Groot Driene info

Aantal inwoners in de wijk

Groot Driene, forensenwijk

Het aantal inwoners in de wijk Groot Driene schommelt al jaren lang rond de 8900 personen. De wijk is opgedeeld in de buurten Zwavertshoek (1225 personen in 2021), Groot Driene Noord (3115), Anninks-Nijhofshoek (2035) en Groot Driene Zuid (2525). De groep 65-plussers is in de meerderheid, gevolgd door mensen tussen 45 en 65 jaar oud. De wijk telt pakweg 470 bedrijven.

De wijk Groot Driene werd eind jaren zestig, begin jaren zeventig gebouwd om de groeiende forensenbevolking van huizen te voorzien.

Deze wens werd mede ingegeven door de oprichting van de toen nog Technische Hogeschool Twente, nu Universiteit Twente. De wijk wordt begrensd door de spoorlijn Hengelo-Enschede, de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal waaraan het station Hengelo Oost is gevestigd, en verder door de gemeentegrens van Hengelo.

Het zuidelijke deel van de wijk is ruim opgezet met relatief veel vrijstaande woningen of ruime, geschakelde woningen. Straten zijn vernoemd naar Hengelose verzetsstrijders. Het deel ten noorden van de Reviusstraat is dichter bebouwd met doorzonwoningen en hoogbouw. Daar zijn de straten vernoemd naar schrijvers.

Het winkelcentrum aan de P.C. Hooftlaan werd na een grote brand midden jaren negentig herbouwd en gemoderniseerd. De Kasbah, het meest aansprekende woonproject, dateert van begin jaren zeventig en is van architect Piet Blom.

(TcTubantia 4feb 2022 , uit artikel :

‘Voor de ouderen is hier helemaal niets te doen’)

Groot Driene info