Padden helpen bij het oversteken

Binnenkort begint de paddentrek als de temperaturen iets stijgen. Foto : Stichting Paddentrek Hengelo.

Zoveel mogelijk padden redden: dat is het doel de komende maanden van stichting Paddentrek Hengelo. In en rondom Hengelo gaat het eigenlijk best goed met de paddenpopulatie. “Maar we willen op meer plekken overstekende padden helpen. Daar zijn vrijwilligers voor nodig”, zegt coördinator Adri Schols van stichting Paddentrek Hengelo. Er is een infoavond op woensdag 31 januari

Jaarlijks trekken padden naar het water waar zo ooit geboren zijn. Daar willen ze voor voortplanting zorgen. De massale komst van de padden naar het water wordt de paddentrek genoemd. “Die begint als de temperatuur iets zachter wordt. Bij tien graden overdag en acht graden ‘s nachts ontwaken ze uit hun winterslaap. Dan gaan ze massaal naar het water waar ze geboren zijn. Na twee of drie jaar zijn padden geslachtsrijp en willen ze zich voortplanten”, zegt Schols. Padden trekken na hun geboorte naar nieuwe leefgebieden op zoek naar voedsel. Niet iedereen kan bij de poel of sloot blijven. Maar bij stijgende temperaturen keren ze dus massaal terug naar de plek waar ze het levenslicht zagen. Dat kan al in februari beginnen. In Hengelo en omgeving gaat het volgens Schols best goed met de paddenpopulatie. Dat kan niet los worden gezien van de aanleg van retentiegebieden. “Denk maar aan het Kristalbad, ‘t Genseler en Woolde. Rondom Hengelo zijn watergebieden aangelegd om het water vast te houden. Daar planten padden zich voort”, zegt Schols. Vorig jaar hebben vrijwilligers van de stichting Paddentrek Hengelo zo’n 8.500 padden, kikkers en watersalamanders geholpen met het oversteken. Kikkers en watersalamanders worden ook geholpen, maar het leeuwendeel van de overstekende dieren zijn padden. Dankzij de hulp van de dierenvrienden worden veel dieren van een wisse dood gered. Hun leven eindigt daardoor niet onder een autoband. Zonder de hulp zouden veel padden geplet worden door het verkeer. “De groep vrijwilligers is steeds groter geworden. Daardoor kunnen we meer padden redden. Maar we blijven vrijwilligers werven want we hebben ook verloop. Bovendien kunnen we dan op meer plekken padden helpen.” Schols vindt het fijn dat het met de padden goed gaat in zijn gemeente. De ontwikkelingen in Hengelo staan echter in schril contrast met het landelijke beeld. De landelijk overkoepelden organisatie Ravon schetst een veel somberder beeld. “In vijftien jaar is het aantal padden en bruine kikkers gehalveerd in Nederland. De oorzaak weet men bij Ravon niet zeker. Landelijk is er minder habitat en met de insecten gaat het ook slecht. Insecten zijn het voedsel voor deze dieren. Ook zijn er in de zomers van de afgelopen jaren poelen vroegtijdig drooggevallen. De droogte zal waarschijnlijk ook een oorzaak zijn.”

Woensdag 31 januari is er een voorlichtingsavond. Belangstellenden zijn welkom en kunnen meehelpen om padden te redden. De Houtmaat, Houtmaatweg, 19.30 uur.

www.paddentrekhengelo

(Hengelo’sWeekblad  30 jan 2024 )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.