Stadsdichter

Eerste Hengelose stadsdichter Fred van de Ven (70) overleden

Fred van de Ven (70) overleed dinsdag 24 maart 2020 in het ziekenhuis in Almelo. Tussen 2008 en 2010 was hij de eerste stadsdichter van Hengelo.

Fred van de Ven leed aan een ernstige ziekte, maar het coronavirus werd hem uiteindelijk fataal. Hij was jarenlang technicus bij Theater Concordia in Enschede, de man van het licht en het geluid die altijd met snoeren in de weer was. Maar Hengeloërs kennen hem vooral als stadsdichter. De allereerste destijds die in een bomvolle bibliotheek tot stadsdichter werd benoemd.  De jury dichtte hem ‘een geruststellend scherp inzicht in het fysiek en mentaal functioneren van de stad’ toe.

Honderd gedichten

Hij schreef ruim honderd gedichten over zijn geboortestad, onder andere over de beken, de Hengeler Weend en de Kasbah waar hij woonde. Zijn observaties waren vaak raak. „Maar nooit verzuurd. Altijd was er die relativering bij Fred met een kwinkslag”, zegt de huidige stadsdichter Hettie Franken.

Zij werkte destijds als docent Beeldende Vorming in Enschede en leerde hem bij Concordia kennen.  Aan de wedstrijd wie de eerste stadsdichter zou worden deed zij ook mee. Ze werd tweede, hij eerste.  „Ik heb heel van hem geleerd. Hij heeft me geholpen op mijn stadsdichterspad”, zegt ze. „Een man met een groot hart was hij, een fijn mens. Hij trad ook op bij openingen van mijn exposities.”

Liefde

Door zijn liefde voor theater en muziek schreef hij graag gedichten die ook gezongen konden worden, in het Twents en in het Nederlands. Hij voelde zich verwant met zijn grote voorbeelden Willem Wilmink en Francois Vilon. Met Wilmink was hij destijds bevriend. Ter gelegenheid van Van de Ven’s 50e verjaardag schreef Wilmink het gedicht ‘Cowboy Fred.’

Sansan

Hij maakte samen met zijn echtgenote Yvonne Eikenaar deel uit van de zanggroep Sansan die liedjes uit alle genres ten gehore bracht., Soms a-capella, soms begeleid door gitaar. Een paar maanden geleden trad hij met de groep nog op voor het Polakmuseum in Zutphen. Van de Ven verzorgde ook rondleidingen in het Piet Blom Museum en was ook regelmatig met Sansan bij het programma ‘Praatjesmakers’ voor jonge dichters in café De Nul.  „Tot het laatst toe is hij blijven zingen”, zegt zijn echtgenote Yvonne.

(TcTubantia 25 maart 2020)


Tubantia 24 april 2018

Wie wordt de opvolger van onze stadsdichter Marijke Agterbosch? In mei  2018 komt een eind aan haar tweejaarlijkse periode. Kandidaten kunnen tot en met zondag 15 april 2018 hun gedichten insturen.
De organisatie van de verkiezing, Hengelo Leest in samenwerking met Bibliotheek Hengelo, kijkt met belangstelling uit naar de aanmeldingen.
De verkiezingsavond is op donderdag 17 mei 2018 in Bibliotheek Hengelo.

Marijke Agterbosch stadsdichter Hengelo (2016)


John Heymans  stadsdichter Hengelo (2012)


John Heymans is de nieuwe stadsdichter van Hengelo. Tijdens een spannende avond in de Bibliotheek werd hij donderdag 7 juni 2012 verkozen boven Marijke Agterbosch, de andere genomineerde.
In dichtvorm zal hij twee jaar lang bekende gebeurtenissen in Hengelo becommentariëren. John Heymans is hiermee de derde stadsdichter van deze stad. Hij is de opvolger van Reinier de Rooie en Fred van de Ven. Aan de benoeming van de nieuwe stadsdichter ging in de afgelopen maanden een verkiezing vooraf. De jury bestaande uit Simone Roerink (theatercoach), Femke Nales (journalist), Raoul Boer (directeur Rabotheater), Erik Hoekstra (Boekhandel Broekhuis) en Reinier de Rooie (stadsdichter van Hengelo 2010-2012) koos twee potentiële kandidaten. Op deze avond is ook afscheid genomen van Reinier de Rooie.


Nieuwe stadsdichter Hengelo (2010)


Vanaf 20 mei 2010 heeft de nieuwe stadsdichter Reinier de Rooie  zijn taak met liefde aanvaard. Om de blog van de eerste stadsdichter niet te verstoren heeft hij een nieuwe blog aangemaakt. Kijk bij:
http://hengelostadsdichter.web-log.nl/


Eerste stadsdichter van Hengelo (2008)

[tekst van www.hengelo.nl]
Op 16 mei 2008 werd Fred van de Ven gekozen tot stadsdichter van Hengelo. Met zijn winnende gedicht ‘Hengelo, o hoe zal ik jou bezingen’ liet hij de concurentie achter zich.

De stadsdichter heeft een eigen weblog. Daarop zijn vele prachtige gedichten te lezen over Hengelo en haar inwoners.
Klik hier voor de weblog van Fred van de Ven.

Voor gedichten uit/over deze streek kun je ook kijken op de site: http://cultuur.overijssel.nl/literatuur/