Christine Willems, docent Frans (rechts) en Hedy de Bruin, docent Nederlands organiseren de reünie ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Lyceum de Grundel foto:Emiel Muijderman
Toen ze nog leerling waren, was het de aula. En werden er films gedraaid. Behalve Turks Fruit. Nu ze docenten zijn, is het de mediatheek. Christine Willems en Hedy de Bruin gaan er graag op de foto. Alleen al om iedereen ‘lekker’ te maken voor de reünie
MICHEL HASSELERHARM
Ze zijn de aangewezen personen om de reünie te organiseren die in oktober plaatsvindt rondom het 75-jarige bestaan van het lyceum. Kennen de school als leerling en als docent. Ze zijn lang niet de enigen die de afgelopen 75 jaar zo’n stap bij de Grundel hebben gemaakt. “Dat zal toch wel wat zeggen.”
Maar wat zegt het dan? “Voor mij was een soort thuis komen”, zegt Christine Willems, die tegenwoordig Frans geeft. “Mijn beste vriendinnen ken ik van de Grundel. Dat maakt die vriendschap extra bijzonder. Je hebt de jaren waarin je wordt gevormd, met elkaar gedeeld. Kent elkaars achtergrond.”
Voor Hedy de Bruin was de terugkeer als docente Nederlands wel ietsje meer wennen. “Soms voelde ik me in eerste instantie toch vooral de oud-leerling. Daar staat tegenover dat docenten waar ik vroeger niet veel mee had, nu fijne collega’s zijn geworden.”
Maar bovenal geeft het aan dat ze als leerling havo en vwo het best naar hun zin hebben gehad op de Grundel. De anekdotes schieten over tafel. De memorabele examenstunts met het bezoek van de paus. Nou ja, in de persoon van een verklede leerling dan. Maar ook de kluuntocht door school ten tijde van de Elfstedentocht. Waarbij pater Terpstra, als echte Fries, nog lelijk te vallen kwam.
Heel raar
Maar ook de filmvoorstellingen in de aula. En die van Turks Fruit, die niet doorging. “Ja, dat is wel grappig”, zegt Hedy de Bruin. “Als je nu met leerlingen over het boek praat, vinden ze het viezer dan wij destijds. Maar als je ze vertelt dat de film destijds hier op school niet vertoond mocht worden, vinden ze dat heel raar.”
“Feesten werden toen ook altijd op school gehouden”, zegt Willems. “Ook dat zorgt voor een speciale band. Nu worden feesten meestal extern gehouden. Ik snap waarom, maar ik vind het toch ook wel een beetje jammer.”
Echtgenoot
In hoeverre de jaren aan het lyceum hen heeft gevormd? “Zonder de Grundel had ik waarschijnlijk mijn man nooit ontmoet”, zegt De Bruin. “Want die zat op de havo bij mij in de klas.” En Christine Willems zegt: “De reden dat ik Frans ben gaan studeren, is mijn docent van toen, Toos Verduijn.”
Dat docenten grote invloed op het leven van een jongere kunnen hebben, ervaren ze nu dus van de andere kant. “Ik zat met mijn gezin een keer te eten in een pizzeria en werd geholpen door een vroegere leerling. Met wie ik naar mijn idee niet eens zo’n goede band had”, vertelt De Bruin. “Hij liet weten dat hij het dessert betaalde. Ik voelde me bezwaard, maar hij stond erop. Want hij had een fijne tijd op de Grundel gehad.”
Dat moet dan die befaamde warme Grundelsfeer zijn geweest, waar veel oud-leerlingen het over hebben als ze over hun jaren aan de Grundellaan praten. Hoewel het lyceum, zeker in vroegere jaren, bij de buitenwacht toch vooral bekend stond als ‘degelijk’ en ‘traditioneel’. Met name afgezet tegen Scholengemeenschap Twickel, die als ‘vrij’ en ‘vernieuwend’ te boek stond.
Willems gelooft niet zo in dat soort stereotypen. “Het is meer de naam die je krijgt, dan dat die verschillen echt zo groot zijn. Als laptopschool zijn we juist erg vernieuwend.” En De Bruin zegt: “Twickel wordt ook vaak gezien als een creatieve school. Maar ook de Grundel heeft leerlingen afgeleverd aan de Rietveld Academie.”
550 aanmeldingen
Dat de diversiteit aan beroepen van oud-Grundelieren heel divers is, is mooi te zien bij de aanmeldingen voor de reünie. Zo’n 550 voormalige leerlingen en leerkrachten hebben zich al ingeschreven op de speciaal voor de reünie opgezette website. Met vermelding van naam, afdeling, jaargang en studie/beroep. “Je kunt er ook berichten aan elkaar sturen”, vertelt Willems. “We hopen zo een sneeuwbaleffect te creëren.”
Het programma moet nog verder worden ingevuld. “We willen in ieder geval zoveel mogelijk jaargangen bij elkaar brengen. Klassen kunnen ook met elkaar op de foto”, vertelt Willems. “Maar het gaat bij een reünie vooral om ontmoeten. Van oude bekenden, maar ook nieuwe mensen. En het is een mooie gelegenheid om te zien hoe de school is veranderd en wat er hetzelfde is gebleven.” De reünie is in de middag en vroege avond. Ook daar is over nagedacht. “Dat biedt de mogelijkheid om daarna nog even met elkaar de stad in te gaan. Je ziet nu al dat er allerlei afspraken worden gemaakt.”
De reünie is zaterdag 1 oktober. Van 15.00 tot 19.00 uur. Opgeven kan nog tot 15 september
(Tubantia: 8 juli 2022 )
Website reünie: www.75jaarlyceumdegrundel.nl