Gezamenlijk plan voor verduurzaming huizen

Enschede, Hengelo( de wijken Wilderinkshoek en Groot Driene ) en Almelo vragen Rijk om 850 miljoen
Met 850 miljoen euro kunnen Enschede, Hengelo en Almelo binnen vijf jaar ruim 13.000 woningen verduurzamen. Dat was de boodschap die drie wethouders gisteren samen hadden voor de ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten. Die moeten nu over de brug komen.

LEO VAN RAAIJ

De Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede hebben samen een aanpak ontwikkeld om particuliere woningeigenaren en huurders te helpen hun huis te verduurzamen. Het gaat om huishoudens die zelf niet in staat zijn dat te betalen. Deze zogenoemde Twentse Ontzorg Financiering (TOF) zou model kunnen staan voor de verduurzaming in de rest van het land.

Kern van de TOF-regeling is een collectieve aanpak, in samenwerking met woningcorporaties en bedrijven. Doel is door alles te bundelen, huurders en particuliere woningeigenaren niet te hoeven belasten met bureaucratische en technische rompslomp. De gemeenten nemen het initiatief en begeleiden de uitvoering van de plannen.Het betekent bijvoorbeeld dat er geen rijkssubsidieregelingen meer van toepassing zijn. “Voor TOF worden alle subsidiepotjes bij elkaar geveegd”, zei de Almelose wethouder Eugène van Mierlo gistermiddag. Die komen allemaal binnen het bedrag te vallen dat de steden nodig denken te hebben. Dat bedrag is 850 miljoen euro, wat neerkomt op 50.000 euro per woning. Het Rijk zou dat moeten financieren, vinden Van Mierlo en zijn collega’s Claudio Bruggink van Hengelo en Jeroen Diepemaat van Enschede.

Beduidend lager

Volgens de wethouders is dat totaalbedrag beduidend lager dan wanneer woningeigenaren individueel aan de slag zouden moeten. Dan kan het wel oplopen tot 80 mille per woning, zo hielden ze de ministers Hugo de Jonge (CDA, Volkshuisvesting) en Rob Jetten (D66, Klimaat en Energie) voor tijdens een bijeenkomst in het Almelose wijkcentrum De Hagedoorn. Het gebouw staat midden in een wijk waar juist veel ‘energiearmoede’ heerst: mensen met lage inkomens en slechte huizen, die niet in staat zijn te investeren in verduurzaming.

Geen harde toezeggingen

Maar de TOF-regeling vergt nogal wat, zo lieten De Jonge en Jetten doorschemeren. “In feite vragen jullie ons Twente bij wijze van spreken met een figuurzaag uit de landelijke regelingen te zagen”, zei De Jonge. Tot harde toezeggingen kwam het niet. “We zijn bereid het basisidee te verkennen”, aldus De Jonge. Wethouder Bruggink nadien: “We hebben de ministers aan het denken gezet.”

De wethouders wezen onder meer op het financiële voordeel op lange termijn. “Het klinkt astronomisch, die 850 miljoen euro. Maar niet als je het afzet tegen de miljarden die de energiecompensatie nu vergt.”

Aanpak bedoeld voor ‘urgente’ stadswijken

De 850 miljoen die de drie Twentse steden vragen, is bedoeld voor de drie ‘urgente gebieden’ in de steden: Enschede Zuid (7.083 woningen), in Hengelo de Wilderinkshoek en Groot Driene (3.828 woningen) en in Almelo de wijken Nieuwstraatkwartier, Ossenkoppelerhoek en Wierdensehoek (2.891 woningen).

Heel concreet is de TOF-regeling nog niet, zo gaven de wethouders toe. “Maar zodra die 850 miljoen euro op de bank staat, kunnen we het bedrijfsleven vragen een voorstel te doen. Door de massa is het dan voor hen interessant”, aldus Diepemaat. “En het doel is dit in de pilot verder te concretiseren.”

Ook de gemeenten zelf gaan aan de slag, zo zeggen de wethouders. Volgens Van Mierlo is het nodig van deur tot deur te gaan, om mensen ervan te overtuigen dat ze zonder allerlei bureaucratische rompslomp als het invullen van subsidieaanvragen, hun huis kunnen verduurzamen.

(Tubantia 6 dec 2020 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.