Niek Dekker (68) is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We maken mensen blij’

JOLINDE SCHOPMAN

Je koffiezetapparaat houdt er mee op. Wat nu? Weggooien en een nieuwe kopen? Mooi niet! Ga ermee naar het Repair Café in Hengelo. Dat is duurzaam én goed voor de portemonnee.

Het Repair Café in Buurthuis de Tempel is een plek waar je kapotte kleding, meubels, elektrische apparaten en meer kunt (laten) repareren. Met hulp van vrijwilligers maak je jouw kapotte voorwerp kosteloos weer de oude. In totaal zijn er vijfhonderd repaircafés in Nederland. De organisatie erachter zet zich in voor een duurzame toekomst en het creëren van meer bewustzijn.

Niek Dekker is al ruim drie jaar één van de vrijwilligers in het café. Met ruim dertig vrijwilligers komt de groep op wisselende zaterdagen samen om spullen van anderen te repareren. “Hiervoor ligt gereedschap klaar in het café, maar de meesten nemen wat mee van thuis”, vertelt Niek. “Het is altijd een verrassing wat we binnenkrijgen en waar we mee bezig mogen.”
Voor iedereen

In het café kun je samen met de vrijwilliger gaan zitten om jouw kapotte apparaat, meubel of kleding te fiksen. “Het liefst laten we het de mensen zelf doen”, zegt Niek. “Mochten ze dat niet willen, dan zorgen we dat ze zien wat we doen.” Is er niets kapot en wil je gewoon een koffietje drinken? Ook dan ben je welkom, laat Niek weten.

Het werk als vrijwilliger geeft Niek veel voldoening. “Het is dankbaar werk. We kunnen mensen heel blij maken en dat is zo fijn”, zegt Niek. “Voor sommige mensen hebben bepaalde spullen een emotionele waarde. Als het dan lukt om iets te repareren, zijn ze zo gelukkig.” Het eerstvolgende repaircafé is op zaterdag 3 december van 10.00 uur tot 13.00 uur in Buurthuis de Tempel.

(Tubantia 22 nov 2022 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.