Beelden in Groot Driene

Kunstwerken in Hengelo in de schijnwerpers
‘Zeven werken zijn verdwenen’

Almeloër Jan van der Kolk schreef het boek De Brugman Collectie over kunstenaar Janny Brugman-de Vries (1918-2006) en haar man Berry. Een gesprek met Van der Kolk over de bronzen aap van Janny Brugman aan de Jacques Perkstraat en haar verdwenen werken in Hengelo.

1 Waarom heeft deze plek een aap gekregen? “Janny gaf daar zelf drie redenen voor. Dit kunstwerk uit 1974 staat bij drie basisscholen in Groot Driene. Ze koos in de eerste plaats voor een aap omdat zijn naam begint met een a, de eerste letter van het alfabet. Bovendien staat de aap vooraan op het leesplankje van aap-noot-mies en vinden kinderen het een lief beest, legde Janny uit.”

2 Wat moeten we weten van de kunst van Janny Brugman in Hengelo? ,,Dat ze zeer veelzijdig was. Ze maakte werken van brons, metaal, steen en glas-in-lood. En dat is allemaal hier in Hengelo terug te zien. Om werken zoals de aap te kunnen maken, volgde ze een lascursus. Geen enkel object van haar is saai. In deze stad zijn nu nog vijf werken van haar te vinden. Hengelo is na Almelo de Twentse plaats met de meeste kunstwerken van Janny Brugman.”

3 Er is ook veel werk van haar verdwenen? “Ja. In Hengelo gaat het om zeven werken.”

4 Die zijn niet meer in beeld? “Nee: weg, foetsie. Heel vreemd. Sommige zijn mogelijk vergaan. Dat de twee vloerkleden van haar die in het stadhuis lagen nooit boven tafel zijn gekomen, verbaast me nog het meest. Bij de opening van het stadhuis, in 1963, kregen ze een plek. Ze lagen in de trouwzaal. Janny heeft ze laten knopen door honderden Hengelose vrouwen. Niemand weet wat ermee is gebeurd.”

Jij blijft zoeken? “Ja. Kunstwerken van Janny Brugman horen eigenlijk thuis in een openbare ruimte. Ik hoop dat ik nog iets van haar kan opsporen. Mensen die informatie hebben over de werken van Janny in Hengelo, kunnen mij mailen, via debrugmancollectie@gmail.com”

(TcTubantia 15 feb 2021 )


 

 

Beelden in Groot Driene

kunstwerken in de openbare ruimte

Bovenstaande titel staat boven een boekje dat gemaakt is na toekenning van een buurtbon. Het idee was om een boekje te maken waarin foto’s van de 7 kunstwerken in de openbare ruimte , in Groot Driene, staan met informatie over de kunstwerken en de makers van die kunstwerken.

In het boekje staat meer informatie over de kunstwerken en kunstenaars.

Beelden in Groot Driene02Pagina_01

Het boekje kan als pdf-file gedownload worden. Klik op bovenstaande foto of klik hier. Beelden in Groot Driene pdf

INFO:

1.Het Museum voor Hedendaagse Hengelose Kunst (MHHK) is een virtueel museum, waar u kunstwerken van in Hengelo levende en/of werkende professionele beeldende kunstenaars kunt zien.
Het MHHK is een particulier initiatief van kunstenaar/vormgever Ricardo Liong-A-Kong. Hij heeft het museum bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Het MHHK is al enige jaren gekoppeld aan de gemeentelijke website, maar de gemeente heeft het museum nu ook aangekocht. Ricardo Liong-A-Kong zal het curatorschap op zich nemen.

Op dit moment hebben 66 kunstenaars een eigen zaal in het museum. In de verschillende thematentoonstellingen is er ook werk van andere Hengelose professionele beeldende kunstenaars te zien.

www.mhhk.nl/

—————————————————————————————————————————

videofilm : Beelden in Groot Driene

Naar aanleiding van het verschijnen van het boekje ” Beelden in Groot Driene ” is er ook een videofilm gemaakt met daarin de beelden in groot driene , met voice-over ingesproken de tekst die in het boekje bij de kunstenaars en de beelden staat geschreven.