Bouwploeg Welbions mag verder met renoveren Hengelose Kasbah: kritische bewoners krijgen huurkorting

HENGELO – Woningstichting Welbions schrapt twee maanden huur voor de videwoning van Brian en Sonja Bolink in de Kasbah. Zo eindigt het kort geding dat de corporatie dinsdag tegen de kritische bewoners heeft gevoerd.

Bert Jansen

Het paar hoort bij de 30 procent huurders dat tegen het renoveren en verduurzamen van het eertijds hippe complex, ontworpen door architect Piet Blom, heeft gestemd. Met 70 procent voorstanders is de klus in gang gezet.

Twijfelen

De Bolinks twijfelen over de controle van die verplichte draagvlakmeting. Brian: „De notaris heeft de verklaringen van de bewoners niet getoetst.” Sonja: „Wij kregen een brief van Welbions waarin stond: ‘Fijn dat u met de renovatieplannen hebt ingestemd’. En wij stemden tegen.” Rechter Kuipers maakt duidelijk niet te twijfelen aan de notarisverklaring.

Brian Bolink vreest vooral beschadigingen van zijn boedel en eist een hogere schadevergoeding dan de dagwaarde. Door een burn-out verdraagt Sonja de werkzaamheden amper. „Het wordt me allemaal te veel. Ik moet absolute rust houden van de huisarts.” De Bolinks weigeren mensen van huurbaas Welbions en de Hegeman Bouwgroep in hun woning toe te laten. Er is al heel wat correspondentie heen en weer gegaan. Uiteindelijk besluit de corporatie tot een kort geding.

Liever in de gevangenis

Welbions voert aan dat de Bolinks drie logeerwoningen is aangeboden, als vluchtadres voor het paar met hun hond tijdens de renovatie. Maar Sonja wil er niet naartoe. „Vies en goor, het rook naar sigaretten. Ik zit nog liever in de gevangenis.” Uiteindelijk heeft het paar zelf met ingang van deze week een vakantiehuisje in Denekamp gehuurd, tot 5 november. Dat kost rond 3000 euro. Nu vraagt Brian Bolink Welbions om een bijdrage.

Na een schorsing biedt advocaat Kempe namens Welbions aan dat de huur van hun Kasbah-woning (483,20 euro) twee maanden niet zal worden geïnd. Uit coulance, aldus de raadsman. Ook mag het paar een logeerwoning langer gebruiken, zonder dat energiekosten worden doorberekend.

Aanvullende eisen

De Bolinks wijzen dat voorstel af en stellen een rij aanvullende eisen, zoals over te vervangen eigen radiatorkoven. Brian wil die zelf timmeren, voor 15 euro per uur plus betaalde materiaalkosten. Rechter Kuipers maakt duidelijk dat wensenlijstje niet in zullen te willigen. ,,Het gaat hier om ruim 180 woningen, het is onmogelijk om met elke wens rekening te houden. Een complexe lijst (zoals van de Bolinks) werkt niet.”

Dan stemt het echtpaar toe. In ruil voor twee maanden ‘korting’ mag de bouwploeg meteen aan de slag, met het opnemen van de maat van nieuwe kozijnen. Hun videwoning wordt energiezuiniger, zonder huurverhoging.

(Tubantia 24 augustus 2022 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.