Oogzorgcentrum: vaste plek tussen huis- en oog-arts
Het centrum is schakel tussen de eerstelijns-en tweedelijnszorg 
ROBERT VAN DER MOOLEN (LINKS) EN RUUD DE KONING IN HET OOGZORGCENTRUM IN GROOT DRIENE, WAAR EEN PRETTIGE, ONGEDWONGEN SFEER HEERST. foto ANNINA ROMITA
Oogzorgcentrum Twente (OZCT) in Groot Driene groeit uit tot een belangrijke schakel in de zorgketen. De optometristen geven adviezen bij oogklachten. Een grote groep huisartsen verwijst naar het OZCT.
TIM NIJHOF
‘Oogzorgcentrum Twente fungeert als een filter tussen huisarts en oogarts.” Het zijn de woorden van Robert van der Moolen en Ruud de Koning, de optometristen die aan het hoofd staan van het OZCT in Groot Driene. Het duo heeft twee praktijkruimtes betrokken in gezondheidscentrum Het Kompas, aan de Jacques Perkstraat.
Het centrum beweegt zich tussen eerstelijnszorg (geen verwijzing voor nodig) en tweedelijnszorg (wel een verwijzing nodig). “Ik noem het zelf anderhalvelijnszorg”, aldus Van der Moolen. Zijn partner en hij gaven de zekerheid van een vaste baan als klinisch optometrist ervoor op, zozeer geloofden ze in dit idee.
“We zagen dat mensen onnodig met oogklachten van minder complexe aard naar het ziekenhuis kwamen. Daar wilden wij als specialisten tussen gaan zitten. Dat zou wachttijd schelen en een besparing in de zorgkosten opleveren. Ook gelet op de vergrijzing en toenemende druk op de zorg”, vertelt Van der Moolen.
Hij werkte bij het MST in Oldenzaal en Enschede en De Koning bij het ZGT in Almelo. “Ik kon mijn pensioen al ruiken en werd door mensen uit mijn omgeving voor gek verklaard. Zo laat in een loopbaan nog zo’n stap? Soms moet je durven”, zegt de 62-jarige De Koning met een vette grijns.
Een sprong in het diepe dus. Tot nu toe betaalt die zich uit, concludeert Van der Moolen (46), oud-voetballer van Quick’20. In 2017 gaven de twee optometristen de aftrap voor het oogzorgcentrum. Ze kenden elkaar beroepsmatig al langer. Hans van der Moolen, vader van Robert, bracht hen bij elkaar. Hij deed hetzelfde werk als zijn zoon, in het MST in Oldenzaal.
Inmiddels is het OZCT versterkt met optometrist Alide Hans en orthopist Linda Schultinga. Het centrum heeft behalve in Hengelo spreekkamers in het Gezondheidshoes in Enschede en in het Gezondheidsplein in Denekamp. “We moesten vertrouwen opbouwen in de zorgwereld, dat kostte tijd. Maar nu werken we nauw samen met de Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland, ook wel THOON, met Menzis en de oogartsen in de regio. Ook is er een samenwerking met Augenklinik Ahaus.”
Het THOON-gebied loopt van Hengelo, Hof van Twente, Enschede en Haaksbergen tot in Oldenzaal en omgeving. “Gemiddeld genomen zien we maandelijks drie- tot vierhonderd patiënten”, rekenen Van der Moolen en De Koning voor. In coronatijd daalde het aantal bezoeken aan het centrum fors. Dat is nu bijgetrokken.
Ze zijn voorlopers geweest, stellen ze. “Een centrum als het onze was er nog niet in Nederland. De zorg die wij leveren wordt volledig vergoed, zonder dat je het eigen risico ervoor hoeft aan te spreken. Daar zit onze meerwaarde in.” Ze weten het: ze bestaan bij de gratie van huisartsen die patiënten naar het OZCT verwijzen. “Dat klopt, maar het is ook een logische stap voor de artsen om dat te doen. Niet arrogant bedoeld, maar onze kennis van het oog is groter dan die van de huisartsen. We hebben ook de apparatuur in huis om kwalitatief goede oogzorg te leveren”, stelt De Koning.
De lijnen met de artsen zijn kort, vult Van der Moolen aan. “Bij spoedgevallen en vragen kunnen ze ons bellen op onze red phone. Daarop zijn we altijd bereikbaar.” De optometristen worden ingeschakeld bij, onder andere, een vermoeden van staar of glaucoom, rode ogen, droge ogen en flitsen of vlekken.
Een orthopist kijkt dan weer naar andere klachten, zoals een lui oog. Van der Moolen: “Wij geven adviezen. In de meeste gevallen worden die ook overgenomen. Het kan gebeuren dat we moeten doorverwijzen naar de oogarts, maar in 80 procent van de gevallen is dat niet nodig. Dat is de grote winst van onze aanpak. Op die manier verlagen we de druk op de zorg.”
De twee gaan nog even dieper in op hun samenwerking met Augenklinik Ahaus. “Een dag na een oogoperatie in Duitsland kunnen mensen in Hengelo terecht, waar wij controleren of alles er goed uitziet. Zo’n tien tot vijftien mensen komen daarvoor wekelijks hier. Maar om een misverstand uit de wereld te helpen: wij zijn geen dependance van de Augenklinik.”
En het OZCT is ook geen opticien, benadrukt het duo. “We geven wel een briladvies. Daar kan een opticien mee aan de slag.” Het oogzorgcentrum koestert zijn onafhankelijkheid. “We bevelen geen arts of opticien aan. Het is aan de patiënten zelf om die keuze te maken.”
Soms vinden huisartsen het vervelend dat de optometristen adviezen geven waarvoor recepten moeten worden uitgeschreven, merken de twee op. Bijvoorbeeld voor oogdruppels. “Wij mogen als optometristen geen recepten voorschrijven”, legt Van der Moolen uit. ,,Maar uiteindelijk hebben de artsen baat bij deze werkwijze. Want zo houden we patiënten toch uit de tweedelijnszorg.”
Hun ultieme streven is om de oogzorg op een hoger niveau te brengen. “In samenwerking met de artsen en onze andere zorgpartners.” Met deze stap staken ze hun nek uit. Wanneer het OZCT geworteld is? “Lastig te zeggen. Wat wij doen is nog steeds relatief nieuw. Bij THOON zijn 190 huisartsen aangesloten. Met zo’n 55 artsen van die groep werken we nog niet samen. Op dat vlak kunnen we nog winst boeken. We zullen het nut van onze filterfunctie moeten blijven aantonen.”
(TcTubantia: 1 juli 2021 )
OZCT?
OZCT (Oogzorgcentrum Twente) brengt zorg voor uw ogen dichter bij huis. Wij zijn een onafhankelijk en betrouwbaar oogzorgcentrum. U kunt bij ons terecht voor oogheelkundig advies, al uw oogheelkundige klachten, of wanneer u vragen heeft.
Naast dat wij nauw samenwerken met huisartsen en oogartsen is er tevens een mogelijkheid om zelfstandig langs te komen voor een preventief oogheelkundig onderzoek. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor een droge ogen behandeling.
OZCT zorgt voor substitutie van oogzorg van de tweede lijn (zorg waar een verwijzing voor nodig is) naar de eerste lijn (zorg waar geen verwijzing voor nodig is). Dit met als doel de oogarts te ontlasten. Wij bieden persoonlijke hoogwaardige eerstelijnszorg aan. Dit kunnen wij aanbieden omdat wij jarenlange klinische ervaring hebben opgedaan in het ziekenhuis.
Wij vinden het belangrijk dat u zich bij ons op uw gemak voelt, dat er tijd wordt genomen voor onderzoek en dat er een goede uitleg wordt gegeven over de mogelijke diagnose.
Wij zijn gevestigd in Gezondheidscentrum Het Kompas, Jacques Perkstraat 1-3 in de wijk Groot Driene te Hengelo. Het Kompas is goed bereikbaar met auto, trein (op 500m van treinstation Hengelo Oost) en bus (lijn 8 H. Roland Holstraat en lijn 12 Staringstraat). Tevens kan er kosteloos geparkeerd worden.
Wij werken samen met de volgende partners:
Thoon – Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland.
Het Kompas – Gezondheidscentrum.
Remote Medics – Fundusfoto screening.
Briegel – Business Developers
James software
Zorgdomein
OVN- Optometristenvereniging Nederland
Kwaliteitsregister Paramedici