Reünie trekt 1600 oud-leerlingen naar De Grundel: ‘Mooie tijd gehad’

75-jarig bestaan van Hengeloos Lyceum zorgt voor filevorming in de gangen                 Lyceum De Grundel hield zaterdag vanwege het 75-jarig bestaan een reünie. In totaal kwamen er zo’n 1600 mensen op af, maar de werkelijke belangstelling was nog groter. Foto: Cees Elzenga
Lange rijen voor de entree, filevorming in de gangen en parkeerverboden: Lyceum de Grundel vierde zaterdag een feestje. De school bestaat 75 jaar, aanleiding voor een reünie.

BOB GEVERS

Het aantal aanmeldingen op de reüniewebsite stokte bij 1607. Meer komen er niet in om veiligheidsredenen. De laatste dagen hadden zich nog veel mensen willen inschrijven, maar helaas. ‘Het spijt ons enorm’, meldt de organisatie op de website. Jan Verkade, 72 jaar, is wél binnen. In lokaal 014, voor oud-leerlingen die tussen 1965 en 1970 eindexamen deden.

Verkade deed in 1968 z’n hbs- examen. Best een leuke school, niet zo streng. Maar je had ook geen keus. Als je ouders katholiek waren, dan ging je gewoon naar De Grundel.” Zijn lichting had nog les van paters, die vaak godsdienstles gaven. De mooiste schoolherinnering? “Ik heb er mijn vrouw leren kennen, Liesbeth. We zijn inmiddels 48 jaar getrouwd. Zij is hier natuurlijk ook.”

De Comeet

In het bankje voor hem zit Harrie van Schoot, ook 72. Harrie schreef gedichten en verhalen in schoolkrant De Comeet. Een paar jaar geleden zocht een klasgenoot contact met hem via LinkedIn: “Hij had alle verhalen uitgeknipt en bewaard. Een stille fan!”

De paters waren overigens best ruimdenkend, vindt Van Schoot. “Pater Terpstra bijvoorbeeld, die godsdienstles gaf, vond de PSP de beste politieke partij.” Harrie werd psycholoog en later econoom, Verkade ging ‘in de techniek.’ En terwijl ondertussen op de gang een menigte reünisten voorbij schuifelt, heeft Harry Nijland (74) in lokaal 014 een paar klassenfoto’s uitgespreid. Hij maakte de school trouwens niet af, net als z’n schoolmaat Ton Nijkamp.

Perfecte sfeer

“Je mocht niet twee keer doubleren”, leggen ze hun voortijdige afscheid van De Grundel uit. Tot en met de derde klas ging ‘t best goed. “We hebben hier een heel mooie tijd gehad”, melden ze. Jammer dat ze moesten vertrekken. Ton: “De sfeer was perfect, mijn kinderen zaten hier ook op school.”

Gerard Kleinsmann, 74 jaar, is er ook. Hij kent de school als z’n broekzak, want hij was de jaren voor zijn pensioen rector van de combinatie Twickel/Grundel “We hebben hier vooral geleerd rekening met elkaar te houden.”

Dan gaat de deur van het lokaal open. Frans Kuypers, 93 jaar, destijds leraar Duits, komt binnen. Ze kennen hem allemaal nog, maar hij kent z’n leerlingen niet meer.

(Tubantia 3 October 2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.