archief kranten Hengelo

Oude kranten in gemeentelijk archief Hengelo

Om kranten van vroeger in te kijken kan men vanaf heden naar het gemeentelijk archief. De 140 jaar oude collectie kranten van Bibliotheek Hengelo is overgedragen aan de heer Oerbekke, interim-hoofd van de afdeling Documentaire Informatievoorziening. De kleine, maar loodzware kast bevat duizenden microfiches: een volledige, lokale geschiedenis. Volgens Marion Mertens, directeur van de bibliotheek een logische stap: “De collectie wordt niet veel gebruikt. De bibliotheek verlaat steeds meer haar archieffunctie en groeit naar een winkelachtige omgeving. Daarom is collectie beter op zijn plek in het gemeentearchief.” De collectie is 140 jaar oud en bevat de volgende kranten:

Nieuwe Hengelosche Courant (1886 tot 1942, 1945), Tubantia (1872 tot 1982), Hengelo’s Dagblad (1946 tot 1993), Dagblad Tubantia (1993 tot 1996), Twentsche Courant Tubantia (1996 tot heden).

Het zinken van de Titanic in 1912 of het bombardement op Hengelo in de Tweede Wereldoorlog, zo op te zoeken. Bibliotheek Hengelo heeft jaren geïnvesteerd in het bijhouden van deze collectie. “Zo lang al, dat niemand weet hoe lang precies,” aldus Maria Roethof namens de bieb. De kranten zijn afgedrukt op sterk verkleind, transparant fotografisch materiaal, zogenaamde microfilms. Ze kunnen bekeken worden in een speciaal leesapparaat en tevens uitgeprint worden. Zelf onderzoek doen in het gemeentearchief ? Maak dan een afspraak met de medewerkers van het archief. Dat kan via email n.bakker@hengelo.nl. Het archief is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.