Henri ontsnapt aan rioolexplosie in Kasbah

Henri Toonk staat even in het middelpunt van de belangstelling. FOTO LEO VAN RAAIJ

Door de explosie in de gasleiding is er een grot gat in de grond geslagen. FOTO DOMINIQUE GEMSER / NEWS UNITED

 

Bewoners werden geëvacueerd. Door de explosie in de gasleiding is er een groot gat in de grond geslagen. foto's Dominique Gemser/News United. FOTO DOMINIQUE GEMSER / NEWS UNITED

Bewoners worden geëvacueerd. Door de explosie in de gasleiding is er een groot gat in de grond.  Foto’s : Dominique Gemser/News United

Een explosie van een riool veroorzaakte gistermorgen in Hengelo flinke schade. “Ik ben de veroorzaker”, grapt Henri Toonk. Maar zonder veel fantasie kan ook gesteld worden dat de medewerker groenonderhoud aan de dood is ontsnapt.

LEO VAN RAAIJ

Bij de explosie in het riool onder de Kasbah, aan de Boekerij in Hengelo, gisteren om een uur of half tien, vloog een ronde putdeksel zeker 3 meter omhoog en veroorzaakte een fors gat in het plafond erboven. Henri Toonk stond op een paar meter afstand. “Het hele gebouw trilde”, zegt hij iets meer dan twee uur later.

Zelf lijkt hij er niet meer zo van onder de indruk. “Maar ik had wel geluk dat mijn brandblusser het niet deed”, zegt Toonk. Dat was namelijk de reden dat hij er niet met zijn neus bovenop stond. Toonk was bezig onkruid weg te branden onder de paalwoningen, toen plots een afvoerputje vlam vatte.”Er was benzine of zoiets in gegooid”, zegt Toonk. “Je kunt het zelfs nu nog ruiken.” Dat er vervolgens iets ging gebeuren, kon hij horen aan het geluid dat uit het riool kwam. En luttele seconden later gebeurde het ook: met een enorme knal schoot de putdeksel meters de lucht in, een flinke ravage veroorzakend aan het trottoir en plafond erboven.

Trillen

“Ik voelde het trillen”, zegt Maarten, die schuin boven de plek des onheils woont en nog in bed lag. Het ‘plafond’ waar de deksel tegenaan schoot, is in feite de vloer van de woning van zijn buurman, recht boven de put. “De woningen zijn wat gehorig en ik dacht dat bij de buurman een kast omviel.”

Toen hij de sirenes van de brandweer hoorde, ging hij toch maar eens een kijkje nemen vanaf zijn balkon. “Een agente zei toen dat ik mijn huis uit moest. Een stukje verderop aan de straat heb ik staan wachten.”

Hij was niet de enige. Bewoners van de Boekerij en Bazaar werden geëvacueerd, omdat niet duidelijk was wat de explosie had veroorzaakt en of er nog gevaar was. Een fors deel van de Kasbah werd door de politie afgegrendeld. Na inspectie van diverse putten mochten de bewoners, rond een uur of twaalf, weer naar huis.

(TcTubantia : 9 juli 2021 )

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.