Politieke zorgen over plan voor deel Kasbah

Vanuit de politiek wordt bezorgd gereageerd op de eventuele huisvesting van jongeren met een verstandelijke beperking in de Kasbah. “Er is genoeg ander vastgoed beschikbaar.”

GERARD SMINK


De politiek zal niet zonder meer accepteren dat zorginstelling Estinea en wooncorporatie Welbions een deal maken om bedrijfsruimtes en een viertal woningen in de monumentale Kasbah om te bouwen tot woonunits voor jongeren met een verstandelijke beperking.

PvdA-gemeenteraadslid Imdat Yikilmaz vroeg wethouder Bas van Wakeren in de raadsvergadering woensdag ‘of er geen andere locaties voor dit doel zijn?’ Het kan volgens hem niet zo zijn dat ‘een uniek gebouw in Nederland’ hiervoor wordt gebruikt. “In Hengelo is genoeg vastgoed beschikbaar waar die woonunits wel gebouwd kunnen worden. Maar zijn die alternatieve locaties onderzocht? Wat is de precieze rol van de gemeente hierin?”

De wethouder moest erkennen dat de Kasbah ‘uniek is.’ Maar Welbions heeft hem verzekerd ‘er alles aan te doen om de monumentale status te waarborgen.’ Ambtenaren en medewerkers van Welbions zijn met elkaar in overleg hierover. Duidelijk is ook dat het bestemmingsplan zou moeten worden gewijzigd als de zorgwoningen toch in de Kasbah zouden komen. “Afwijken van het bestemmingsplan kan, maar dan spelen veel factoren een rol”, aldus de wethouder.

“De wethouder heeft er kennelijk niet zoveel moeite mee de Kasbah te verbouwen”, stelde Yikilmaz vast. Seviey van Wier van Lokaal Hengelo sprak over ‘een ordinaire deal.’ Han Daals van BurgerBelangen: “U krijgt de architecten over u heen als u daar verbouwt.”

VVD-raadslid Jos Rikkerink bepleitte eerder ‘om in de leegstaande bedrijfsruimtes beeldend kunstenaars onder te brengen.’ Daar kreeg hij geen antwoord op.

(TcTubantia 9 oct 2020 )

1 reactie op “Politieke zorgen over plan voor deel Kasbah

  1. Geen leuk plan.
    Ondoordachte actie naar beide kanten
    Een kat in het nauw maakt rare sprongen lijkt het op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.