Uit De Kunst

Op zoek naar de bronzen waternimfen

Er is wat speurwerk nodig om het kunstwerk Sirenen van Nic Jonk te ontdekken. De waternimfen van Jonk (1928-1994) houden zich schuil in de Swafertvijver, achter een muur van riet. Voorzitter Wil Kuipers van HeArtpool laat zijn licht schijnen over het bronzen beeld uit 1970.

Spreekt dit beeld jou aan?

“Ik ben een liefhebber van ruimtelijk werk. Dit is een mooi beeld op een mooie plek. Maar er zijn andere beelden van andere kunstenaars waar ik meer mee heb. Zoals Giacometti, Brancusi, Henry Moore. Ik zou niet zo snel naar de beeldentuin van Nic Jonk in Schermerhorn gaan. Dit werk is van 1970, maar het heeft de stijl van voor de oorlog. Het mist zeggingskracht, een gezicht. Dit is puur vorm.”

Zijn het alleen sirenen met een lange staart, of zit er ook een dolfijn bij?

“Ik weet dat het twee nimfen zijn. Sirenen ja. Een dolfijn? Dat laat ik in het midden. Soms moet je de fantasie een kans geven. Er zit best een grote staart aan, dat wel.”

Wat moeten we onthouden van Nic Jonk?

“Hij was een liefhebber van vrouwenfiguren. Je herkent zijn beelden direct. Hij werkte veel met brons en schilderde ook. Jonk maakte grote werken, het moet nogal een klus zijn geweest om ze te plaatsen. Hij was een gereputeerde kunstenaar, hier en in het buitenland. Een goede keuze van Hengelo om een werk van hem te kopen.”

Door het hoge riet is Sirenen aan het zicht onttrokken. Werk aan de winkel voor de gemeente?

“Toen ik hier aankwam, zag ik het werk niet meteen. Ik moest er omheen fietsen om het te kunnen zien. De gemeente mag daar best iets aan doen.”

Dat heeft het beeld wel verdiend?

“Vind ik wel. Net als de vissers die hier komen. Zij kijken ook uit op Sirenen. Het werk past met zijn groene schutkleur perfect bij de omgeving. Dit beeld maakt de Swafertvijver, die van zichzelf al mooi is, nog mooier.”

Tim Nijhof

(TcTubantia : 13 sept 2021 )

( op onze website , onder Kunst& Cultuur :Beelden in Groot Driene , vind je een youtube-film over Beelden in Groot Driene )

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.