‘Let eens op vogels om je heen’

Aan het Colosseum 90, beter bekend als Kristalbad, is op woensdagochtend 7 februari om half 10 voor maximaal 20 personen een leerzame excursie. Het is een plek waar verschillende soorten vogels uit soms verre landen overwinteren. Er is veel voedsel, rust en ruimte en Nederland heeft een zacht klimaat vergeleken met veel andere landen in de wereld. De sport tijdens de excursie ˜Overwinteraars van Landschap Overijssel is om zo veel mogelijk soorten vogels te ontdekken.

Eigenlijk is het Kristalbad een natuurlijke watermachine – die proceswater weer leven inblaast – een groot bergingsgebied voor water, een ecologische verbindingszone en een recreatief gebied in één. Het is een geliefde plek voor vogels. Terwijl je in de zomer en het najaar veel eendensoorten zult zien, zijn er in de winter weer andere vogelsoorten te ontdekken. Welke, daar kom je vanzelf achter tijdens deze excursie onder begeleiding van enthousiaste vogelexperts. Tip: neem een verrekijker mee en trek stevige laarzen aan meldt de website van Landschap Overijssel. De organisatie laat verder weten dat de excursie doorgaat bij minimaal vier deelnemers, honden niet zijn toegestaan (hulphond uitgezonderd) en dat de wandeling ongeveer vijf kilometer behelst. Meer informatie: 0529 – 40 17 31 of info@landschapoverijssel.nl .

Hoe zit het met de kansen van vogels spotten in de wijk of in eigen tuin? Bij wooncomplex ˜t Swafert is een ijsvogeltje gespot, aalscholvers, meeuwen, gaaien, eksters, mussen, pimpelmezen, koolmezen, merels en roodborstje. Ondanks dat het nog winter is, is de verscheidenheid aan vogels groot. Bijvoeren mag, aldus de Vogelbescherming. Voor meer adviezen, zie de website www.vogelbescherming.nl . De organisatie tenslotte, nodigt iedereen uit in heel Nederland om mee te doen met de nationale tuinvogeltelling. Tijdens de Tuinvogeltelling geniet je een half uurtje van de natuur in je eigen tuin of balkon.Dat helpt om in de gaten te houden hoeveel tuinvogels er in ons land zijn. De huismus stond al een paar jaar op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels, maar volgens de organisatie lijkt het inmiddels iets beter met ze te gaan. Meer informatie: www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling Je kunt vogels voeren met speciaal voer voor tuinvogels, strooivoer op (voeder-)tafels en op de grond, silovoeren altijd in voersilo’s, fruit, ongebrande (en ongezouten) pinda’s altijd in pindasilo’s, vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen) – zelf vetbollen maken is niet moeilijk – en broodkruimels, maar niet teveel (want te zout). Voer de vogels niet met producten met zout, melk, vetbollen of pinda’s in een (plastic) netje (vogels kunnen erin verstrikt raken), boter of margarine (dit werkt laxerend) of met gekookte etensresten. Voer ook niet overmatig. Dit kan ongedierte aantrekken.

(Hengelo’sWeekblad. 23jan 2024 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.