Bouwactiviteit in Groot Driene

Bovenstaande 2 foto’s ( parkeerplaats + milieu-eiland aan AH-zijde winkelcentrum 30 okt 2023 )

Bovenstaande 2 foto’s (21 okt 2023 ) van verbouwing parkeerplaats aan de AH-zijde

Bovenstaande foto’s bouwactiviteiten parkeerplaats AH-zijde ( 29 sept 2023 )

bovenstaande foto Parkeerplaats bij Jumbo. ( 11 sept 2023 )

Bovenstaande 3 foto’s (4 sept 2023): stand verbouwing parkeerplaats aan Jumbo-zijde

 

Bovenstaande 2 foto’s (17 aug 2023 ): stand verbouwing parkeerplaats aan Jumbo-zijde.

‘Zaken opknappen op alle fronten’

Winkelcentrum Groot Driene gaat flink op de schop

Het moet eerst lelijk worden voordat het weer mooi wordt. Dat credo gaat op voor het winkelcentrum Groot Driene in Hengelo. De parkeerplaatsen liggen er omgewoeld en ontoegankelijk bij en het fietspad is verdwenen. Wat is er aan de hand?

                                                     Saskia Minkman

Wandelen van en naar het winkelcentrum Groot Driene was geen pretje de afgelopen jaren. Het parkeerterrein is een samenraapsel van losse stukken asfalt en de looproutes voor ouderen van ‘t Swafert naar de winkels zijn onveilig. Net als de wegen eromheen.

Tijd om het winkelcentrum aan te pakken, dat in 1995 tot de grond toe afbrandde en daarna werd herbouwd. In Groot Driene worden geen pleisters geplakt, zeggen directievoerder Maarten Hövels en verkeerskundige Rick Metternich van de gemeente. “Op alle fronten worden hier zaken opgeknapt”, aldus Metternich.

Vooral oudere bewoners profiteren straks van de nieuwe inrichting. Vanaf het ouderencentrum ‘t Swafert wordt een looproute zonder hobbels en afstapjes gemaakt naar de winkels en het gezondheidscentrum. In het winkelcentrum wordt gewerkt aan een nieuw ‘noaberplein’, de plek waar veel wijkbewoners zich verzamelen voor een een bakkie leut en een gebakje. De bushalte naast het winkelcentrum wordt verhoogd, zodat het instappen gemakkelijker wordt. De parkeerterreinen aan de kant van Albert Heijn en Jumbo worden opnieuw ingericht en veiliger gemaakt.

Fietsoversteek

De meest in het oog springende veranderingen betreffen niet eens het centrum zelf, maar de wegen eromheen. De beruchte fietsoversteek op de PC Hooftlaan-Laan van Driene maakt plaats voor een rotonde. Vrij baan voor fietsers dankzij deze constructie en ook meer lucht voor voetgangers die via zebrapaden veiliger kunnen oversteken. De weg die straks naar het winkelcentrum leidt wordt later verder doorgetrokken om de Mariakerk en de vakschool SMEOT en moet in de toekomst de nieuwe woonwijk ontsluiten.

De rotonde Staringstraat-PC Hooftlaan is de gemeente een doorn in het oog. Er gebeuren veel ongelukken met materiële schade. “Die wordt omgebouwd volgens de huidige richtlijnen, hij wordt veel groter. Nu is het eigenlijk een kruising met een rondje erin”, aldus Metternich.

Aanspreekpunt

Bijzonder aan alle veranderingen in en rond het winkelcentrum is dat iedereen zijn zegje kon doen. “We hadden overleg met onder meer bewoners, de Gehandicaptenraad, ondernemers, wijkraad en Fietsersbond. Er kwamen veel wensen naar boven”, zegt Hövels. “Zo kregen we van bewoners van de Isaac da Costastraat het verzoek of er een extra oversteek kon komen, zodat ze makkelijker naar het winkelcentrum kunnen. Die wens wordt vervuld.”

Wim de Lang van het bouwbedrijf Dusseldorp is ook bij dit project betrokken. De Lang was al ‘omgevingsmanager’ bij het vernieuwde Marktplein en de Wemenstraat. In Groot Driene fungeert hij als aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers. “Voor ondernemers is het belangrijk dat ze goede uitleg krijgen over de werkzaamheden. Ze hebben er geen voordeel van. Daarom proberen we voor de kerst klaar te zijn. Dan hebben ze tijdens de feestdagen geen overlast meer.”

Het werk aan de wegen staat voor 2024 gepland. De rotonde aan de Staringstraat wordt begin volgend jaar aangepakt, de aanleg van een nieuwe rotonde in de PC Hooftlaan-Laan van Driene gebeurt waarschijnlijk aansluitend.

(Tubantia  28juli 2023 )


Wonen in een container aan de Sportlaan Driene

Unit074 heten de tweehonderd containerwoningen aan de Sportlaan Driene.

Ze zijn donderdag 20 juli 2023  feestelijk in gebruik genomen. Hier wonen jongeren tussen de 18 en 30 jaar. De containers staan op het terrein waar vroeger het ROC van Twente een vestiging had. De tijdelijke wooneenheden blijven er tot 2032 staan: daarna wordt deze Campus Driene bebouwd met drie- tot vierhonderd woningen.

‘Een leuk sfeertje, jongeren onder elkaar’

Hoe is het om te wonen in een containerwoning? Krap? Of juist heel functioneel? En hoe gezellig is het? Manon Kuilder (30) en Nikki Postma (21) vertellen over hun nieuwe huisjes aan de Sportlaan Driene in Groot Driene.

                                                              Saskia Minkman

‘Binnen heb je niet ‘t idee dat het een container is’

Wie: Manon Kuilder

Leeftijd: 30 jaar

Is: werkzaam bij café De Cactus en een softwarebedrijf

“Het is zo’n eerste nacht altijd even wennen. Het was heel stil. Ik was een van de eersten die de sleutel kreeg, dus zo gek was dat niet. Er woonden toen nog niet zo veel mensen. Ik wist vooraf al precies hoe ik het zou indelen. Op 28 juni kreeg ik de sleutel, 1 juli was de eerste nacht. Alleen mijn bed stond er. Vanuit mijn bed kon ik precies bepalen waar ik wat wilde hebben.”

Acht soorten azijn

“Ik zeg tegen iedereen dat ik in een container woon. Dan leg ik uit dat het een soort studio is. Want als je binnen bent, heb je echt niet het idee dat dit een container is. Ik ben nogal van het koken. Dus is er een extra kast in de keuken gekomen waar plek is voor mijn acht soorten azijn en allerlei kruiden.”

“Voor andere dingen heb je dan weer minder ruimte. Je moet daar heel kritisch mee omgaan. Ik heb daarom bijvoorbeeld geen televisie.”

“Ik woonde hiervoor in Vriezenveen en ben hier gaan wonen omdat het community-idee mij enorm aansprak. Het moet nog een beetje van de grond komen, ook omdat lang nog niet iedereen hier woont. Als het zover is, wil ik ook iets gezamenlijks doen met koken.”

Omgeving is geweldig

“De omgeving hier is geweldig. Ik kijk uit op het groen. Je kunt hier geweldig mooi hardlopen, een rondje door de achtertuin, compleet met fitnesstoestellen en een prachtige beek.”

“Ik weet nog niet precies hoe lang ik hier zal wonen. Je mag hier tot november 2032 blijven. Voorlopig zit ik hier goed. Het is een beetje tiny house-achtig. Heel interessant.”

‘Hoef nu niet in de rij te staan voor de douche’

Wie: Nikki Postma

Leeftijd: 21 jaar

Is: student HBO verpleegkunde

“Afgelopen zondag was mijn eerste nacht. Meteen een dramatische nacht, want er liep een meisje onder invloed van drugs op het terrein. Overal was politie. Maar nu is het rustig. Er wonen hier leuke mensen, we hebben al een spelletjesavond gehad. Het is gezellig, er heerst een leuk sfeertje. Allemaal jongeren onder elkaar.”

Best lastig in te delen

“De ruimte die ik heb, is best lastig in te delen: het is maar 2.20 meter breed. Alles zit dus aan de zijwanden, zodat er loopruimte overblijft. Ik heb het redelijk standaard ingedeeld, alleen heb ik aan de raamkant een bank aan het eind van mijn bed gezet. Ik weet niet of ik liever in een studentenwoning had gezeten. Belangrijkste voordeel voor mij is dat ik de keuken en badkamer niet hoef te delen. Geen discussies over wie er schoonmaakt en ook geen gedoe om in de rij te staan voor de douche. Je bent wel alleen als je thuis bent. Er zijn nog maar tachtig containers bezet, de rest moet nog komen.”

De wifi is echt perfect

“Als mensen vragen hoe ik woon, zeg ik altijd dat ik in een zeecontainer woon. Dan zie je ze schrikken. Maar dan laat ik foto’s zien, van hoe het eruitziet en dan zijn mensen meteen enthousiast. De vloer, keuken en badkamer zijn allemaal nieuw. De containers zijn al wel eerder gebruikt, in Amsterdam. Ik betaal 606 euro per maand, daar zit alles in. Je hebt zelfs eigen wifi. Die is hier echt perfect. Maar als ik in de badkamer sta, kan ik niet gebeld worden. Dit is één groot metalen gebouw. Daar hadden ze voor gewaarschuwd.”

(Tubantia 26 juli 2023 )


  Drienerstaete  2021

TcTubantia Drienerstaete

(TcTubantia 5 feb 2021 )


Voortgang bouw :

26 februari 2018:

Groots Driene

Oude Tebodin-kantoor

 

11 maart 2018:

Groots Driene

Oude Tebodin-kantoor

Tubantia 23 maart 2018 :

 

31 maart 2018:

Groots Driene

Oude Tebodin-kantoor

19 april 2018:

Groots Driene

Oude Tebodin-kantoor

13 mei 2018:

Groots Driene:

Oude Tebodin-kantoor:

 

Groots Driene: (10 augustus 2018)

Oude Tebodin-kantoor: (10 augustus 2018)