Sportlaan Driene wordt bijzonder

Gemeente Hengelo en ontwikkelcombinatie Leyten-Trebbe gaan ‘gribusbuurt’ opknappen

 

Het verbouwde pand van vakschool Smeot staat er tiptop bij. CARLO TER ELLEN DTCT

HET VERBOUWDE PAND VAN VAKSCHOOL SMEOT STAAT ER TIPTOP BIJ. CARLO TER ELLEN DTCT

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de St. Janschool hebben hun intrek genomen in het gebouw van De Arcade. SASKIA MINKMANLEERLINGEN VAN DE GROEPEN 7 EN 8 VAN DE ST. JANSCHOOL HEBBEN HUN INTREK GENOMEN IN HET GEBOUW VAN DE ARCADE. SASKIA MINKMAN

In het tweede deel van de Sportlaan Driene, richting de Elsbeek, zien de panden er een stuk minder aantrekkelijk uit. FOTO RIKKERT HARINKN HET TWEEDE DEEL VAN DE SPORTLAAN DRIENE, RICHTING DE ELSBEEK, ZIEN DE PANDEN ER EEN STUK MINDER AANTREKKELIJK UIT. FOTO RIKKERT HARINK

Het is niet bepaald een gebied waar mensen zich graag ‘s avonds ophouden. Daar komt verandering in. De omgeving van Sportlaan Driene, vlak naast de wijk Groot Driene, moet een bijzonder stukje Hengelo worden. Met woningen, sport, onderwijs en een zorgcomplex.

SASKIA MINKMANHENGELO

De Sportlaan Driene is een weg van tegenstellingen. Bij de ingang aan de PC Hooftlaan staat het verbouwde pand van Smeot, de vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning, er tiptop bij. De lange, glazen gevel geeft het idee van een hypermodern metaalbedrijf.

Iets verderop ook betrekkelijk nieuwe gebouwen, zoals het schoolgebouw van De Arcade, waar tot 2018 leerlingen zaten die een extra steuntje in de rug nodig hadden. De school stond een tijdje leeg maar heeft al weer nieuwe bewoners: de Sint Janschool 2.0. Het zijn de groepen 7 en 8 van de basisschool aan de Oude Postweg die hier hun onderkomen hebben gevonden.

Achter Smeot torent de Syrisch Orthodoxe Mariakerk omhoog, iets verderop zit het Neon College, een vmbo voor speciaal onderwijs. De school gaat samen met een tweede locatie in Enschede en krijgt daar een nieuwe plek.

Onkruid schiet omhoog

Wat meer richting de velden van voetbalvereniging Juliana wordt de staat van de gebouwen aanmerkelijk minder aantrekkelijk. Hier en daar staat een volle afvalbak, het onkruid schiet omhoog. In de voormalige ROC-gebouwen hebben diverse maatschappelijke instellingen onderdak, zoals de Turkse culturele vereniging en de Suryoye culturele Vereniging.

De sportvelden aan de overkant liggen er prachtig gemaaid bij. Handboogschietvereniging De Vrije Schutter maakt sinds mei 2019 gebruik van de vroegere ATC-velden. Sinds de komst van de vereniging is de omgeving een stuk verbeterd. De groene enclave was ‘een illegale vuilstortplaats en een woonstee van zwervers’, zoals de club destijds liet weten. Maar nu de boel netjes is aangeharkt en er rond het complex een degelijk hek staat, gaat het een stuk beter.

De andere voetbalterreinen krijgen toevallig deze week nieuwe gebruikers: het zomerse sportevenement ‘Op vakantie in Hengelo’, dat normaal gesproken op het marktplein en in het Prins Bernhardplantsoen wordt gehouden, is nu in dit deel van de stad.

De vroegere wijkagent van Groot Driene, André Schutten, uitte in december vorig jaar zijn zorgen over het gebied rond Sportlaan Driene. “Het verpaupert”, zei hij in zijn afscheidsinterview. Hij noemde de omgeving van het oude ROC ‘een gribusbuurt’ waar wordt gedeald en gecrosst. “Er zijn mensen die daar hun hond niet durven uit te laten”, aldus Schutten.

Illegale gokhal

Gevraagd naar hoe de situatie nu is, meldt een woordvoerder van de politie dat er ‘zover bekend’ niet wordt gecrosst. Er zijn wel enkele andere incidenten geweest. “Eind juni is er aan de Sportlaan Driene een illegale gokhal opgerold. En zijn er meldingen geweest van jongeren die geluidsoverlast veroorzaken en afval achterlieten op de Sportlaan. De politie heeft daar tegen opgetreden”, aldus de woordvoerder.

Het zal de vroegere wijkagent in elk geval goed doen dat er plannen zijn voor het gebied. Ze zijn prematuur en bevinden zich in ‘de onderzoeksfase’ en de sfeer van ‘intentieovereenkomsten’. Maar er gaat hier wat gebeuren, beloven de gemeente en de ontwikkelcombinatie Leyten-Trebbe.

Zo staat woningbouw langs de Sportlaan hoog op het verlanglijstje van de initiatiefnemers. Of die woningen op de plek van het oude ROC komen, is nog absoluut niet duidelijk, zegt woordvoerster Sara Pouwels van Trebbe. “Daar is het nog te vroeg voor. Dit zijn premature plannen.” Duidelijk is wel dat er woningen komen in ‘het betaalbare en middeldure segment’.

Regelmatig vragen

Er gebeurt meer, zegt wethouder Mariska ten Heuw, die de Sportlaan Driene als ‘een mooi en bijzonder gebied’ betitelt. De gemeente krijgt regelmatig vragen van instanties die zich er graag willen vestigen. Ook zijn er partijen die er een zorgcomplex willen realiseren. En er is mogelijk ook ruimte voor andere maatschappelijke voorzieningen.

De gemeente werkt daarvoor samen met Leyten-Trebbe, de ontwikkelaar die al tien jaar actief is rond de Sportlaan Driene. Folkert Leijten denkt dat het gebied onder meer vanwege de ligging en groenstructuur in potentie kan uitgroeien ‘tot een bijzonder deel van Hengelo, met ruimte voor wonen, zorg, sport en maatschappelijke voorzieningen’.

Het is nu aan Leyten-Trebbe om een aantal scenario’s voor het gebied op papier te zetten. Half september worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad. Die kiest dan het beste scenario. Wanneer de plannen worden uitgevoerd, is nog onbekend.

(TcTubantia , 26 juli 2021 )

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.