‘Fred is nog in de Kasbah, in z’n urn’

MIJN FAVORIETE PLEKJE

Rubriek waarin Hengeloërs vertellen over de plek waar ze altijd weer graag (terug)komen.

TIM NIJHOF

Yvonne Eikenaar, docente beeldende kunst en vormgeving op ‘t Genseler, woont in de Kasbah. Ze is bestuurslid van de Stichting Piet Blom Museum. Haar man, oud-stadsdichter Fred van de Ven, was één van de vijf oprichters van het museum. “Dit is onze plek”, zegt ze

1Wat is er in het museum te zien? “Tekeningen en foto’s van het werk van Piet Blom, de architect die de Kasbah ontwierp. Architecten en wetenschappers komen hier. Allemaal voor zijn bijzondere werk. We hebben ook lesmateriaal voor kinderen. Leerlingen van ‘t Genseler bouwden maquettes van hun droomhuizen op palen. Omdat de Kasbah ook uit paalwoningen bestaat. Door corona ligt het museum al een jaar stil.”

2Jouw man deed veel voor de buurt, was in feite Mister Kasbah. Hij overleed vorig jaar. Geeft deze plek troost? “Het was een zware tijd, maar het werk met mijn leerlingen sleepte me erdoorheen. En de Kasbah ook. Dit is onze plek, zo voelt het. Fred woont hier ook nog, zijn urn staat hier.”

3Wat maakt de Kasbah zo apart? “De manier van wonen. Piet Blom wilde leven creëren op het dak van een stad. En sociale verbondenheid. Geïnspireerd op de Jordaan waar hij opgroeide. Het is hier licht en open. Wie kiest voor de Kasbah, die kiest voor samenleven.”

4Kunnen de buren zo binnenvallen? “Nou, Aki en Sen, de zoontjes van mijn Japanse buurvrouw, klimmen vaak over de afscheidingswand die tussen onze balkons zit. Af en toe kijken ze hier films. Fred deed spelletjes met ze. Thuis spelen ze trommel en viool. Dat klinkt hier wel door. Als je daar niet tegen kunt, dan moet je niet naar de Kasbah gaan.”

5Hoef je je fiets hier niet op slot te zetten? “Doe maar wel. Een beetje anarchie hoort er ook bij in de Kasbah. Voor je het weet is je fiets foetsie.”

Meer info: pietblommuseum.nl

( TcTubantia. 20 april 2021 )


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.