Islamitische school sluit: afscheid met een lach en een traan

TT-2021-10152 - Hengelo - Laatste dagen Islamitische basisschool De Tulp, ze hebben te weinig leerlingen en vertrekken naar Enschede. Opvoering circusact in de hal van de school.<br/>editie HE Foto Carlo ter Ellen DPG Media CTE20210701 Carlo ter Ellen DTCTTT-2021-10152 – HENGELO – LAATSTE DAGEN ISLAMITISCHE BASISSCHOOL DE TULP, ZE HEBBEN TE WEINIG LEERLINGEN EN VERTREKKEN NAAR ENSCHEDE. OPVOERING CIRCUSACT IN DE HAL VAN DE SCHOOL.
EDITIE HE FOTO CARLO TER ELLEN DPG MEDIA CTE20210701 CARLO TER ELLEN DTCT

De deuren van islamitische basisschool De Tulp in Hengelo gaan deze week voor de laatste keer open. Het is een afscheid met een lach en een traan. “We hebben hier met hart en ziel gewerkt aan een school waar ouders heel bewust voor hebben gekozen.

Het zijn bijzondere weken op De Tulp. In de aula oefenen leerlingen hun circusacts. Het mondt uit in een groot optreden voor de ouders. Een van de laatste activiteiten op de school aan de Korenbloemstraat. “Het geeft een dubbel gevoel”, zegt directeur Sara Erel. “We nemen afscheid van een gebouw waar we 6 jaar hebben gezeten. Als de deur straks dicht gaat, zullen we ook een traantje laten. Maar we gaan ook weer een nieuw avontuur aan.”

Niet genoeg gegroeid

De Tulp vertrekt uit Hengelo omdat het leerlingenaantal volgens de normen in deze gemeente te laag blijft. Het aantal is wel gegroeid maar niet genoeg, legt Sara Erel uit. “In 5 jaar tijd moesten we op 265 leerlingen zitten. We zijn tot 160 gekomen en er stonden ouders klaar om hun kinderen aan te melden. Maar door de onzekere toekomst zijn die weer afgehaakt. Maar we gaan niet sluiten”, benadrukt Sara Erel, “we sluiten ons aan bij Al-Ummah, de islamitische school in Enschede en worden een nevenvestiging.” Fysiek aansluiten bij Al-Ummah is niet mogelijk, omdat de lokalen aan de Javastraat vol zitten. De Tulp schuift daarom aan bij een katholieke school aan de Floraparkstraat.

De Tulp blijft locatie De Tulp heten. “Dat was ook een wens van de ouders en de kinderen”, zegt de directeur. Met 127 leerlingen wordt de overgang naar Enschede gemaakt. Een deel, zoals groep 8, gaat naar het voortgezet onderwijs, een klein aantal kiest ervoor om in Hengelo naar een andere school te gaan. “Ouders hebben zelfs al een carpoolsysteem opgezet.” Het vertrek uit Hengelo geeft een dubbel gevoel. “We hebben hier met hart en ziel gewerkt aan een school waar ouders heel bewust voor hebben gekozen. Sinds een jaar weten de kinderen en personeelsleden dat ze het gebouw gaan verlaten. We hebben hier het hele jaar naar toe gewerkt”, zegt Sara Erel.

Emotioneel moment

Morgen is de laatste lesdag. Daarna heeft het personeel nog een paar dagen om het gebouw leeg op te leveren. Een emotioneel moment. “Maar we gaan een nieuw avontuur aan. We kijken vooruit.”

Saskia Minkman

(TcTubantia 6 juli 2021 )

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.