hem die aantrekkingskracht in?                                                                                          “Neem ons hoofdveld, omzoomd door bomen. Prachtig. Dat veld is van echt gras, een bewuste keuze. Juliana is niet ouderwets, maar hier vind je wel die typische amateurvoetbalsfeer. Onze kantine is ook op donderdagen afgeladen vol. Alle ploegen blijven plakken. Bij grotere clubs is er volgens mij meer een scheiding tussen het eerste elftal en de andere teams. Bij ons niet. We hebben er een vijfde team bij. Allemaal jongens die van andere Hengelose clubs komen. Van het vijfde gaan we nog horen bij Juliana. Qua sfeer zeker.”

(Tubantia 1 nov 2022)


Bingo bij Juliana’32

In het clubgebouw van Juliana’32 is er bingo donderdag 11 en donderdag 25 november. De kantine staat aan de Zwavertsweg in Groot Driene. Het clubgebouw gaat open om 13 uur. “We beginnen om 14 uur”, meldt Henk Dikken namens de organisatie.

(Hengelo’sWeekblad: 9 nov 2021 )

 

 

 


Nationale Voetbaldag bij Sv Juliana ’32

Hengelo – Zaterdag 12 juni organiseert de KNVB dé Nationale Voetbaldag. Een dag die is ontstaan vanuit het EK2020. Om aandacht te geven aan de waarde van verenigingen als plek van ontmoeting en bron van verbinding. Leden delen namelijk veel meer dan een goeie pot voetbal. Na een pittig (corona)jaar staan op deze nationale voetbaldag voetbalverenigingen schouder aan schouder. Ook S.v. Juliana ’32 doet mee aan deze dag en organiseert leuke (voetbal)activiteiten op deze dag voor iedereen uit de buurt: Leden & niet-leden én coronaproof. Zaterdag 12 juni van 12.00-16.00 staat alles op Sportpark Groot Driene in het teken van voetbal. Op deze voetbaldag willen we alle jeugd de mogelijkheid bieden om kennis te maken met voetbal en een gezellige middag te hebben. Iedereen tot 15 jaar is van harte welkom. Er wordt een 4×4 -toernooitje gespeeld, je kunt penalties schieten op een goal met allerlei gaten, er is een voetbaldartbord en een springkussen. Ook zal er voor iedereen tussen het sporten door een hapje en een drankje zijn. Aanmelden is niet nodig. Sportpark Groot Driene is geopend van 12.00-16.00uur voor iedereen die het leuk vind om kennis te maken met voetbal.

(Hengelo’sWeekblad: 8 juni 2021)